Lördagen den 20 juli 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • I Ludvika blev det inga fysiska konfrontationer mellan demonstranter men klart och tydligt visade Ludvikaborna att deras kommun inte tillhör nazisterna.
  Foto: Helena Forsberg

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Thomas Nordin

 • Socialdemokraternas 1 maj-tåg samlade cirka 400 personer i Ludvika. Foto: Helena Forsberg

 • Masar, kullor, världsmedborgare. Ni riktiga Svergievänner, så hälsade Johan Danielsson mötesdeltagarna i Ludvika i sitt tal som sedan handlade om att ta strid mot nazismen men naturligtvis också om EU då han är S och LO:s kandidat i parlamentsvalet. Foto: Helena Forsberg

 • De (NMR red. anm) pekar ut sina meningsmotståndares hem och hotar med hängning i närmaste lyktstolpe. Det finns all anledning för oss att vara rädda. Men det finns ännu större anledning för oss att visa mod, sade Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Foto: Helena Forsberg

 • Nazisternas skara var färre än ifjol och överröstades av motdemonstranterna.Foto: Thomas Nordin

 • Målareförbundet fanns på plats i Ludvika. Här representerade av ombudsman Fredrik Adolfsson, Borlänge, och Robert Ask som åkt upp från Södertälje för att stötta Ludvika mot nazisterna. Foto: Helena Forsberg

 • – Vi är banne mig socialdemokrater, ingen uppgift är för stor eller för svår för oss. Vår kollektiva protest mot orättvisor ska mullra i gruvhålen, älvarna och bergen, i köpcentrena, skolorna och sovrummen, sade Sofie Eriksson. Foto: Helena Forsberg

1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag

Nyheter

1 maj är arbetarrörelsens dag. Trots det har nazisterna på flera håll i landet, och framförallt i Ludvika, de senaste åren marscherat på gatorna.


Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin höll i år sitt 1 maj-tal i Ludvika för han vill inte stå bredvid och se NMR ta över arbetarrörelsens dag.


Och han var inte ensam. Kängornas tramp och slagorden från de militärliknande leden överröstades av motdemonstranternas ihärdiga kör: ”Krossa nazismen” och ”Inga nazister på våra gator”.


Företagare gick samman, kyrkan arrangerade familjedag med budskapet ”Störst av allt är kärleken”, Dalarna mot rasism hade samling i parken, clowner spred glädje och kärlek.


Ung som gammal stod upp mot de mörka krafterna.


LÄS ÄVEN: Obehaget i Ludvika växer inför 1 maj


Nordiska motståndsrörelsen hade ett hundratal i sina led medan Socialdemokraternas 1-maj tåg samlade cirka 400 personer, och därutöver hundratals människor som fyllde gator och parker med budskapet att Ludvika står för öppenhet och solidaritet.


Jonas Wallin sa i sitt tal:


– Vi som byggde Sverige, gjorde det med drömmar om jämlikhet. Vi timrade och röjde landet, och vi byggde en rörelse som bar på idén om att människor hade lika värde, och lika rättigheter. Det går en rak linje i våra gärningar och ord, från kampen för lika rösträtt och åtta timmars arbetsdag, till vårt arbete i fullmäktigerum och på arbetsplatser.
”Den överenskommelse som nu ligger till grund för svensk politik kanske varit nödvändig, men socialdemokratin är större än regeringen.”

– Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande
– Vi som byggde arbetarrörelsen gjorde det för att vi har en gemensam önskan om att räknas på samma sätt som de som äger kapitalet, och att våra röster ska väga lika tungt, oavsett vilka vi är, eller vilka våra föräldrar är. I den grundidén ligger också idén om solidaritet som gjort att vi vävt en väv tillsammans, kvinnor och män, fiskare och torpare, flyktingar och masar. Trådarna i den väven är inte starka i sig, vi vet att vi måste hålla ihop, att vår kamp måste vävas samman.


Jonas Wallin sade i sitt tal att väven av motstånd måste fortsätta vävas – men att ansvaret kan inte bara ligga på gräsrötterna utan att det också är dags att skriva lagar som förbjuder alla terrororganisationer. Men förbud räcker inte för att nå frihet och gemenskap:


– Det krävs, som vi socialdemokrater har vetat i över hundra år, att samhället blir mer jämlikt. Att demokratin i högre grad också gäller ekonomin.


LÄS ÄVEN: Regeringens beslut: Fler undantag i las ska utredas


Elektrikernas ordförande tog också sats från plakattexten ”att man ens ska behöva protestera mot den här skiten”. På plakatet avsåg det nazismen men det kan sägas om så mycket mer.


Jonas Wallin tog upp att det borde vara en självklarhet att vi ska ha trygghet vid anställning, att försämra arbetsmiljölagen borde inte vara uppe på dagordningen. Det behövs starkare lagstiftning och vi behöver ta fighten för den vi har. Både på hemmaplan och i EU.
”Vi som byggde arbetarrörelsen gjorde det för att vi har en gemensam önskan om att räknas på samma sätt som de som äger kapitalet, och att våra röster ska väga lika tungt, oavsett vilka vi är, eller vilka våra föräldrar är.”

– Jonas Wallin, Elektrikerförbundets ordförande
– Vad vi däremot inte ska göra, det är att helt okritiskt sluta upp bakom allt i 73-punktsprogrammet. Den överenskommelse som nu ligger till grund för svensk politik kanske varit nödvändig, men socialdemokratin är större än regeringen.


– Nu startar vi ett rejält folkrörelsearbete ända ute i Arbetarekommunerna för att tillsammans bygga en vision för framtiden. För det är faktiskt inte en utopi vi pratar om, utan något vi kan. Något vi kunnat länge. Jag pratar om att göra politik, att göra välfärd, att göra reformer. Jag pratar om att bygga landet.


LÄS ÄVEN: Samarbete över fackgränserna får LO:s feministiska stipendium


Jonas Wallin tillbringade dagen i Ludvika. Förutom 1 maj-tåget och talet, så var han med vid presentationen av en rapport framtagen av LO och tankesmedjan Tiden som handlar om hur högerextremisternas framväxt i Europa tydligt har begränsat fria- och fackliga rättigheter. Vid dagens slut hade han en varm känsla i kroppen:


– Här finns så mycket glädje och kärlek. Det är fantastiskt när människor kliver fram och tar ansvar. Det är bland det vackraste som finns.


I Ludvika talade också EU-valskandidaten Johan Danielsson och Sofie Eriksson, socialdemokrat och krönikör i Dala-Demokraten och Elektrikern.


Helena Forsberg

helena.forsberg@lomediehus.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-05-02 15:06


Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Målarnas Facktidning ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hopp...

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en...

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonblad...

Unga informeras om vad som gäller på jobbet

”Facket på sommarjobbet” är LO:s största informationskampanj. I distriktet Dalarna och Gä...

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Proble...

Nytt och rätt för rött från Anza

MÅLARNYTT ANZA har släppt sina första ergonomiska penslar för slamfärg/ rödfärg. Görs i...

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, vi...

Målarna i Falun begärs i konkurs – 27 varslas

Företaget Målarna i Falun AB har begärts i konkurs hos Falu tingsrätt. Detta gäller även ...

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor ...

På jakt efter drömspacklet – men hittar annat spännande

MÅLARNYTT En ny hörnslip, förbättrad tejp och en ny serie med rollers. Under vårkanten h...

Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Målarnas Facktidning ett litet sommaruppehåll på några veckor.
Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester!
Trevlig sommar, önskar redaktionen!

SOMMARLÄSNING:
Missa inget: Checklista för sommarjobbare
Unga informeras om …

...

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet.
Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning …

...

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet.
Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon …

...

Unga informeras om vad som gäller på jobbet

”Facket på sommarjobbet” är LO:s största informationskampanj. I distriktet Dalarna och Gävleborg är två målare projektanställda för att bedriva kampanjen där unga informeras om rättigheter, skyldigheter och arbetsmarknaden.
Målarna John Halttu och Josefine Nilsson är projektanställda under sex veckor för att tillsammans med Melissa Almen som är LO distriktets unghandläggare …

...

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes.
– Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.
Under de senaste åren har stora arbetsmiljöproblem uppstått på …

...

Nytt och rätt för rött från Anza

MÅLARNYTT
ANZA har släppt sina första ergonomiska penslar för slamfärg/ rödfärg.
Görs i två utföranden: Dels som fasadpensel 120 mm och som lång vinkelpensel 70 mm.
Båda är vinklade för bäst skonsamhet för armar och händer såväl som för utnyttjande av rörelseenergin.
Borst anpassad för jämn och tunn fördelning och hög upptagningsförmåga …

...

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden.
Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på …

...

Målarna i Falun begärs i konkurs – 27 varslas

Företaget Målarna i Falun AB har begärts i konkurs hos Falu tingsrätt. Detta gäller även systerbolaget Rörmokarna i Falun AB. Båda bolagen är dotterbolag till företaget Byggarna. 
Konkurserna beräknas beröra 37 personer, varav 27 är anställda hos Målarna, skriver Dalademokraten.
Målareförbundets ombudsman Johan …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor