• ”Stand up, figth back” var slagorden när en samling av europeiska fack samlades på Sergels torg för att kräva företagens ansvar för döda arbetare. Foto: Helena Forsberg

  •  ”Life before profit” liv måste vara mer värt än företagens vinster. Så avslutade Yasil Andreyev sitt tal. Foto: Helena Forsberg

  • Under 2016 dog över 1 400 byggnads-, skogs- och träarbetare på jobbet inom EU enligt Eurostat. Foto: Helena Forsberg

  • Anders Andersson var en av representanterna från Målareförbundet som var med och arrangerade manifestationen på Sergels torg och konferensen för den europeiska ungdomskommittén för BWI. Foto: Helena Forsberg

  •  – Straffet för att inte släppa in facket är så lågt att det lönar sig för arbetsgivaren att inte göra det, säger Yasil Andreyev om situationen i sitt hemland Ukraina. Foto: Helena Forsberg

Life before profit!

Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg.

Den gångna helgen samlades fackliga representanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

En del av organisationen som samlar Europas bygg och träfack är svenska fackförbunden Målarnas, Byggnads, Elektrikerna, Seko och GS.

LÄS ÄVEN: Mars 2019: Tolv döda på jobbet i år – nu reagerar ministrarna

Förutom flera dagar av erfarenhetsutbyte, val och framtidsplaner skapade representanterna uppmärksamhet på Sergels torg.

I gula västar med texten ”Remember fallen workers”, banderoller och flaggor med texten ”Life before profit”, ett vitt lakan med arbetshandskar i röda fläckar och megafon tog de ställning för arbetare i Europa.

Fackförbunden är enade i att ingen ska dö på jobbet och kräver att företagen tar ansvar.

Under 2016 dog över 1 400 byggnads-, skogs- och träarbetare på jobbet inom EU enligt Eurostat.

”Samtidigt som vi riskerar livet för företagens vinster, går det bra för företagen i EU. Arbetare dör på jobbet men ingen döms och företagen tjänar miljarder!”

Det var budskapet från flera talare under manifestationen.

LÄS ÄVEN: Lista: De miste livet på jobbet 2018

Yasil Andreyev från byggfacket i Ukraina berättar att där är den vanligaste orsaken till dödsolyckor på arbetet fall från höga höjder.

– De arbetar utan säkerhetslinor eller ordentliga räcken på ställningarna. Enligt lagen ska säkerhetsutrustning användas men företagen bryr sig inte, säger han till Målarnas facktidning.

Han förklarar vidare att om det inte finns papper på anställningen så har arbetsgivaren inget ansvar och att de fackliga inspektionerna är begränsade.

I Ukraina fungerar det så att facken måste i början av året lämna in en lista vilka företag och arbetsplatser de har för avsikt att besöka. Facken får inte komma på oplanerade inspektioner och alltså vet företagen om de kommer bli granskade under året eller inte.

Det händer också att företag vägrar släppa in facket.

– Straffet för att inte släppa in facket är så lågt att det lönar sig för arbetsgivaren att inte göra det och istället göra vinster på att driva verksamheten vidare utan att följa lagen och bry sig om arbetarnas säkerhet, säger Yasil Andreyev.

LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol

Ukraina är inte medlem i EU men är ett av unionens partnerländer. EU stödjer Ukraina i att skapa en demokratisk framtid för alla invånare. Yasil Andreyev berättar att fackförbunden i Ukraina är intresserade av och hoppas att EU kan sätta press så arbetsmarknadslagarna förbättras.

De svenska fackförbunden Målarnas, Elektrikerna, Byggnads, Seko och GS har genom Union to union ett projekt i Ukraina för att träna de fackliga inspektörerna, stödja facken i att bedriva lobby, forma förslag som leda till politiska förändringar och bättre lagar.

– De svenska facken har hjälpt oss i många år. De kommer till oss och mycket handlar om hur vi bättre kan förebygga olyckor, säger Yasil Andreyev.

Aktionen på Sergels torg samlade en del åhörare och bland dem delades flygblad ut och de fackliga representanterna förklarade vad manifestationen handlade om.

Jakob Wagner, från Byggnads är nyvald ordförande för BWI Youth Europe, när han talade på Sergels torg sa han så här:

– Vill ni också göra skillnad då uppmanar jag er att stå samman med era arbetskamrater och vägra utföra farliga jobb.

Här och här kan du hitta filmklipp från manifestationen.