• Veronica Boström, Fastighets, och Josefine Krantz, Målarna. Bild: Per Knutsson

Efter #metoo finns förändring i luften. Det tycker Fastighets avdelningsordförande i Örebro, Veronica Boström, som är med och håller i ett fackligt kvinnonätverk.

– Det är så mycket som kvinnor tvingas stå ut med. Men det är viktigt att vi vågar prata.

Målareförbundet har kvinnonätverk över hela landet efter ett beslut på ett förbundsmöte för fem år sedan. Nu hakar Fastighets på nätverket i Örebro och 18 kvinnor kom på första gemensamma träffen.

Det var Fastighets avdelningsordförande Veronica Boström som kontaktade Målarna. Idén fick hon när hon hörde att ombudsman Jenny Larsson ordnade så att Fastighets anslöt sig till ett nätverk i Karlstad.

–Jag blev inspirerad av Jenny och tänkte att det var en jättebra idé att bygga tillsammans. I dag var det kvinnor från Målarna, Seko och Fastighets och nu ska vi se om även Byggnads och Elektrikerna vill vara med, säger Veronica Boström till Fastighetsfolket.

LÄS ÄVEN: Mira får sällskap av Fastighets i Örebro

Josefine Krantz från Målareförbundet var en av dem som startade det lokala Mira-nätverket i Örebro för tre år sedan.

– Nätverket har betytt jättemycket och det har varit ett stort intresse. Första träffen var vi elva tjejer, men det har vuxit och har också haft regionala konferenser och utbildningar med många deltagare. Det är jättekul.

Linnea Svensson har också varit med sedan Örebronätverket startade.

– Det är kul att komma hit, jag är ensam tjej på arbetsplatsen och det är bra att utbyta jobberfarenheter och att bolla hur man kan tackla vissa kommentarer. Jag har jobbat som målare i sju år och jag tycker ändå att det har gått framåt i hur kvinnor behandlas.

Under den här kvällen lyftes situationer med sexuella närmanden och anspelningar från kolleger och om arbetsgivare som inte agerat.

Det blev också samtal om erfarenheter av våld i nära relationer och hur en kan stötta eller larma om någon i ens närhet drabbas.

–Det är så mycket som kvinnor tvingas stå ut med, saker som blir normaliserade. Jag tror ändå att det nu efter metoo finns en förändring i luften. Det är viktigt att vi vågar prata, säger Veronica Boström.

Fastighets avtalsombudsman Ewa Edström var gäst på mötet.

Hon berättade om sin egen erfarenhet att komma in som 17-åring och ensam tjej i fackliga sammanhang i Seko:

–De tyckte väl att det var bra med en tjej som kunde skriva protokoll, för det tyckte männen var tråkigt. På den tiden var vi bara sex kvinnliga förtroendevalda på Seko Posten i hela Stockholms län, så vi startade ett nätverk för att bli starkare och bygga för att få fram fler kvinnor. Det var jätteviktigt för mig och jag kan verkligen rekommendera att ha kvinnliga nätverk.

–Det är viktigt att vara många kvinnor på alla nivåer. Ska man jobba för jämställdhet på arbetsplatserna så måste det också vara jämställt i facket, säger Ewa Edström.

LÄS ÄVEN: Jossan är Årets fackliga hjälte

Kvinnonätverket i Målareförbundet har lett till fler kvinnliga förtroendevalda, säger Josefine Krantz.

–När vi haft våra utbildningar har vi tagit upp vad det innebär att jobba fackligt för att öka antalet kvinnor som är förtroendevalda. Vi har också stöd i ryggen från avdelningen här lokalt, så vi har jobbat tillsammans för att hitta fler tjejer som förtroendevalda.

Målarnätverket har också tagit upp arbetsmiljöfrågor som vad måleriprodukterna innehåller och om kemikalierna har påverkan under graviditet.

Jämställdhetsarbetet inom Målarna har blivit extra uppmärksammat i år, eftersom Josefine Krantz nyligen utnämnts till Årets fackliga hjälte i hela LO. Motiveringen var hennes brinnande engagemang i jämställdhetsfrågor.

Hur kom dit sig att du engagerade dig i jämställdheten?

–Det var ju när det började med det här nätverket centralt i förbundet som jag fick upp ögonen. Innan så hade jag nog inte tänkt så mycket på att det var skillnad för tjejer och killar på jobbet. Men då tänkte jag ”men gud, vi måste göra något”, säger Josefine Krantz.

En av de nya deltagarna under kvällen var Marie Wilhelmsson från Fastighets. Hon tycker att kvällen var givande.

–Det var en kollega som drog med mig. Jag har velat gå på kurser och lära mig mer om facket över huvud taget, men det har inte blivit av. Men nu passade jag på. Jag är själv lyckligt lottad och har inte varit med om någon dålig erfarenhet som kvinna, men det kan ändå ge en tankeställare att lyssna på varandra.


Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsfolket, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.