Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Sonja och Hans Allbäck har tagit fram en linoljefärg utan lösningsmedel och som heller inte ska spädas med lösningsmedel. Det är de först med i Sverige i modern tid.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • Jan-Inge Jönsson och Håkan Ståhl, projektledare på Schööns Måleri i Malmö, behövde uppdatera lite kunskaper och besökte testdagen hos Allbäcks. Det är förstås mest gamla k-märkta projekt där linoljefärg efterfrågas, men en och annan privatkund visar numera också intresse kring vilka alternativ som finns, menade de.

  • Fönsterrenovering, med de egna färgerna och kitt är Hans specialitet och där är det inte många som slår honom på fingrarna, menar han. – Jag kommer först i mål i tävlan med de flesta moderna färgsystem.

Deras lösningsmedelsfria linoljefärg ger målaren alternativ

Nyheter

Gamla kunskaper och ny teknik har skapat en linoljefärg utan lösningsmedel.


 – När vi väl förstod hur så tog vi bort det ur färgen.


Det säger Sonja Allbäck som tillsammans med sin make Hans driver Allbäck linoljeprodukter utanför Ystad. Dels tillverkar man färg, vax, såpa och en del annat av linolja sedan många år, och dels driver man utbildningar i fönsterrenovering.


Paret, som Målarnas tidning skrivit om förr, har med sina snart 40 år i branschen skapat sig ett välkänt namn och har flitigt anlitats vid antikvariska renoveringar både i Sverige och utomlands. Man har bland annat fönstermålning och renovering vid slottet i Versailles på sin meritlista.


Sedan många år har de anammat äldre tekniker vid framställning av sina färger och om just det här berättade de på ett seminarium för inbjudna målarfirmor, kommunala bostadsföretag och privatintresserade.


– Det var när vi själva blev sjuka av den färg som fanns och kände att vi blivit exploaterade av färgbranschen som vi blev förbannade, säger Sonja Allbäck.


LÄS ÄVEN:


Facket är försiktigt positivt till lösningsmedelsfri linoljefärg


Linoljefärg: En modern historia med nya faror


Linoljefärg – en riktigt gammal historia


Vi pratar 80-tal, och även Målareförbundet reagerade starkt på den djungel av färger under samlingsnamnet linoljefärger som fanns på marknaden då.


Den reaktionen resulterade i en utredning där ”proteinbaserad färg” belades med restriktioner för yrkesmålare – både för lösningsmedlens skull såväl som misstankar om giftig emission vid torkning.


Linoljefärg förpassades ut i kylan vad gällde yrkesmålning.


LÄS ÄVEN: Färgen som minskar risken för allergi


Makarna Allbäck tittade bakåt, förbi 1900-talets petrokemi och upptäckte via olika gamla ”hantverksbiblar” och skrifter att en renare olja användes förr. Ju renare olja, desto bättre produkt var erfarenheten då. Och det är det som de utvecklat till sin nuvarande färg; En kallpressad, lagrad, steriliserad och, som det gamla begreppet hette, ”avslemmad” olja där biprodukter tas bort.


– Det vi gör är att vi på ett patenterat sätt tar bort proteinet och de föroreningar som inte försvinner av sig självt. Det blir en renare produkt, och utan proteinet blir den luktfri, säger Sonja Allbäck.


Metoden är gammal, men de har själva utvecklat metoden att göra det i större skala. Resultatet blir en linoljefärg utan lösningsmedel och konserveringsmedel och som inte heller ska spädas med lösningsmedel. Torktiden är ”bara” runt 24 timmar.


LÄS ÄVEN: Forskare: Lösningsmedel ökar risken för MS


Går den att måla med då?


Jan-Inge Jönsson och Håkan Ståhl som är projektledare på Schööns Måleri i Malmö är på seminariet för att friska upp kunskaperna lite.


– De tar ju bort lukten och det är bra. Sedan är det en annan målningsteknik med linolja, men det brukar gå att komma in i ganska snart.


De är positiva men lite kluvna.


– Man vet ju att det från fackligt håll inte är så populärt med linoljefärg… Men här har de ju löst en stor del av den problematiken och vad jag förstår så är det fler tillverkare som sneglar på den här metoden.


– Tyvärr tror jag inte vi vet hela sanningen om de ”vanliga” färgerna heller, säger Håkan Ståhl.


LÄS ÄVEN: Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel


Kulörerna i Allbäcks färger tillverkas av naturliga pigment, men det innebär förstås inte enbart nyttigheter: Bland annat titandioxid, antimontrioxid, zink och kromdioxid ingår i olika kulörer och vid framställningen används mangansickativ.


Nivåerna är under gränsvärdena, men normalt skydds-tänk med god ventilation inte minst vid slipning och sprutning är förstås på sin plats, och som alltid: Läs på säkerhetsdatabladen.


Fotnot: Färgen är emissionstestad och miljögodkänd av Arbetsmiljöverket, Riksantikvarieämbetet och Statens Fastighetsverk och kräver inga restriktioner för att användas inomhus. Har fått bästa miljömärkningen i Byggvarubedömningen och Sunda Hus. Har fått en 00-1 kod i Danmark vilket innebär att du där får måla med den om du är gravid.


Jan-Erik Johansson

malarnas@lomediehus.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-04-08 09:00


Mer Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: – Varför ska jag pröjsa fö...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama. Det inneb...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmas...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förek...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kv...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare oc...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. ...

Unga män överrepresenterade i olycksstatistiken

Unga män i åldrarna 16-24 år är starkt överrepresenterade i statistiken över anmälda arbe...

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny ...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor