• Josefine Krantz

KRÖNIKA

”De har vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flexiblare för vem då?”, skriver Josefine Krantz.

För många är nog mitt namn förknippat med ett evigt tjat om kvinnors arbetsförhållanden och de orättvisor som finns mellan män och kvinnor.

När jag genom utbildningar och uppstarten av Mira fick upp ögonen och började se de strukturer som skapar de orättvisor som håller halva vår befolkning tillbaka var det som en käftsmäll.

Jag ville veta mer och jag ville försöka förstå. Det ledde vidare till en brinnande glöd för att göra allt för att förändra. Det som får denna glöd att flamma ännu starkare är när jag träffar de som arbetar åt motsatt håll.

LÄS ÄVEN: Jossan är Årets fackliga hjälte

Måleriföretagen i Sverige jobbade hårt i den förra avtalsrörelsen för att luckra upp våra arbetstider. Vi stod enade och sa nej! Nu har Måleriföretagen antagit en ny approach och använder jämställdheten som ett argument för att få styra våra arbetstider.

De argumenterar för att det är därför våra branscher inte har fler yrkesverksamma kvinnor. De menar alltså att kvinnor vill sitta fast i deltidsanställningar för att kunna upprätthålla normen om att det är kvinnans skyldighet att ta större ansvar för hem och barn.

Det är dessa strukturer som ofta kallas för kvinnofällor.

Varje år släpper LO sin Jämställdhetsbarometer. Rapporten 2019 visar att den faktiska månadslönen skiljer sig med nästan 6000 kr/månad för arbetarkvinnor i förhållande till arbetarmän.

Ser vi till tjänstemannasektorn så tjänar tjänstemannamän dubbelt så mycket som arbetarkvinnor varje månad.

Detta är något som också resulterar i att kvinnor i snitt tar ut 33 procent mindre i pension än män.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Jämställdhetsbarometern tar också upp vilka grupper som arbetar deltid, anledningen till deltid och vilka som kan styra över sina arbetstider. Nästan 50 procent av alla arbetarkvinnor jobbar deltid och den enskilt största anledningen till det är att de inte hittat eller fått heltid.

Nära 65 procent av arbetarkvinnorna uppger att de inte kan vara med och påverka sina arbetstider. Vi kan sätta det i förhållande till tjänstemannamännen där det är endast 15 procent.

Om vi dessutom jämför kvinnogrupperna kan vi se att tjänstemannakvinnorna fortfarande har ett mycket högre tal än männen, med sina nästan 30 procent som uppger att de inte kan påverka sina arbetstider.

Måleriföretegen i Sverige gör det lätt för sig och drar slutsatsen att det beror på att kvinnor vill ha det så. Den slutsatsen är inte bara urbota korkad – den är också farlig.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

I mitt frågasättande av detta fick jag till svar att om man tittar på de kvinnodominerade sektorerna så har de vad Måleriföretagen kallar för flexiblare arbetstider – flexiblare för vem då?

Rapporten visar klart och tydligt att det inte är arbetarkvinnorna som får välja sina arbetstider. Den visar att den enskilt största anledningen till deltidsarbete är för att man inte hittat eller fått heltid, och den ger svar på varför så många kvinnor går en framtid tillmötes som fattigpensionärer.

Vi inom arbetarrörelsen måste fortsätta att stå enade och säga nej. Dessa skitförhållanden ska inte in i våra kollektivavtal utan bort från de branscher som redan har dem.

Med detta vill jag ha sagt: ge fan i våra arbetstider.

Josefine Krantz,
Målare i Örebro och förtroendevald i avdelning 6