Tisdagen den 26 mars 2019

← Senaste numret • 3 2019

Målarnas Facktidning nr 3 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Pixabay

”Varför är jämställdhet viktigt för Målareförbundet?”

Åsikter

DEBATT


”Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor återfinns i hantverksyrken så är det tydligt att den normativa bilden av en målare fortfarande är en man”, skriver debattörerna.


Målareförbundets värdegrund bygger på alla människors lika värde och alla människors lika rätt. Det betyder att alla människor ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett ålder, kön, könsidentitet eller uttryck, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, och funktions­variation.


Att förbundet arbetar med jämställdhetsfrågor borde vara en självklarhet för alla, men så är inte fallet. Vi har medlemmar som på olika sätt utrycker förvåning över varför förbundet ens lägger energi på jämställdhetsfrågorna.


LÄS ÄVEN: Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”


Det finns ett väldigt enkelt svar på det och det är att förbundet vilar på en demokratisk värdegrund. Utifrån värdegrunden arbetar vi för att öka jämställdheten både i förbundets demokratiska organisation och i våra branscher.


Alla medlemmar har rätten, och det uppmuntras också, att engagera sig demokratiskt i syfte att påverka förbundets arbetssätt och identitet.


Den fackliga uppgiften ligger i att vi tillsammans använder vår kollektiva styrka för att stärka arbetarna gentemot arbetsgivarna på arbetsmarknaden.


För att förstå att  jämställdhetsfrågor och demokrati oupplösligt hänger samman följer här några exempel . Vi har kvinnliga medlemmar som vittnar om utsatthet på våra arbetsplatser, där de får utstå kränkande särbehandling och trakasserier.


Kvinnliga förtroendevalda som upplever det svårt att göra sina röster hörda och bli tagna på lika stort allvar som sina manliga kollegor.


Vi har fortfarande – år 2019 – kvinnliga målare som får vara med om att kunder undrar var den ”riktiga” målaren är när de kommer för att utföra ett arbete.  Eller när en kvinnlig målare ringer för att boka in ett jobb tas hon för en kontorist.


För ordningens skull ska vi även nämna dem som reagerar väldigt positivt när en målare, som också råkar vara kvinna, ska komma och utföra arbetet. Även om det finns människor som är positivt inställda till att kvinnor återfinns i hantverksyrken så är det tydligt att den normativa bilden av en målare fortfarande är en man.


LÄS ÄVEN: Byggbranschens #Metoo följs upp av arbetsgrupp


På grund av den normativa manliga kulturen har ett antal kvinnliga medlemmar utövat sin demokratiska rätt i syfte att få till förändring. De har valt att ta ett ansvar för att förändra sin egen och andras omgivning.


En del i detta  är att det efter en motion på förbundsmötet 2014 inrättades ett kvinnligt nätverk. Nätverket antog år 2016 namnet Mira. Mira står för ”Målinriktade, Inspirerande, Respekterade, Accepterade”.


Våra medlemmar som är engagerade i Mira återfinns i hela landet och de arbetar dagligen med att försöka sprida information och öka kunskaperna i jämställdhetsfrågorna, både på arbetsplatserna och i förbundet.


Det är allt ifrån osakliga löneskillnader till mobbning och kränkande särbehandling. Mira arbetar likaså dels med att nyansera den normativa kultur som finns i våra branscher så att kvinnorna vill stanna kvar i yrkena, och dels med att attrahera fler kvinnor till att utbilda sig till målare och lackerare.


LÄS ÄVEN: Kvinnor får 6 000 mindre i plånboken


Vi vill därför denna dag lyfta våra kvinnliga medlemmar som tagit ansvar och valt att vara med och påverka sin egen fackliga organisation, och samtidigt också påverka våra branscher.


Med det sagt ska vi inte förglömma att kampen för jämställdhet är en kamp för alla, oavsett kön. Förändring sker på grund av att olika individer väljer att gå ihop och arbeta mot ett gemensamt mål.


Denna kraft är central för den fackliga framgången.

