Kristina Norlin

  • Bild: Helena Forsberg

Kristina Norlin var valberedningens förslag då ny ordförande skulle väljas i avdelning 10. Årsmötet ställde sig bakom och därmed har Målareförbundet fått sin första kvinnliga ordförande på avdelningsnivå.

Andelen kvinnor på förtroendeposter har ökat de senaste åren inom framförallt sektionerna, men många har väntat på den dagen då jämställdheten skulle börja ta plats även på de högre positionerna.

Kristina Norlin har också nominerats som representant för avdelning 10 i Förbundsstyrelsen. Jenny Störvold är nominerad som suppleant. Från avdelning 1 är Linda-Li Käld nominerad. Den sammansättningen fattar kongressen beslut om i augusti.

– Eftersom fler och fler tjejer utbildar sig till målare vore det konstigt om inte fler också väljs till förtroendeposter. Kanske kan det motivera fler när de ser att jag vågar ta plats och får ett sånt här uppdrag, säger Kristina Norlin.

LÄS ÄVEN: MIRA Avd 10 Mellannorrland: ”Vi måste ha våra kollegor i ryggen”

Hon tycker det är synd att det väcker uppmärksamhet när en kvinna väljs, det ska inte behöva vara så. Men samtidigt tycker hon det är bra att det uppmärksammas.

– Sen tror jag inte det är någon skillnad. Jag kommer att ta vid där Åke Holmgren slutar.

Som ny ordförande vill Kristina Norlin verka för att öka samarbetet i regionen. Det kommer delvis ske automatiskt då förbundet gjort om sitt studieprogram. De utbildningar som tidigare hållits centralt kommer att ske regionalt och lokalt.

– Jag vill få igång sektionerna. När vi har facklig information vill jag att sektionsstyrelsen på just den orten är med och hjälper till. Vi behöver mer verksamhet så det blir mer drag.

LÄS ÄVEN: Kristina Norlin: ”The Great Greta Power”

Hon vill få sektionerna att känna sig delaktiga för då ökar intresset att engagera sig.

– Vi måste jobba på det, annars får vi inga fler förtroendevalda.

Kristina Norlin kommer behålla ansvaret för Mira tillsammans med Jenny Störvold. Hon berättar om stort engagemang bland kvinnorna och vid varje årlig träff har de fått någon mer förtroendevald.

Sedan en tid tillbaks är Kristina Norlin anställd som ombudsman i Sundsvall. Det har hon kontrakt på fram till årskiftet.