Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Foto: Anna Norling

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Nyheter

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.


– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.


Johan Danielsson berättar att han i grunden alltid har varit positiv till EU-samarbetet, men att han röstade nej till euron 2004.


– Det finns inget alternativ än samarbete i Europa, var och en är vi alldeles för små för att kunna påverka vår omvärld. Det finns också så mycket mervärde i samarbetet, för svensk exportindustri och för svensk ekonomi som helhet.


LÄS ÄVEN: Mikael Johansson: ”Villkoren på svensk arbetsmarknad  – en fråga för EU?”


De senaste nio åren har han arbetat med EU-frågor på LO.


– Jag snubblade in på EU-frågorna i samband med Laval-fallet, när jag fick vara med och hjälpa till att ta fram och utforma det som var Europaparlamentets svar på Lavaldomen och tre andra liknande domar i olika europeiska länder. Jag arbetade i nära samarbete med LO, Byggnads och Elektrikerförbundet, eftersom det var de berörda förbunden.


Han säger att frågan om osund konkurrens är fundamental.


– Dels för vår egen arbetsmarknad, för vår fackliga styrka i Sverige, men också för EU-samarbetets fortlevnad. För om vi inte har reglerade arbetsmarknader så kan vi på sikt inte heller ha fri rörlighet, för det hänger ihop. Med en osund konkurrens på arbetsmarknaden kommer vi inte att ha en folklig acceptans för den fria rörligheten. Det såg vi inte minst i debatten inför Brexit-omröstningen.


LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet


Vad vill du förändra?


– Jag vill fortsätta det arbete som Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna har påbörjat för att säkerställa att alla som arbetar i Sverige gör det under svenska kollektivavtal för att undvika osund konkurrens, men även lyfta arbetsmiljöarbetet så att vi via EU kan skärpa arbetsmiljölagstiftningen i Sverige och i andra länder. Så att alla människor i EU garanteras trygga och anständiga arbetsvillkor. Klimatpolitiken är också väldigt viktig.


Kan en ensam parlamentariker från Sverige verkligen göra någon skillnad?


– Ja, en enskild EU-parlamentariker har betydligt större möjligheter att ändra lagstiftningen än en enskild ledamot i Sveriges riksdag. När en fråga kommer till EU-parlamentet så kommer det till ett särskilt utskott, precis som i riksdagen. Men i EU-parlamentets utskott så är det en person som är ansvarig, och det ofta i en liten grupp på fem-sex personer, vilket ger enskilda ledamöter stor möjlighet att påverka. Men det beror ju på i vilka utskott man väljer att sitta.


– Utskottet för sysselsättning och sociala frågor har bara haft en enda svensk ledamot de senaste fem åren, och det är Marita Ulvskog från Socialdemokraterna. Sitter man inte där har man ju obetydlig eller ingen möjlighet alls att påverka lagstiftningen som berör arbetsvillkoren.


LÄS ÄVEN: EU-regler som oroat ska nu freda den svenska modellen


Johan Danielsson berättar om en händelse som han var med om i förra valrörelsen, även då i Gävle. Han var ute på ett bygge för ett arbetsplatsbesök, ett miljonprogramsområde som höll på att renoveras. På en innergård står två elektriker och installerar belysning över ett cykelställ.


– Jag hade Mats Eriksson från Målarnas med mig, och han gick fram till de båda elektrikerna och frågade om inte de ville äta lunch med oss i byggboden och diskutera EU-valet. Men de var inte alls intresserade. De förklarade att de skulle äta lunch på firman, ”och förresten så spelar det ingen roll, för vi har en egen kandidat. Vi ska rösta på Johan Danielsson”. Jag stod en meter ifrån, men de hade såklart ingen aning om att det var jag. Så det var på intet sätt min förtjänst, men det visar vilket bra jobb Elektrikerförbundet gjorde i förra valrörelsen.


Då, 2014, lyckades Johan Danielsson få ihop 32 000 kryss. Det räckte ändå inte ända fram. Men i årets val är han placerad som nummer två på listan. Det borde förbättra hans chanser.


Anna Norling

anna.norling@lomediehus.se


 Maila artikeln  Dela på Facebook
2019-05-16 09:00


Mer Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig någ...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepr...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lov...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverk...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage Vad tycker de svenska partierna i viktig...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och b...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna ...

ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

Valrörelsen inför EU-valet är i full gång, och vissa ämnen diskuteras mer än andra. Här f...

Toppnamnen svarar: Vilken är framtidens viktigaste jobbfråga i EU?

Bild: Pixabay/Partierna/Montage Vilken är framtidens viktigaste jobbfråga i EU? Arbetets...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor