• Bild: Pixabay

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Enligt vad Tord Smetana berättar i Västerbottenskuriren började det i höstas då han tvingades säga upp anställda på grund av minskad orderingång.

Den sist anställde var skyddsombud utsedd av facket enligt gällande regler. Facket hävdade förstärkt skydd mot uppsägning enligt förtroendemannalagen.

LÄS ÄVEN: Företag ansåg sig ha hyrt in målare – döms som arbetsgivare

Det uppdagades också att Smetana måleri betalat en lärling för låg lön. Det hade skett av misstag säger Tord Smetana till Västerbottenskuriren, och resterande belopp betalades ut direkt det upptäcktes.

Trots det drev Målareförbundet saken vidare med skadeståndskrav, vilket Smetana anser vara fel av facket. De lyckades inte komma överens på lokal nivå utan det ledde till central förhandling. Där fick facket rätt men kom överens om ett lägre skadestånd än det först begärda.

Enligt Smetana driver facket regionalt en kampanj mot honom med krav på förhandlingar och hot om nya skadestånd för vad han kallar småsaker.

LÄS ÄVEN: Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Kim Berglund är ombudsman i avdelningen och han säger till Målarnas facktidning att det här företaget inte behandlas på något annat sätt än andra.

– Om vi upptäcker något fel kallar vi till lokal förhandling. Löser det sig inte går det till central förhandling. Vi följer förhandlingsordningen och krav på skadestånd måste vi ställa redan i första skedet, det kan vi inte komma med sen, säger Kim Berglund.

Vad handlar förhandlingarna om, är det småsaker?

– Hindrande av skyddsombud, uppsägning av förtroendevald, ej utbetald rätt lön till lärling under tre år, det blir en ansenlig summa. Det tycker inte jag man kan kalla småsaker.

Kim Berglund berättar om fem-sex förhandlingar lokalt varav två som arbetsgivaren kallat till gällande att de skulle anställa en arbetsledare och att de stämt förbundet som de tycker misstolkar förtroendemannalagen.

När företaget varslade om uppsägning i höstas hävdade företaget undantag av en lärling eftersom dom har mindre än 10 anställda, och förbundet hävdade förstärkt anställningsskydd för skyddsombud vilket företaget emotsatte sig.

Eftersom en del är pågående förhandlingar vill inte Målareförbundet gå in närmare på detaljer.

LÄS ÄVEN: Osund konkurrens: Det grå är det nya svarta för Skatteverket

Tord Smetana säger till Västerbottenskuriren att han inte ser någon annan lösning än att varsla samtliga tio anställda om uppsägning, för att slippa ha med Målareförbundet att göra.

Smetanas måleri blir förmedlingsföretag som tar in uppdrag och lägger ut jobben på de tidigare anställda som får skaffa F-skattsedel.