• 1/2: Med så kallad SawStop-teknologi stoppar klingan och försänks in i bänken när ett finger nuddar vid den. Det tar mindre än fem millisekunder och är tillräckligt fort för att rädda fingret, eller i det här fallet korven, som knappt får en skråma.   Pressfoto: Festool

  • 2/2: Med så kallad SawStop-teknologi stoppar klingan och försänks in i bänken när ett finger nuddar vid den. Det tar mindre än fem millisekunder och är tillräckligt fort för att rädda fingret, eller i det här fallet korven, som knappt får en skråma.   Pressfoto: Festool

MÅLARNYTT

Festool lanserar en bänksåg som stoppar om ett finger kommer i vägen för klingan. Med så kallade SawStop-teknologi menar Festool att de markant höjer säkerheten för användaren och främst räddar hans eller hennes fingrar.

Själva tekniken är patenterad och förklaras inte i detalj, men funktionen innebär att klingan känner av kontakt elektriskt ledande material och reagerar med ett tvärstopp.

LÄS ÄVEN: Ny säkerhetspark ska minska olyckor i byggbranschen

Klingan tvärstoppas med en broms på under fem millisekunder och försänks omedelbart in i bänksågens innandöme.

På ett filmklipp visas exempel med en korv liggande på en träbit som förs in mot klingan och där korven klarar sig helskinnad utan synliga jack.

På samma sätt startar inte heller sågen om något är galet, exempelvis ett finger som ligger mot klingan vid uppstart.

LÄS ÄVEN: I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Nödstoppet blir brutalt med mycket kraft när klingan låses och energin ska ta vägen någonstans. Lösningen ligger i bromssystemet som dock bara pallar ett stopp, sedan måste både klinga och bromssystem bytas ut manuellt.

SawStop-teknologin är amerikansk och har funnits där något år, för den nyfikne finns klipp på Youtube där uppfinnaren själv demonstrerar med sitt eget finger. Bänksågen släpps inte förrän våren 2020, men redan nu visar Festool en teaser på nätet.