Till vänster: Douglas Strömberg, ombudsman Målareförbundets avdelning 4. Till höger: Anders Nilsson, mb-ombud på Pelle Perssons måleri.

  • Till vänster: Douglas Strömberg, ombudsman Målareförbundets avdelning 4. Till höger: Anders Nilsson, mb-ombud på Pelle Perssons måleri. Foto: Privat 

Målareförbundet, Byggnads och Fastighets vill visa facklig enighet. Målarnas ombudsman Douglas Strömberg berättar om gemensamma möten för facklig information på betald arbetstid, så kallad 5-timmars.

På två ställen medverkade Folksam för att ge medlemmarna information om försäkringar och lite familjejuridik. På en tredje arbetsplats var det ett vanligt fackligt möte med frågor från medlemmarna.

På företaget Bygghyttan i Karlsborg, som ligger vid Vätterns västra strand, arbetar fyra, fem målare och tiotalet snickare. Här kallade Målareförbundet och Byggnads till ett gemensamt fackligt möte och Douglas Strömberg framhåller att det blev ett bättre möte.

– Det är häftigt att visa att det är fler som är med i facket än bara de egna. Det blir mer power när vi är fler, säger Douglas Strömberg.

De båda yrkesgrupperna jobbar på samma arbetsplatser och här kom de samman även i det fackliga. Då båda förbundens avtal är ganska lika fungerar det bra att hålla gemensamma möten, tycker Douglas Strömberg.

LÄS ÄVEN: Mira får sällskap av Fastighets i Örebro

På Pelle Perssons måleri i Lidköping, sydost om Vänern, arbetar 22 målare och 6 golvläggare.

Målaren Anders Nilsson är medbestämmandeombud på arbetsplatsen. Han berättar att golvläggarna på firman inte haft någon facklig information på betald arbetstid tidigare så det var uppskattat när Målarna och Byggnads körde samtidigt.

– Det var jättepositivt. Vi är ju jobbarkompisar, spelar ingen roll att vi är olika yrkesgrupper.

Samtliga som är fackligt anslutna på firman slöt upp till mötet.

Enligt kollektivavtalet har facken rätt att ge facklig information på betald arbetstid under fem timmar fördelade på ett år. Mötet ska handla om fackliga frågor som berör arbetsplatsen.

Här hade Douglas Strömberg i förväg frågat arbetsgivaren om det var okej att facket tog med Folksam för att informera även om försäkringar och det var inga problem.

– Man kan ju tycka att man som 45-åring ska ha koll på det här, men det har man ju inte, säger Anders Nilsson och berättar att när försäkringarna var nya hade han lite koll men sen så länge allt är bra och man inte behöver dem rullar det bara på.

LÄS ÄVEN: Kvinnor från flera fack bygger styrka tillsammans

Efter informationen erbjöds medlemmarna att skriva upp sig så kommer försäkringsbolaget att kontakta dem för en egen sittning. Det har Anders Nilsson gjort, och han hoppas att många av arbetskamraterna också tar chansen att få hjälp att se över försäkringsskyddet.

– Är man rätt försäkrad, saknar man något. Det är sånt man behöver uppdatera, säger Anders Nilsson.

På mötet gick försäkringsrådgivaren också igenom en lightversion av familjejuridik. Vad händer om någon går bort, vilka papper ska skrivas och så vidare.

Det tredje mötet hölls på Bygginvest i Jönköping, vid Vätterns södra strand. Det är ett byggbolag som har alla hantverksyrken under eget tak. Han samverkade Målarnas, Byggnads och även Fastighets för fackligt möte.

Även här hade facken förankrat med företaget att det var okej att ge försäkringsinformation. Här kommer det förmodligen bli efterföljande möten då medlemmarna får möjlighet att boka tid för personlig genomgång av sina försäkringar på arbetstid. Förtroendevalda håller på att boka och göra schema för det.

Douglas Strömberg märkte att försäkringsinformationen var en ögonöppnare för många och medlemmarna uppskattade att träffa varandra.

– Det är ändå vi tillsammans, oavsett yrkesgrupp, som ställer krav på arbetsgivarna, säger Douglas Strömberg.