• Det tvärfackliga nätverket bildades i slutet av 2018 i syfte att stärka banden mellan kvinnor inom Byggnads, Fastighets och Elektrikerna som är traditionellt mansdominerade förbund. Foto: Yvonne Nygårds

Det började med samtal över de fackliga gränserna i fikarummet och slutade med ett stipendium på 25 000 kronor.

Det tvärfackliga nätverket mellan Byggnads, Fastighets och Elektrikerna i Örebro/Värmland tilldelas LO: första fackligt feministiska stipendium.

– Det är superroligt att vi fick priset, från en liten idé när vi satt och drack kaffe till att vi vann, säger Anita Veines, aktiv i Elektrikerförbundets vk 16, till Tidningen Elektrikern.

Anita Veines berättar att det var hon och Jenny Norbäck från Fastighets i Värmland som under förra året började grunna över hur de skulle locka fler kvinnor att åta sig fackliga uppdrag. Facken delar lokaler i Karlstad.

– Vi hade ju tjejträffar för elektrikerna, men vi är bara 12 kvinnliga elektriker i Värmland. Så då tänkte vi att vi frågar Byggnads och Målarna, för att få fler tjejer i gruppen. Fastighets har ju många tjejer, men hur ska vi få dem att våga ta ett fackligt uppdrag?

LÄS ÄVEN: LO utlyser stipendium för facklig feminism

Inbjudan gick ut och tjejerna kom. Det har varit föreläsningar om självkänsla, mående och livspusslet.

– Vi kvinnor har ju ofta ett extra jobb när vi kommer hem, vi ska ta hand om barn och hem, säger Anita Veines.

Tjejträffarna anordnas på medlemmarnas fritid, under kvällar och helger. Något som inte har minskat engagemanget.

– Vi hade en träff en fredagskväll. 25 tjejer kom och tillbringade kvällen med oss. Vi pratade dels om livspusslet, dels om det fackliga uppdraget. Vad facket gör och vad det betyder.

– När jag under det senaste mötet frågade vad de ville att vi skulle ta upp nästa gång så sa de att de ville veta mer om fackets historia och om kvinnor i facket. Det var så häftigt, för det var det som var vår plan från början, och nu känner de sig trygga nog.

Priset ska Anita Veines och hennes tvärfackliga kollegor motta ur LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldssons hand i Kalmar på 1 maj.

LÄS ÄVEN: Kvinnor från flera fack bygger styrka tillsammans

Vad ska ni göra för pengarna?

– Vi har inte bestämt än, det kostar ju lite att ha de här träffarna. Men det är verkligen superroligt att vi vann.

LO:s fackligt feministiska stipendium på 50 000 kr delas mellan Seko Sjöfolk och det tvärfackliga nätverket mellan Elektrikerna, Fastighets och Byggnads i Örebro/Värmland. De båda stipendiaterna får 25 000 kronor var. De blir därmed de första att motta det årligt återkommande stipendiet.


LO:styrelsens motivering:

Det tvärfackliga nätverket bildades i slutet av 2018 i syfte att stärka banden mellan kvinnor inom Byggnads, Fastighets och Elektrikerna som är traditionellt mansdominerade förbund.

Ansökan svarar väl mot stipendiets syfte att sprida kunskap och bygga broar mellan olika LO-förbund. Genom att skapa ett nätverk mellan kvinnliga medlemmar i mansdominerade förbund och yrken vill Byggnads-Fastighets och Elektrikerna skapa gemensamma feministiska strategier för att hantera villkoren på arbeten och i privatlivet.

En styrka i projektet är ambitionen att vända sig till och organisera kvinnor med utländsk bakgrund och stärka kvinnors avtryck och påverkan i den fackliga rörelsen.”