”Vilken väg ska vi välja?”

Ojämlikheten i svenska samhällen ökar helt enkelt explosionsartat.
Frågan är, vill vi ha det så?
Vi vet nu att Sverige brottas med allvarliga sociala och hälsorelaterade problem som inte har försvunnit och inte kommer att försvinna med ökad rikedom.
Länge har vi trott att de här problemen kan lösas ett och ett. Informationskampanjer ska få oss att ändra vår ohälsosamma livsstil. Om vi vill lösa de här problemen så måste först och främst ojämlikheten minska rejält.
LÄS ÄVEN: Regeringen tillsätter en jämlikhetskommission
I vårt samhälle vet vi av historisk erfarenhet vilka fördelar jämlikheten ger. Det är kanske anledningen till att en stor majoritet – över alla parti – och blockgränser – anser att ojämlikheten bör minska.
Men trots att få politiska frågor torde ha ett så starkt stöd hos befolkningen, så tycks många politiker i tysthet ha övergivit jämlikhetslinjen.
LÄS ÄVEN: Osund konkurrens: Det grå är det nya svarta för Skatteverket
Tilliten mellan människor är mycket större i jämlika samhällen. I ett samhälle med maximal tillit skulle ingen låsa sin dörr eller kedja fast sin cykel. Där skulle man lita på att folk gjorde vad de lovat göra, och ingen skulle behöva vara rädd för att bli lurad eller utnyttjad.
Så fungerar det knappast i några stora samhällen idag. Tänk om vi skulle låta ojämlikheten i våra samhällen fortsätta att öka, som den gjort de senaste 30 åren.
Hur lågt skulle tilliten sjunka hos människor då?
Mikael Ljungkvist,
Klubbordförande på Ytab