Söndagen den 21 april 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Sonja och Hans Allbäck har tagit fram en linoljefärg utan lösningsmedel och som heller inte ska spädas med lösningsmedel. Det är de först med i Sverige i modern tid.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • Jan-Inge Jönsson och Håkan Ståhl, projektledare på Schööns Måleri i Malmö, behövde uppdatera lite kunskaper och besökte testdagen hos Allbäcks. Det är förstås mest gamla k-märkta projekt där linoljefärg efterfrågas, men en och annan privatkund visar numera också intresse kring vilka alternativ som finns, menade de.

  • Fönsterrenovering, med de egna färgerna och kitt är Hans specialitet och där är det inte många som slår honom på fingrarna, menar han. – Jag kommer först i mål i tävlan med de flesta moderna färgsystem.

Deras lösningsmedelsfria linoljefärg ger målaren alternativ

Nyheter

Gamla kunskaper och ny teknik har skapat en linoljefärg utan lösningsmedel.


 – När vi väl förstod hur så tog vi bort det ur färgen.


Det säger Sonja Allbäck som tillsammans med sin make Hans driver Allbäck linoljeprodukter utanför Ystad. Dels tillverkar man färg, vax, såpa och en del annat av linolja sedan många år, och dels driver man utbildningar i fönsterrenovering.


Paret, som Målarnas tidning skrivit om förr, har med sina snart 40 år i branschen skapat sig ett välkänt namn och har flitigt anlitats vid antikvariska renoveringar både i Sverige och utomlands. Man har bland annat fönstermålning och renovering vid slottet i Versailles på sin meritlista.


Sedan många år har de anammat äldre tekniker vid framställning av sina färger och om just det här berättade de på ett seminarium för inbjudna målarfirmor, kommunala bostadsföretag och privatintresserade.


– Det var när vi själva blev sjuka av den färg som fanns och kände att vi blivit exploaterade av färgbranschen som vi blev förbannade, säger Sonja Allbäck.


LÄS ÄVEN:


Facket är försiktigt positivt till lösningsmedelsfri linoljefärg


Linoljefärg: En modern historia med nya faror


Linoljefärg – en riktigt gammal historia


Vi pratar 80-tal, och även Målareförbundet reagerade starkt på den djungel av färger under samlingsnamnet linoljefärger som fanns på marknaden då.


Den reaktionen resulterade i en utredning där ”proteinbaserad färg” belades med restriktioner för yrkesmålare – både för lösningsmedlens skull såväl som misstankar om giftig emission vid torkning.


Linoljefärg förpassades ut i kylan vad gällde yrkesmålning.


LÄS ÄVEN: Färgen som minskar risken för allergi


Makarna Allbäck tittade bakåt, förbi 1900-talets petrokemi och upptäckte via olika gamla ”hantverksbiblar” och skrifter att en renare olja användes förr. Ju renare olja, desto bättre produkt var erfarenheten då. Och det är det som de utvecklat till sin nuvarande färg; En kallpressad, lagrad, steriliserad och, som det gamla begreppet hette, ”avslemmad” olja där biprodukter tas bort.


– Det vi gör är att vi på ett patenterat sätt tar bort proteinet och de föroreningar som inte försvinner av sig självt. Det blir en renare produkt, och utan proteinet blir den luktfri, säger Sonja Allbäck.


Metoden är gammal, men de har själva utvecklat metoden att göra det i större skala. Resultatet blir en linoljefärg utan lösningsmedel och konserveringsmedel och som inte heller ska spädas med lösningsmedel. Torktiden är ”bara” runt 24 timmar.


LÄS ÄVEN: Forskare: Lösningsmedel ökar risken för MS


Går den att måla med då?


Jan-Inge Jönsson och Håkan Ståhl som är projektledare på Schööns Måleri i Malmö är på seminariet för att friska upp kunskaperna lite.


– De tar ju bort lukten och det är bra. Sedan är det en annan målningsteknik med linolja, men det brukar gå att komma in i ganska snart.


De är positiva men lite kluvna.


– Man vet ju att det från fackligt håll inte är så populärt med linoljefärg… Men här har de ju löst en stor del av den problematiken och vad jag förstår så är det fler tillverkare som sneglar på den här metoden.


– Tyvärr tror jag inte vi vet hela sanningen om de ”vanliga” färgerna heller, säger Håkan Ståhl.


LÄS ÄVEN: Ny forskning visar effekten efter minskning av lösningsmedel


Kulörerna i Allbäcks färger tillverkas av naturliga pigment, men det innebär förstås inte enbart nyttigheter: Bland annat titandioxid, antimontrioxid, zink och kromdioxid ingår i olika kulörer och vid framställningen används mangansickativ.


Nivåerna är under gränsvärdena, men normalt skydds-tänk med god ventilation inte minst vid slipning och sprutning är förstås på sin plats, och som alltid: Läs på säkerhetsdatabladen.


Fotnot: Färgen är emissionstestad och miljögodkänd av Arbetsmiljöverket, Riksantikvarieämbetet och Statens Fastighetsverk och kräver inga restriktioner för att användas inomhus. Har fått bästa miljömärkningen i Byggvarubedömningen och Sunda Hus. Har fått en 00-1 kod i Danmark vilket innebär att du där får måla med den om du är gravid.


Jan-Erik Johansson

malarnas@lomediehus.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-04-08 09:00


Mer Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska. Damm och kvart...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdag...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en a...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförb...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal neka...

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska b...

Vibrationsskador: Du ska ha bra vibrationer

Vibrationsskador, buller och damm. Mycket går att åtgärda eller förbättra, men samtidigt ...

Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska.
Damm och kvartsdamm innebär stora risker för anställda inom bygg. Men för att andningsskyddet ska hjälpa krävs ett renrakat ansikte.
Det här påpekar Previas arbetsmiljöingenjör Roger Flodin i tidningen Byggnadsarbetaren.
LÄS …

...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT
Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ni ställer upp med ett lag.
Det gäller ett stort arrangemang kallat Work Hard Stay Healthy Challenge som görs i samarbete med arrangören ActionRun som bidrar med Sveriges största hinderbanor i stadsmiljö.
LÄS ÄVEN: 

...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar.
Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen. Om allt går som …

...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en av tunnlarna i Stockholm. Arbetsmiljöbristerna var för stora.
”En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut. Vi bedömer därför att …

...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt upp, vilket är många i dessa sammanhang.
– Hur personer i frågan om strejkrätten har agerat har skapat en splittring som i sin tur har delat oss i två sidor, från båda håll hade det mobiliserats, säger Jesper Jinesjö …

...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion utfört på uppdrag av Saco.
– Att man inte fullt ut litar på att chefer står upp för medarbetarna skapar en rädsla och …

...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Tidningen passade på att ställa några frågor.
Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?
– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här …

...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal nekade en kvinna som studerar på Komvux studerandemedlemskap. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en aktuell dom.
Kvinnan från Helsingborg studerade vård- och omsorgsprogrammet inom den kommunala vuxenutbildningen.
När kvinnan sökte studerandemedlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet nekades hon detta eftersom …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor