• Bild: Pixabay

Byggnadsställningens fästanordning gav vika och mannen föll sex meter mot marken. Nu kräver åklagaren att företaget betalar 400 000 kronor i företagsbot, skriver Arbetarskydd

Det var 21 mars 2017 som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Gävle. Bolaget Murtek Sverige AB arbetade med att montera en byggnadsställning, när en av ställningens fästanordningar gav vika.

Fasta fallskydd saknades, och en byggarbetare som befann sig på ställningen föll sex meter mot marken. Mannen skadade sig, och ådrog sig frakturer på bäckenet och ett underben. Skadorna ledde till sjukskrivning i sex månader.

LÄS ÄVEN: Byggbolag får böta 300 000 efter fallolycka

Nu har en stämningsansökan lämnats till Gävle tingsrätt av kammaråklagare Stig Andersson, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Han kräver att företaget betalar 400 000 i företagsbot för arbetsmiljöbrott, då bolagets ansvarige företrädare enligt honom varken uppfyllt arbetsmiljölagens krav eller Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Till exempel borde arbetsgivaren ha utfört en bättre riskinventering och analys, och sett till att de personliga fallskydden användes.