Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • För många yrkeshantverkare slarvar med fortfarande hälsa, säkerhet och miljö på arbetsplatsen. Det visar ännu än undersökning och vinkelslipen är den maskin som flest skadar sig på, menar Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch. För målare är vibrationer från slipmaskiner ett problem som få är rätt informerade om, men nu finns hjälp. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Arbetsmiljöverket har gjort en mall där du kan se hur mycket vibrationer du utsätts för. Kolla vibrations/ accelerationsvärdet på din maskin och sätt in det i vänsterspalten. I nederkant har du tiden och du ska ha max 100 poäng på en dag för att hålla dig på grönt. Exempel: En skruvmaskin ligger på cirka 2,5 och kan alltså köras 8 timmar innan du når 100 poängsgränsen. En skruvmaskin med slag har runt 15 i accelerationsvärde och bör alltså inte köras mer än en kvart enligt tabellen. Jobbar du med flera olika maskiner får du lägga ihop värdena. Kolla mer på www.av.se

  • Det kan skilja mellan äldre och nyare giraffer såväl som mellan de olika fabrikaten när det gäller hur mycket farliga vibrationer den avger. Läs, kolla och jämför för att inte utsätta dig i onödan. Foto: Jan-Erik Johansson

  • För många yrkeshantverkare slarvar med fortfarande hälsa, säkerhet och miljö på arbetsplatsen. Det visar ännu än undersökning och vinkelslipen är den maskin som flest skadar sig på, menar Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch. För målare är vibrationer från slipmaskiner ett problem som få är rätt informerade om, men nu finns hjälp. Foto: Jan-Erik Johansson

Vibrationsskador: Du ska ha bra vibrationer

Nyheter

Vibrationsskador, buller och damm. Mycket går att åtgärda eller förbättra, men samtidigt tycker var fjärde hantverkare i Sverige att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. 


– Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.


Det säger Jan Samuelsson, verktygsspecialist på jätten Bosch som låtit göra en undersökning i ämnet; Runt 1000 personer i åtta olika europeiska länder har tillfrågats om sina vanor gällande Hälsa-Miljö-Säkerhet, HMS.


Det är en förhållandevis liten undersökning, men likt många andra så visar resultatet att allt för lite tid och engagemang läggs på säkerhet och att skydda sig på både lång- och kort sikt.


LÄS ÄVEN: Vibrationsskador är nu den vanligaste arbetssjukdomen


Det handlar om buller, damm, kemikalier och vibrationer och svenska hantverkare ligger inte, som vi kanske själva tror, i framkant. Tvärtom lägger vi mindre daglig tid än flertalet andra europeiska kollegor på säkerhet och skydd enligt den här undersökningen.


Samtidigt har tekniken kommit långt och det finns numera möjlighet att bygga in en hel del skyddande hjälpmedel i verktygen.


De stora tillverkarna bör ju ta ansvaret att leverera den bra teknik som faktiskt finns i dag. Gör ni det?


– Ja, det kan man tycka och det gör vi. Samtidigt är det en svår balansgång, säger Jan Samuelsson.


Han menar att mycket teknik finns för att skydda mot buller, damm och vibrationer, men svårigheten är att göra den lätthanterlig så att produktiviteten inte hindras.


– Enkelt uttryckt får det inte vara för krångligt, då används det inte, det ser vi.


Mycket handlar om information om både riskerna och vilka hjälpmedel som finns, menar Jan Samuelsson.


LÄS ÄVEN: Vibrationerna gav skador för livet – Alucrom tog inget ansvar


Bland annat när det gäller vibrationer är kunskapen ofta dålig, trots att vibrationsskador har uppmärksammats mycket, inte minst i Målarnas Facktidning. Vibrationsskador är i dag den vanligaste arbetssjukdomen och har gått om bullerskador som tidigare var vanligast. Här finns en viktig aspekt som du kan kolla själv;


Maskiner har en PSI, Personlig Säkerhets Instruktion, där bland flera uppgifter kan se just vibrationstalet. Det kan du jämföra med Arbetsmiljöverkets tabell för hur länge du får/ bör arbeta med respektive maskin.


När det gäller giraffslipar ligger de allra nyaste modellerna från exempelvis FLEX och MIRKA på ungefär 2,5 i vibrationstal vilket innebär ok för en 8 timmars arbetsdag (se tabell nedan). Men du behöver bara backa en eller ett par äldre modeller för att upptäcka att vibrationstalen är högre.


Exempelvis MIRKA Miro, en hyfsat ny modell, ligger på 3,2 i vibrationstal vilket innebär ca 4,5 timmar daglig exponeringstid. Kolla den tekniska informationen på din maskin.


LÄS ÄVEN: Vibrationsskador: Vad är det som vibrerar?


Ett annat bra exempel på bristen på kunskap kring vibrationer är snickarnas nya favoritmaskin, ”knacken”; Den korta snabba skruvdragaren med slag som populär bland främst snickare.


Men ”knacken” har ofta höga vibrationstal; Då en ”vanlig” skruvdragare från Bosch har 2,5 i vibrationstal så har ”knacken” 15. Enligt AMV:s tabell bara ok att jobba med en kvart om dagen. Hur många hade koll på det?


Enklast att skydda sig är förstås med inbyggda hjälpmedel och här går utvecklingen fort; Flera märken har i dag inbyggda kastskydd som stoppar maskiner vid ”hugg” och det finns att tillgå hos både tigersågar, skruvdragare och vinkelslipar.


Jan-Erik Johansson

malarnas@lomediehus.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-04-15 09:00


Mer Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: – Varför ska jag pröjsa fö...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama. Det inneb...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmas...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förek...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kv...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare oc...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. ...

Unga män överrepresenterade i olycksstatistiken

Unga män i åldrarna 16-24 år är starkt överrepresenterade i statistiken över anmälda arbe...

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny ...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor