• Bild: Pixabay/Edit

Årets två första månader har varit hårt drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor. Totalt tolv personer omkom på sina arbeten under januari och februari. Nu har sex ministrar gått samman för att markera mot döden på jobbet.

En borrare som träffades av en lossnad tryckluftsslang. En lantbrukare som klämdes under en traktor. En man som föll genom ett plåttak rakt ned i betonggolvet.

Aldrig under de senaste tio åren har de dödliga arbetsplatsolyckorna under årets två första månader varit så många som 2019. Den mörka statistiken följer tätt inpå förra årets dito, där 58 personer – mer än en person i veckan – omkom till följd av olyckor på sina arbeten.

Detta trots den nollvision mot dödliga arbetsplatsolyckor som antogs i regeringens nationella arbetsmiljöstrategi i januari 2016.

LÄS ÄVEN: Ny strategi för att ingen ska dö i arbetslivet

Nu går sex ministrar i regeringen samman för att lyfta problemet, i ett försök att motverka den dödliga trenden.

Som ett första steg har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallat till ett möte på Arbetsmarknadsdepartementet. Representanter för berörda myndigheter och arbetsmarknadsparterna i några av de värst drabbade branscherna kommer att delta.

På mötet ska de diskutera hur man kan förhindra att fler personer dör på sina arbeten.

– Vi kan aldrig acceptera att människor dör till följd av sitt arbete. Alla ska ha rätt att komma hem från jobbet. Varje dödsfall är ett misslyckande för arbetsgivaren och samhället, säger Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018

Mötet kommer att hållas klockan 15 idag, måndagen den 4 mars.

Utöver Ylva Johansson står följande ministrar bakom initiativet:

Bostadsminister Per Bolund (MP), Näringsminister Ibrahim Baylan (S), Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se