• Matilda Lokka som går i årskurs åtta fick under två dagars praktik följa med på avtalsövervakning och se hur den fackliga vardagen fungerar – och även se problemen som medlemmarna har ute på fältet. Foto: Privat

Under två dagar hade sektion 3 Karlstad i avdelning 6 en prao elev hos oss.
Min dotter som går i årskurs åtta har många gånger frågat vad det är jag gör på jobbet när jag är inne som facklig förtroendevald och jag har väl svarat lite övergripande och flyktigt.

Hennes nyfikenhet visade sig när hon på eget initiativ bad om att få praktisera hos oss för att lära sig mer om vad facket och kollektivavtalet betyder. Till en början var jag lite tveksam men jag tänkte om.

Under de två dagarna hon var hos oss fick hon följa med oss på avtalsövervakning och se hur den fackliga vardagen fungerar och även se problemen som våra medlemmar har ute på fältet. Hon fick förkovra sig i historien om arbetarrörelsen och varför den är viktig för oss.

Hon fick även lära sig vikten av att vara med i ett fackförbund och fick med egna ögon se vad vi kan göra och gör för våra medlemmar och kollektivavtalets betydelse.

LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Utbildning är nyckeln till framtiden”

När vi på vägen hem pratade om allt möjligt så frågade min dotter varför man inte får lära sig om facket i skolan?

Detta fick mig att tänka, jag är otroligt privilegierad som har en nyfiken dotter som frågar. Men de andra unga då som undrar men inte har någon att fråga?

Jag tror att vi glömmer bort att det är i skolan vi lär oss om samhället och dess funktioner. Vi tar det för givet att barnen får lära sig allt viktigt som man behöver veta för att kunna kliva ut i arbetslivet efter många års studerande.

Men jag tror inte vi lär oss tillräckligt i skolan om arbetarrörelsen och dess historia. Den är trots allt lika stor del av vårat samhälle och våran historia som så mycket annat som berörs.

LÄS ÄVEN: Målarna beredda att kämpa för framtida avtal

Varför har vi inte lektioner om facket och arbetarrörelsens historia i skolan?

Jag tror vi skulle kunna få många fler förtroendevalda och engagerade medlemmar i organisationerna och har så mycket att vinna på om vi skulle kunna ha framtiden på besök oftare.

Jani Lokka
Vice ordförande sektion 3 och tf ombudsman i avdelning 6