Söndagen den 21 april 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Anna Norling

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Nyheter

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Tidningen passade på att ställa några frågor.


Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?


– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här frågorna bättre än jag. Det är därför jag pratar med arbetsmarknadens parter och de expertmyndigheter vi har. Jag prövar vissa tankar med dem.


Vad är det för typ av tankar?


– Sådant som om preskriptionstider behöver förändras, om vi behöver ha sanktioner i fler situationer än i dag, om vi har rätt kompetens hos skyddsombud och inspektörer, om vi har tillräckligt med inspektörer. Vi har även infört entreprenörsansvar, hur fungerar det?


Just nu har vi en utveckling att fler dör på jobbet, och det är helt oacceptabelt.


LÄS ÄVEN: LO-facken kommer inte att gå med på fri uppsägningsrätt


Då är ju frågan varför ingen minskning har skett, trots att vi har haft en socialdemokratiskt ledd regering de senaste fyra åren?


– Det har jag inget svar på, vi har rustat oss väldigt väl, bland annat med ökade resurser till Arbetsmiljöverket, även om det såklart tar lite tid att få utbildade inspektörer på plats. Vi har startat en myndighet för arbetsmiljökunskap och vi har påbörjat ett arbete mot skurkföretagen. Men eftersom utvecklingen inte har vänt, så är det uppenbart att vi måste göra mer. Jag tror inte att de insatser vi gjort är fel, men jag tror att vi måste göra mer.


När det gäller Januariavtalet, hur mycket hade du att säga till om punkterna på arbetsmarknadsområdet?


– Jag har haft bra insyn i processen.


 Hur gick dina tankar?


– Jag tror att det här är vad som krävs för att det ska bli ett samarbete där Centern och Liberalerna ingår. Vi står ju väldigt långt ifrån varandra när det gäller just arbetsmarknadspolitiken.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Godtycke har ingen plats på framtidens arbetsmarknad”


Vad är din kommentar gällande punkten om arbetsrätten?


– Vi hade inte velat gått så långt, men det är tydligt att det krävdes. Det syntes inte minst i december när Centern sa nej till den kompromiss vi föreslog då.


Innebär inte skrivningen om att ”om inte parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet så drivs utredningens förslag igenom” en form av utpressningssituation, där arbetsgivarna har trumf på hand?*


– Det är inte säkert. Det finns en risk, men jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen. I avtalet finns i och för sig det här med ytterligare undantag från turordningsreglerna men även att man ska skyddas mot godtycke, att det ska finnas en balans mellan parterna och att man ska lägga förslag om ökad rätt till kompetensutveckling och omställning, så jag tror att det gäller att gå in i det här arbetet med utgångspunkt att man ska göra en god kompromiss av detta.


 Vad lärde du dig av mötet med Elektrikernas förtroendevalda?


– Jag lärde mig mycket av logiken och strukturen i branschen, som när en ensam person ska åta ut i mörker och kyla och uträtta något långt borta i skogen med de faror och risker som det innebär. Att det finns en risk att man inte hämtar en person till, fast man vet att man kanske borde göra det. Jag fick en större kunskap om att det inte bara är de frågor som ligger på mitt bord med arbetsmiljöarbete som behöver adresseras om man ska vända utvecklingen med dödsolyckor i branschen. Så jag kommer nu att ta kontakt med Anders Ygeman som är ansvarig minister för energifrågor och diskutera vad vi kan göra gemensamt.
LÄS ÄVEN: Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”
* Ur punkt nummer 20 i överenskommelsen mellan S, MP, L och C:


”Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna. Utredningen som får i uppdrag att utarbeta denna lagändring ska vidare lägga förslag som, särskilt för mindre företag, innebär lägre kostnader vid uppsägningar, samtidigt som rättssäkerhet och skydd mot godtycke upprätthålls.


Utredningen ska föreslå hur arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling och den anställdes omställningsförmåga stärks. Utredningen ska också arbeta med förslag som skapar en bättre balans i anställningsskydden för personal med olika anställningsvillkor.


Utredningen ska i dessa frågor och generellt särskilt beakta de små och medelstora företagens behov av flexibilitet och ska, utöver kontakter med arbetsmarknadens parter, ha kontakt med dessa företags organisationer.


Om parterna når en överenskommelse om hur LAS ska reformeras på ett sätt som ger ökad flexibilitet ska regeringen istället lägga förslag i linje med parternas överenskommelse. I annat fall genomförs utredningens förslag.”
Artikeln är tidigare publicerad i Tidningen Elektrikern, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.
Anna Norling

anna.norling@lomediehus.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-04-16 09:00


Mer Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska. Damm och kvart...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdag...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en a...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal neka...

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska b...

Vibrationsskador: Du ska ha bra vibrationer

Vibrationsskador, buller och damm. Mycket går att åtgärda eller förbättra, men samtidigt ...

Här är yrkena som ger jobb i framtiden

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport ”Här finns jo...

Nyheter

Raka av dig skägget – om andningsskyddet ska hjälpa

Har du skägg? Då är risken att andningsskyddet inte fungerar som den ska.
Damm och kvartsdamm innebär stora risker för anställda inom bygg. Men för att andningsskyddet ska hjälpa krävs ett renrakat ansikte.
Det här påpekar Previas arbetsmiljöingenjör Roger Flodin i tidningen Byggnadsarbetaren.
LÄS …

...

Gratis ActionRun för dig och kollegorna

MÅLARNYTT
Caparol bjuder på anmälningsavgiften till Work Hard Stay Healthy Challenge om ni ställer upp med ett lag.
Det gäller ett stort arrangemang kallat Work Hard Stay Healthy Challenge som görs i samarbete med arrangören ActionRun som bidrar med Sveriges största hinderbanor i stadsmiljö.
LÄS ÄVEN: 

...

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar.
Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen. Om allt går som …

...

Förbifart-entreprenör får lämna efter stora brister

Trafikverket häver avtalet med Förbifart-entreprenören Lovön samverkan AB, som byggt en av tunnlarna i Stockholm. Arbetsmiljöbristerna var för stora.
”En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut. Vi bedömer därför att …

...

Ett laddat möte vid val av förtroendevalda i Göteborg

Göteborgssektionens årsmöte var välbesökt. 76 röstberättigade av de 1100 medlemmarna slöt upp, vilket är många i dessa sammanhang.
– Hur personer i frågan om strejkrätten har agerat har skapat en splittring som i sin tur har delat oss i två sidor, från båda håll hade det mobiliserats, säger Jesper Jinesjö …

...

Saco uppmanar till civilkurage på jobbet

Knappt hälften av de tillfrågade tror att chefen skulle tillrättavisa en person som drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt. Det visar en färsk undersökning som Novus Opinion utfört på uppdrag av Saco.
– Att man inte fullt ut litar på att chefer står upp för medarbetarna skapar en rädsla och …

...

Ylva Johansson: “Vi måste göra mer”

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson mötte förtroendevalda i samband med Elektrikerförbundets facklig-politiska konferens. Tidningen passade på att ställa några frågor.
Hur ska regeringen arbeta för att minska dödsolyckorna på arbetsplatserna?
– Vi måste göra det som krävs för att vända utvecklingen. Jag måste också inse att det finns de som kan de här …

...

Kommunal döms för att ha diskriminerat vuxenstuderande

Det var fråga om diskriminering som har samband med ålder när fackförbundet Kommunal nekade en kvinna som studerar på Komvux studerandemedlemskap. Det konstaterar Stockholms tingsrätt i en aktuell dom.
Kvinnan från Helsingborg studerade vård- och omsorgsprogrammet inom den kommunala vuxenutbildningen.
När kvinnan sökte studerandemedlemskap i Svenska Kommunalarbetareförbundet nekades hon detta eftersom …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor