Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • I verkstadslokalen på Paint Center i Mölndal finns det mesta du känner igen från en normal lackeringsverkstad, plus lite till.  Charlotte Ireholm, projektledare på RISE-IVF, forskar om nya tekniker inom lackering. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Sådana här furubrädor målas i stor mängd, men på exakt lika villkor när RISE-IVF hjälper Folksam med deras tester för utomhusfärg. Sedan placeras de ut på fyra olika ställen i landet för väderpåfrestning. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Plåtarna har centrifugerats med en pålimmad cylindervikt. När cylindern slitits loss av centrifugalkraften kan man jämföra vidhäftningen mot underlaget. Foto: Jan-Erik Johansson


  • Plasmabehandling rengör och förändrar ytans kemi före lackering och kan därmed ersätta våtkemiska processer som primer och kemisk rengöring. Charlotte Ireholm, projektledare på RISE-IVF, forskar om nya tekniker inom lackering.  Foto: Jan-Erik Johansson

På Paint Center studeras ytan på djupet

Nyheter

MÅLARNYTT


Plasma gjord av luft som alternativ till primer och andra kemikalier. Det kan bli verklighet i allt större skala i lackverkstaden.


– Utvecklingen går framåt och vår roll är att vara en oberoende part vid utvärdering av olika leverantörer och material.


Det säger Charlotte Ireholm, projektledare och forskare på statliga forskningsinstitutet RISE-IVF i Mölndal. Här på deras Paint Center forskar hon och ett 15-tal kollegor inom gruppen ytteknologi på en rad olika projekt när det gäller färger, lack och ytskydd.


Det är hit tillverkare och industri vänder sig för att ta reda på hur deras ytskikt eller färger fungerar och hur de skulle kunna bli bättre.


– Hur får du en yta vattenavstötande eller hur får du den helt ren? Vi analyserar ytor ned till molekylnivå och nu jobbar vi mycket med förbehandling inför lackering.


LÄS ÄVEN: Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa


I ett sådant projekt jobbar de med en form av plasma tillverkad av högtrycksluft. Plasma är det fjärde tillståndet efter de vanliga vi lärde oss; Fast, flytande och gasform.


Väldigt enkelt förklarat bildas plasma när atomer upphettas så att elektronerna separerar från sin kärna och det hela sönderdelas till en slags ”elektrisk partikelsoppa”.


Under kortare eller längre tid kan ”soppan” ändra egenskaperna på underlaget/ ytan.


– Vid lackering är det oftast svårt att få vidhäftning på plast och vi undersöker om man kan ersätta tidigare metoder som exempelvis primer och ”flamning”, med plasma, säger Charlotte Ireholm och förklarar det som en form av rengöring och ”aktivering” av ytskiktet före lackering.


Det finns många fördelar att vinna då ytbehandling inför lackering ofta är både arbetsmiljö- och miljömässigt påfrestande moment; Du kan rejält minska mängden vatten som används, minska användandet av primer eller andra kemikalier och spara energi gentemot dagens teknik som ofta är mycket energikrävande.


– Plastdetaljer som ska limmas är också ett område där vi jobbar med plasma som förbehandling för att skapa bättre vidhäftning. Det kan vara en sträng där två bitar ska limmas.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: “Nanopartiklarna fastnar i lungorna”


Och hur mäter du då vidhäftning, hur hårt en färg sitter?


– Ja, det är jättesvårt, men det finns en del olika metoder, säger Charlotte Ireholm.


Med skiktteleskop går det att se om det finns luft mellan färg och underlag, men rent praktiskt så handlar det om att utsätta den torra färgen för påfrestning utåt från underlaget.


Med hjälp av tejp eller pålimmat material ”rycker” man i färgen, eller centrifugerar för att få ett mätbart tryck ut från ytan. Sedan ser man vad som släpper först; Tejpen från färgen, eller färgen från underlaget.


Plasmatekniken riktas i dag främst mot industrin, men spås kunna bli allt större och vanligare även inom mindre verkstäder. Ett arbetsmiljömässigt bra steg, inte minst.


Fotnot: Bland flera forskningsprojekt på RISE-IVF kan nämnas arbete med att optimera processen vid torkning i ugn och det är också här Folksams välkända tester på utomhusfärg görs genom att paneler målas med exakt rätta och jämförbara förutsättningar.


Jan-Erik Johansson

malarnas@lomediehus.seMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-05-06 09:00


Mer Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig någ...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepr...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lov...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverk...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage Vad tycker de svenska partierna i viktig...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och b...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna ...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensa...

ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

Valrörelsen inför EU-valet är i full gång, och vissa ämnen diskuteras mer än andra. Här f...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor