”Ulf Johansson har med hjälp av facket stridit mot Försäkringskassan i tio års tid. Nu har han fått rätt. Arbetsskadan är godkänd och efter alla år får han äntligen den ersättning han har rätt till.

Ulf konstaterar att den här processen hade han aldrig klarat ensam”, skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.

För nästan exakt fyra år sedan var jag i Östersund på Socialdemokraternas fackliga utskott i Jämtlands möte. Där satt jag och lyssnade bland annat på Målareförbundets ordförande Mikael Johansson som berättade om Vita jobb-modellen och möjligheten att ställa sociala krav i offentliga upphandlingar.

Även civilminister Ardalan Shekarabi var där. Han presenterade den nya myndigheten som skulle öppna den 1 september 2015. Upphandlingsmyndigheten skulle vara ett nationellt stöd och se till sociala värden, miljöfrågor och innovation.

LÄS ÄVEN: Ulfs seger – efter tio års strid mot Försäkringskassan

Han sa att den ska ha en nära dialog med fackförbunden. Socialdemokraternas mål var att åtminstone den offentliga delen ska vara fri från social dumping.

Sedan dess har upphandlingsmyndigheten tittat närmare på måleribranschen. Den konstaterar att det finns risk för oskäliga arbetsvillkor för målare.

Därför har myndigheten nu tagit fram särskilda villkor som kommuner, regioner och andra myndigheter ska använda sig av när de upphandlar och skriver kontrakt om måleritjänster. Det är kul att se att det faktiskt händer saker. Politik gör skillnad.

LÄS ÄVEN: Fack får granska offentliga Vita jobb

I det här numret kan vi också berätta om Ulf Johansson som med hjälp av facket stridit mot Försäkringskassan i tio års tid. Nu har han fått rätt. Arbetsskadan är godkänd och efter alla år får han äntligen den ersättning han har rätt till.

Ulf konstaterar att den här processen hade han aldrig klarat ensam. En annan medlem har med fackets hjälp fått sin lön och även skadestånd efter en seger i Arbetsdomstolen. Facket gör skillnad.

Du får också följa med och träffa Josefine som är målare och fackligt förtroendevald, men vi träffade henne i en helt annan miljö. Danslokalen där hon tränar och inspirerar unga att ta för sig. Något som ger henne energi.

LÄS ÄVEN: Josefine Nilsson: ”Dansen hjälper mig att orka måleriet”

Vi har också tittat närmare på möjligheten att måla med linolja. Den producenten vi träffat har tagit bort lösningsmedlet och säger att den är bra både sett till miljö och hälsa. Men hur är den att måla med?

Vi träffade även några målare som säger sitt om det. En av ombudsmännen i facket som tittat lite närmar är försiktigt positivt och tror det kan vara ett alternativ för de som vill undvika konserveringsmedel och andra kemikalier.

Missa inte heller förbundets två annonser om stipendier och priser du kan söka eller nominera någon till. Det gäller jämställdhet, kultur och det prestigefyllda Årets Nordsjölärling.