• Kristina Norlin

 

En ung kvinna med ett mål, att rädda mänskligheten från att gräva sin egen grav. Det är med stor beundran jag ser upp till denna 16-åriga dam som inte räds att sätta värdsledare på plats.

Hon har valt att bära ett tungt ok på sina axlar och vara en ledare för framtidens medborgare. Kan det vara så att Greta nu håller på att skriver in sig i historieböckerna som den som stod upp för klimatet? En frontfigur för de ungas revolt mot de kapitalistiska samhällets strukturer.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

Att jag som individ behöver ändra en hel del i min tillvaro är jag fullt medveten om, och jag försöker bryta mina invanda vanor och bygga ny rutiner. Men att ändra rutiner tar tid och det är inte tid vi har.

Det jag borde göra är att rycka av plåstret och ändra min livsstil totalt. Finns det verkligen ett behov av en bil, att äta kött, att konsumera i den utsträckning jag gör? Jag får en slags klimatångest över det liv jag lever.

Vad är det som ger mig rätten att exploatera världen på det sätt jag gör i dag? Men jag brottas med tiden, tiden det tar att undersöka vad som är producerat på rätt sätt.

Att köpa en tröja i dagsläget kräver efterforskning; var är den producerad, av vem och – det viktigaste – kan människan som gjort min tröja leva på den lön som fabriksägaren ger?

Sen har vi frågan om utsläppsrätterna som egentligen skall bekostas av Sverige eftersom jag är svensk och tröjan sitter på mig.

LÄS ÄVEN: Kristina Norlin: ”Systemkollaps”

Det kommer dock inte räcka att jag eller alla andra arbetare ändrar på oss. Det kommer att krävas så mycket mer från de som sitter på makten i samhället. Det kommer att behövas politiska beslut som är tagna världen över.

Vi måste bygga upp ett samförstånd och vi måste jobba mot ett och samma mål. Vi kan inte tro att människor kommer att ändra sina invanda vanor om inte politiken säger åt oss och ger oss möjlighet att göra det.

Jag förstår att ungdomen protesterar mot hur samhället är uppbyggt och att vi håller på att förstöra deras framtid. Jag tycker att vi har en skyldighet att lyssna och ta till oss deras krav. För hur än det är så är det deras framtid som står på spel, hur deras omvärld kommer att se ut.

De ger mig hopp om eftervärlden, för det är framtidens ledare vi ser framför oss. Jag förstår att det är på grund av en molande rädsla som byggs i deras inre de lägger ner skolböckerna och går ut och strejkar istället.

För vad är syftet med att gå i skolan om det inte finns en framtid att lägga kunskapen på? Nu är det upp till oss vuxna att ta vårat ansvar och backa upp dessa unga åsiktstarka individer.

LÄS ÄVEN: Studieresa: Svenska företag måste ta ansvar utomlands

Det kommer kanske ta lite hårdare om vi vuxna lägger ner våra verktyg och ansluter oss i strejkandet.

Sist av allt vill jag tacka dessa individer som står upp för klimatet och ett speciellt tack till Greta Thunberg som för kampen vidare!

Det värmer i hjärtat när man ser din glöd.