Fakta: Internationella kvinnodagen


Internationella kvinnodagen den 8 mars firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen.


Dagen firades av vänsterkvinnor 1911 och har fram till 1970-talets slut förknippats med den kvinnliga vänsterrörelsen.


Nu för tiden är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor.


Källa: Nordiska muséet

Josefine Krantz,

förtroendevald i avdelning 6


Niklas Holmqvist,

ombudsman på förbundskontoret


 


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2019-03-08 12:00


Mer Åsikter

Stefan Lövstrand: ”Borgerligt opium åt folket”

KRÖNIKA ”Inte ens de som ligger över medelklassen vinner på denna skattesänkning&#...

Niclas Helander: “Nyckeln till frihet”

KRÖNIKA ”Det är viktigt att tänka på historien i tider då ledaren för den fria vär...

Jan-Olof Gustavsson: ”Målareförbundet är ett feministiskt förbund”

LEDARE ”Efter mycket funderande har Målareförbundet kommit fram till att det inte ...

Nisse Lindblom: ”Enfråge-rörelserna är svaga i längden”

DEBATT ”Bästa sättet att påverka samhället är att bli medlem i ett politiskt parti...

Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”

REDAKTÖR’N ”I Sverige finns inget gränsvärde för nanopartiklar. I Danmark är...

Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”

LEDARE ”Vill ni verkligen ta bort kravet på saklig grund vid uppsägning? Skall små...

Mikael Johansson: ”Vem bestämmer i en demokrati?”

LEDARE För Målareförbundet är 2019 ett kongressår. Det innebär att förbundets högsta bes...

Helena Forsberg: ”Ett ettrigt förbund som gör avtryck”

REDAKTÖR’N ”Sedan jag började skriva om Målarnas frågor har jag upplevt att ...

Mikael Johansson: ”Upplösningen, en besk medicin”

LEDARE ”Detta är en politik vi vare sig kan eller kommer att försvara, utan tvärto...

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) R...

Nyheter

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå.
– Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för …

...

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.
– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges …

...

Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Förbundsledningen och förbundsstyrelsen gör varje kongressperiod en studieresa. De har tidigare varit till Rom, Nepal, Rumänien och Kina. 
– Den här gången beslöt vi att binda samman med något aktuellt, säger Mikael Johansson, förbundsordförande.
På BWI:s kongress i Sydafrika antogs ett handlingsprogram för det internationella utvecklingsarbetet. Det finns ett hållbarhetsmål, Agenda …

...

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister.
Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.
Arbetsmiljöverket …

...

Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Som tävlingsdansare på elitnivå, tränare och fackligt aktiv är Josefine Nilsson van att stå i rampljuset. Under våren har hon varit aktuell i Talang men i en mer bakomliggande roll – som koreograf till Kurbits Crews shownummer.
Vi träffar Josefine en torsdag kväll i danslokalen i Falun. Hon kommer direkt …

...

Josefine och Jesper – Två målare bland årets hjältar

Priset Årets fackliga hjältedåd delas ut den 29 mars. Nu presenterar LO Ung de fyra finalisterna, och bland dessa finns Josefine Krantz och Jesper Jinesjö från Målareförbundet.
Trots att Målarnas är LO:s minsta förbund kommer därmed hälften av finalisterna därifrån.
Priset för årets fackliga hjältedåd delas varje år ut av LO …

...

Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Arbetsdomstolens utredning visar att målarna var anställda av målerifirman och inte av bemanningsbolaget. Därför ska målerifirman betala målarnas löner.
Målareförbundet stämde Ekholmens puts och måleri då de inte betalat ut den lön fem målare hade rätt till. Företaget som har hängavtal på måleriavtalet har betalat för låg timpenning och för …

...

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

MÅLARNYTT
En specialspackel för gipsskarvar, ett online-verktyg som hjälper dig även att beräkna åtgång – och hur man säger ”spackel” på ryska. Här kan du läsa lite smått och gott om den välanvända målarutrustningen.
Nu finns en helt ny specialspackel för gipsskarvar med ”fjädrande” funktion på mitten.
– Den ger det där …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor