Peter Göthberg i en trappa

Ombudsmannen Peter Göthberg uppmanar målarna att alltid läsa säkerhetsdatablad och tänka på det personliga skyddet.

Det säger Peter Göthberg, ombudsman Målareförbundet i Göteborg. Han menar att målare i många fall är utlämnade till vilka tester färgtillverkare vill presentera och att gränsvärden inte säger hela sanningen.

– Gränsvärden är ett märkligt sätt att mäta på och gäller hur mycket av en kemisk produkt som finns i färgen. Det blir en väldigt stor skillnad för den som målar beroende på om man använder några deciliter eller många liter vid målningstillfället.

”En grej jag inte köper riktigt”

Vi bad honom titta lite närmare på Allbäcks linoljefärg där man lyckats utesluta lösningsmedel.

– Du ska alltid titta lite extra på punkt åtta i säkerhetsdatabladen: Hur skyddar jag mig? Där ser jag en grej jag inte köper riktigt, att när du ”sprayar” färgen skall du bära skyddsglasögon, men inte något om andningsskydd, vilket alltid skall användas vid sprutmålning vilket jag förmodar menas med spraya.

– Men i övrigt är jag försiktigt positiv, så kan man väl säga. Jag kan inte hitta några avvikelser eller konstigheter och de är rätt öppna med sina prover och resultat, säger Peter Göthberg.

Det är i kulörerna, pigmenten, som det finns en del di- och trioxider i, men inom gällande gränsvärden.

”En ganska liten grupp målare med specialkunskap”

Färgen är godkänd att användas även inomhus då den inte innehåller lösningsmedel.

– För den stora gruppen målare så stöter de på linoljefärg när det handlar om utomhusjobb, fönster och fasader på framförallt k-märkta hus. Och utomhus gäller inte restriktionerna om lösningsmedelsanvändning. De som målar med linolja inomhus är som regel en ganska liten grupp målare med specialkunskap.

Därför har det inte varit så mycket debatt på senare tid kring linoljefärg, menar han.

– Men det här är intressant, initiativ åt det här hållet är jättebra. Jag har själv målat en hel del k-märkta hus i Haga här i Göteborg, så det skulle vara kul att prova och se hur färgen är att måla med, säger Peter Göthberg.