• Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift.
Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul.

Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner. En av de första åtgärderna den tidigare Reinfeldt-regeringen genomförde var just att avskaffa möjligheten att dra av för fackavgiften.

Det var 2007. Det dröjde alltså över tio år tills fackavgiften åter var avdragsgill. Men i och med M/KD-budgeten blev avdragsrätten ytterst kortvarig.

LÄS ÄVEN: Två döda på jobbet i år – nu reagerar ministrarna

Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet, menar att förslaget att ta bort avdragsrätten i grunden är orättvis.

– Arbetsgivarna får dra av sina kostnader, men de anställda får inte dra av kostnaderna för att upprätthålla social trygghet, rättvisa, ordning och reda på arbetsmarknaden. Samtidigt har vi en arbetsmarknad där det råder mycket oordning, oreda, oseriositet och kriminell verksamhet. Det vore rimligt om de anställda får göra avdrag för att upprätthålla tryggheten och rättvisa på arbetsmarknaden, säger han till Tidningen Elektrikern.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Pontus Boström säger samtidigt att i och med den nya riksdagssammansättningen, med 60 procent borgerlig majoritet, ser han att det kommer att bli svårare att få igenom beslut i riksdagen som stödjer facklig verksamhet.

– Det är en mörkblå riksdag. Det här är också något som visar hur stor betydelse politik kan ha för fackets möjligheter.


Artikeln är tidigare publicerad i Tidningen Elektrikern, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se