Torsdagen den 23 maj 2019

← Senaste numret • 4 2019

Målarnas Facktidning nr 4 - 2019
Klicka på bilden

  • Bild: Pixabay

Utredare: Löntagarna måste få ut mer från vinsterna

Nyheter

Löntagarna måste ta ut en större del av näringslivets vinster i höjda löner. Annars ökar inkomstklyftorna och det blir lägre tillväxt i ekonomin.


Det är det viktigaste budskapet i 6F:s senaste lönebildningsrapport, ”Olika risker med en långsiktig minskning av löneandelen i ekonomin”.


Rapporten varnar för att ha en ekonomi med svaga löneökningar.


– Om löneökningarna blir för små pressas efterfrågan och tillväxten blir lägre, samtidigt som inkomstskillnaderna ökar. Det senare beror på att kapitalinkomsterna ökar, genom att företagen höjt sin aktieutdelning, inkomster som är extremt ojämnt fördelade, säger rapportförfattaren Christer Persson till Sekotidningen.


LÄS ÄVEN: Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest


Löneandelen är den del av företagens resultat som går till löner och arbetskostnader, till exempel arbetsgivaravgifter. Resten, också kallad vinstandelen, går bland annat till aktieägarna. Löneandelen och vinstandelen är varandras spegelbilder.


I Sverige har löneandelen varierat över tid. Från 1950-talet och fram till 1980-talets början ökade löntagarnas del i företagens vinster, för att sedan minska. Som allra lägst var den i början av 1990-talet. Sen dess har det vänt uppåt något, enligt rapporten.


En förklaring till att löneandelen ökat en aning under 2000-talet är, enligt Christer Persson, att löntagarna haft en viss reallöneutveckling.


Svenska fack har en relativt hög organisationsgrad, vilket gjort att löntagarna fått ut mer i löneökningar än i exempelvis Tyskland, där organisationsgraden minskat och löneandelen sjunkit. Även i Sverige sjunker dock organisationsgraden, särskilt bland arbetare.


– Vi har haft reallöneökningar, om än ojämnt fördelat mellan arbetare och tjänstemän och kvinnor och män, säger Christer Persson.


LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”


En annan, kanske lite mer oväntad, förklaring till att löneandelen i Sverige ökat något under 2000-talet, är privatiseringen av välfärdstjänsterna. När offentlig verksamhet, som är mycket personalintensiv, blir en del av det privata näringslivet räknas den in i den vinstdrivande delen av ekonomin.


Privatiseringen har förstärkt utvecklingen i hela det svenska näringslivet, som gått från en stor andel kapitalintensiv industri, till verksamhet med mycket personal.


Samtidigt som löneandelen ökat något i Sverige under senare år, har inkomstklyftorna ökat. Det beror, enligt rapporten, på att kapitalinkomsterna stigit mycket kraftigt, och då särskilt företagens aktieutdelningar. Det senare är en global trend.


–Företagen skär ner och delar ut till aktieägarna istället för att, som tidigare, investera stor del av vinsterna i företagen, säger Christer Persson. Det är en ny företagsfilosofi som går ut på att maximera ägarnas förmögenheter.


LÄS ÄVEN: Rapport från 6F: Låga löner ger inte fler jobb


Kapitalinkomsterna är stora och snedfördelade. 2016 hade de tio procent av hushållen med högst inkomst, har cirka 90 procent av de samlade kapitalinkomsterna.


Christer Persson ger inga råd till 6F-förbunden hur de ska ställa sig till om det så kallade märket bör höjas eller inte.


–Nej, det är upp till förbunden att avgöra sin lönepolitik. Jag har tagit fram fakta, säger han.


Märket, som sätts av industrin, används för att bestämma löneökningarna på hela arbetsmarknaden och är en viktig del i 6F:s lönebildningsutredning.


Det här den sjätte underlagsrapporten inom utredningen. I juni kommer slutrapporten som ska vägleda 6F – Seko, Byggnads, Fastighets, Målarna och Elektrikerna – i LO-samordningen inför nästa års avtalsrörelse.
Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Målarnas Facktidning och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.
Karin Lindgren StrömbäckMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-05-07 11:04


Mer Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig någ...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepr...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lov...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverk...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage Vad tycker de svenska partierna i viktig...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och b...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna ...

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensa...

ORDLISTA: Har du koll på EU-begreppen?

Valrörelsen inför EU-valet är i full gång, och vissa ämnen diskuteras mer än andra. Här f...

Nyheter

Missa inget: Checklista för sommarjobbare

Går du i skolan och ska jobba i sommar? Det finns en del att tänka på. Här ger vi dig några tips så du får en bra start på arbetslivet.

Kollektivavtal
Arbeta på ett måleriföretag som tecknat kollektivavtal för måleriyrket annars går du miste om möjligheten att få dina timmar …

...
Från vänster: Dan Mattson, Josefin Johansson, Mikael Johansson, Josefine Krantz.

Målarna på Europafackets kongress

Just nu pågår Europafackets kongress, LO:s motsvarighet på europanivå. Målarna är välrepresenterade av fyra personer som deltar för Sverige.
Mikael Johansson, ingår i LO delegationen, tillsammans med Dan Mattson ombudsman på LO distriktets Småland Blekinge, tillika medlem i Målareförbundet. Josefine Krantz, Målareförbundet deltar som representant för europafederationen. Med är också …

...

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen.
Det är tyst …

...

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd. 
Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB. Under dessa inspektioner …

...

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

MÅLARNYTT
Graco lanserar en ny sprutpistol med ett par roliga finesser och förbättringar.
Contractor PC heter den och väger 540 gram inklusive munstycke och hållare.
Det innebär 20 procent lägre vikt än liknande föregångare, och själva avtryckaren är också mjukare; Det krävs bara hälften så mycket kraft att ”trycka av”.
LÄS ÄVEN: 

...

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Bild: Unsplash/Element5 Digital/Pixabay/Montage

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat.

Socialt protokoll

Facken i Europa kräver ett socialt …

...

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner.
Här får du veta mer om vad valet handlar om.
EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor …

...

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla ”tassarna borta” från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär.
I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.
Utfallet blev …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor