• – Det har dött så mycket folk på arenorna och vi fick besöka boendena, säger Markku Rantamäki efter skyddsronden i Qatar. Foto: Privat/Montage

  • Målarna David Persson och Markku Rantamäki har varit i Qatar för att gå skyddsronder på mandat från internationella bygg- och träfacket. Foto: Privat

  • Här innanför staket bor arbetarna som bygger arenorna. Foto: Privat

  • En affisch visar hur en av arenorna ska se ut när den är klar. Några bilder från byggarbetsplatsen får tidningen inte ta del av. Foto: Privat (fotograferad plansch)

Den tidigare fotbollsstjärnan Kim Källström uttalade sig efter sitt VIP besök i Qatar. Han tyckte Fifa gjort ett bra val och hyllade utvecklingen och gästfriheten.

Kritiken lät inte vänta på sig. Några som sett verkligheten för de som bygger arenorna inför fotbolls-VM är målarna och regionala skyddsombuden David Persson och Markku Rantamäki.

De är överens om att mycket är tillrättalagt inför deras besök när de kommer för att gå skyddsrond på mandat från den internationella fackliga organisationen BWI.

– Men det har skett förbättringar på några år som resultat av BWI:s arbete, säger David Persson

Markku Rantamäki är besviken att de fick besöka en arena under endast 1,5 timme under byggarnas lunchrast.

– Det har dött så mycket folk på arenorna och vi fick besöka boendena.

LÄS ÄVEN: erg

LÄS ÄVEN: TV+TEXT: ”Det är en modern form av slaveri”

För att få ut mer av de 1,5 timmarna valde David Persson och Markku Rantamäki att dela upp sig.

Efter den förbestämda turen visade de hur selarna hängdes upp och kontrollerades men när David Persson lyckades gå bort från den snitslade banan hittade han en skottkärra med selar.

Fallrisk, belysning och bristande rutiner var andra saker som skyddsombuden reagerade på och tog upp.

De har ett flaggsystem för när det är tillåtet att arbeta, med tanke på hettan.

– Nu var det vinter och bara 25-30 grader så då tyckte de inte de behövde flagga, men då menar jag att man brister i rutinen.

Skyltar ska vara på gästarbetarnas språk men det är inte alltid så.

– Kemikalier förvarades i ett förråd och det fanns säkerhetsdatablad, men jag såg ingen som jobbade eftersom de hade rast när vi var där, säger David Persson.

Byggherren gjorde handlingsplaner utifrån skyddsombudens synpunkter, men David Persson säger att de måste börja tänka på ett annat sätt.

– De skriver isär saker som hör ihop. Som exempel hittade vi mögel i boendet. Och ventilationen var dålig. Det har de skrivit isär men det hör ju ihop.

När Målarnas facktidning besökte Qatar 2015 tillsammans med en delegation från BWI och förbundet var ett hälsoproblem att arbetarna inte drack, trots den extrema värmen, eftersom de inte fick gå och kissa.

– Nu finns det vattenstationer och fler toaletter. Var de än är på arenan har de aldrig längre än tre minuter till en toalett, säger David Persson.

Även på boendena har en klar förbättring skett. Det finns särskilda matsalar för olika matvanor med hänvisning till religion. Enorma mängder mat serveras, en anteckning visar att det en dag exempelvis serverades 1784 portioner frukost, 884 lunch och 1618 portioner middag.

LÄS ÄVEN: VM-arenorna i Ryssland byggs med livet som insats

1000 arbetare har dött vid byggandet av arenorna och fortfarande åsidosätts mänskliga rättigheter. Facklig organisering är förbjudet i landet.

Det internationella bygg- och träfacket, BWI, har lyckats få till ett avtal med myndigheterna som ger facket rätt att inspektera byggarbetsplatser i landet. Men endast de arbetsplatser som specifikt rör herrfotbolls-VM, där jobbar cirka 4 procent av byggnadsarbetarna i landet.

– De som jobbar åt Six Construct som bygger arenorna verkar ha det bättre jämfört med all den arbetskraft som jobbar utanför, säger Makku Rantamäki.

Tack vare BWI:s idoga arbete meddelade Qatars regering 2017 att arbetstagare skulle vara fria att lämna landet utan att behöva inhämta tillstånds från arbetsgivare. Identifikationshandlingar ska utfärdas av staten istället för arbetsgivaren, en minimilön ska utvecklas och arbetskommittér med valda representanter ska inrättas på varje arbetsplats.

En aktuell rapport från Amnesty visar hur mycket som fortfarande återstår för att rättigheterna för de omkring två miljoner migrantarbetare som finns i landet ska skyddas och respekteras fullt ut.

Amnesty uppmanar Qatar att helt och hållet avskaffa det så kallade kafala-systemet som, trots vissa förändringar, fortfarande är i bruk och som till exempel kan tvinga arbetstagare att arbeta kvar hos arbetsgivare i upp till fem år.


LÄS ÄVEN:

→ Historiskt avtal om migrantarbetare i Qatar

Arbetare i Qatar hindrades att åka hem

Fackliga reaktioner mot tvångsarbete på VM-bygge

Han arbetade 46 timmar i 40 graders hetta

600 arbetare på VM-bygge i vild strejk

Samlar namn för att sätta press på sportens makthavare

Drömmer om framtiden – men 5000 får sätta livet till

”FIFA tar inte sitt ansvar”