Söndagen den 16 juni 2019

← Senaste numret • 5 2019

Målarnas Facktidning nr 5 - 2019
Klicka på bilden

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

Visfestivalen Kontraband inleder Dan Andersson-veckan

KULTUR I Ludvika, Dalarna, finns en stark vistradition. Varje år hyllas skalden Dan Andersson med en hel vecka. Denna sommar invigs veckan med Visfestivalen kontraband den 27 juli, med några av landets främsta visartister, alla från Dalarna och de flesta från Ludvika.

  • Andreas Narkun från Runö folkhögskola är kursledare för den tre dagar långa utbildningen. Bild: Helena Forsberg

  • Göran Larsson, avdelning 8. Bild: Helena Forsberg

  • Mikael Ahlberg, avdelning 1. Bild: Helena Forsberg

  • Niclas Helander, avdelning 6. Bild: Helena Forsberg

  • Tina Löfgren, avdelning 1. Bild: Helena Forsberg

”Är det en tystnadskultur vi behöver ändra?”

Nyheter

Målareförbundet satsar på en ny utbildning. 70 valda ombud förbereds för kongressen som kommer att hållas i slutet av augusti. På nätet finns också en webbutbildning som alla kan göra för att lära sig mer om den demokratiska ordningen i förbundet.


Anders Andersson, studiesekreterare på förbundskontoret, var med under en del av den första utbildningsdagen sen lämnade han eftersom han inte ville hämma deltagarna i diskussioner om reella frågor inför kongressen.


Många beslut på förstärkta förbundsmöten, som motsvarar det som från i år heter kongress, har tagits utan debatt. Mötet har alltså gått på Förbundsstyrelsens förslag. Anders Andersson frågar sig om det beror på att Förbundsstyrelsen är så jäkla klok att de bara tar bra beslut, eller:


– Är det en tystnadskultur vi behöver ändra? Jag tror vi behöver underlätta för mer debatt, sa Anders Andersson.


Målareförbundet anser att förståelsen behöver öka för vikten på de beslut som tas i kongressen. Det är inför besluten där som det finns möjlighet att diskutera och påverka besluten.


– Nu har vi diskussioner i avdelningarna när besluten redan är tagna och målen i handlingsplanen satta.


Anders Anderssons förhoppning är också att när medlemmar utbildas runt om i landet kan det i längden leda till att målare och lackerare tar mer plats i andra sammanhang och i andra organisationer.


Andreas Narkun från Runö folkhögskola är kursledare för den tre dagar långa utbildningen. Utbildningen kommer att hållas i förbundets alla tre regioner. Målarnas facktidning kom på besök när utbildningen hölls i Västerås för region 2 där avdelningarna 1, 6 och 8 ingår.


– Mina förväntningar är att ni efter den här utbildningen ska känna er tillräckligt trygga för att gå upp i talarstolen och göra inlägg i debatten, sa Andreas Narkun när han inledde kursen.


Deltagarna fick lista det värsta som skulle kunna hända och därefter diskuterades hur man kan förbereda sig och vad man kan göra för att förbättra sin situation. Man kanske blir sjuk, eller man kommer inte fram till kongressen.


För både sin egen och suppleantens skull är det därför bra att även ersättaren är förberedd. För många är det okej att tala när man är förberedd, men tänk om den som ska till exempel presentera en motion tappar rösten och någon annan blir tvingad att ta till orda.


– Därför är det bra att ni är två som förbereder er för varje motion, då finns det en till som är förberedd, sa Andreas Narkun


Argumentationsteknik var också en viktig del i kursen och även etik diskuterades.


(På https://www.malareforbundet.se/kongress-2019 kan även du gå in och lära dig mer om vad en kongress är och göra utbildningen Kongresskolan.)

Tina Löfgren, avdelning 1


– Jag är ganska ny, blev invald förra året som suppleant i avdelningsstyrelsen och nu ordinarie ledamot. Har gått styrelseutbildningen och tycker det är kul att jag blev vald som ombud till kongressen. Jag känner nyfikenhet. Under utbildningen nu hoppas jag få mer klarhet i hur det går till. Jag vill komma dit och tillföra något och inte bara vara med för att se vad som händer. Under kongressen hoppas jag på bra samtal och diskussioner.
Niclas Helander, avdelning 6


– Det är hedersamt att bli vald till ombud. Vår avdelning har en motion om klimatet som kommer från mig. Det känns viktigt att jag är där och kan tala för den. Under utbildningen nu vill jag bli bättre på att formulera mig kort och slagkraftigt. Att alla får en bättre grund bygger den gemensamma tryggheten. I övrigt har jag reflekterat över att det tyvärr är så få kvinnor här, bara två.
Mikael Ahlberg, avdelning 1


– Jag är nyfiken på vad motionerna kommer att innehålla. Jag kommer att läsa in mig på de mest intressanta och då vill jag upp och säga min mening, ta ställning. Efter utbildningen hoppas jag att känna mig säkrare så jag kan göra min röst hörd.


När man hör om härskartekniker från talarstolen som de som varit med tidigare berättar om så blir man osäker, men jag kommer att vara stärkt av kamraterna om vi har bestämt oss tillsammans kring något vi ska driva.
Göran Larsson, avdelning 8


– Det har varit bra att träffa varandra och träna att prata inför andra. Nu var det påhittade ämnen, självklart lättare om man kan ämnet och brinner för det. Kongressen ska bli spännande och intressant. Själva namnet förpliktar, det är mer tryck i ordet kongress än förstärkt förbundsmöte. När handlingarna kommer ska jag läsa och jag har en öppen famn för alla motioner och ämnen som kan dyka upp.

Helena Forsberg

helena.forsberg@lomediehus.se


LÄS ÄVEN:


Vill du förändra och utveckla förbundet? Alla medlemmar kan skriva motioner till kongressen


Kurs i styrelsearbete och demokrati


Målarna på Europafackets kongressMaila artikeln  Dela på Facebook
2019-06-04 09:00


Mer Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: – Varför ska jag pröjsa fö...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama. Det inneb...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmas...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förek...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kv...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare oc...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. ...

Unga män överrepresenterade i olycksstatistiken

Unga män i åldrarna 16-24 år är starkt överrepresenterade i statistiken över anmälda arbe...

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny ...

Nyheter

Ida inspirerar andra: ”Du kan också göra det här”

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:
– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?
Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.
På träffen i avdelning 1 lärde …

...

Colorama växer med Svenska Färghusgruppen

Från 1 januari nästa år införlivas Svenska Färghusgruppens butiker i Colorama.
Det innebär en ökning från 158 till 173 butiker vilket gör Colorama till den största oberoende färghandelskedjan i Norden.
Colorama omsätter i dag cirka 2,65 miljarder svenska kronor per år varav ungefär hälften utgörs av försäljning till den professionella …

...

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter.
Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte …

...

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.
– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.
Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till …

...

Finns det bly i färgen? – så borstar du fasaden säkert

Utomhussäsongen är igång och andra färghinkar kommer fram. Vi har tittat närmare på förekomsten av bly och vad ni ska tänka på. Framförallt ska man tänka till när man skrapar eller borstar bort gammal färg.
Om ett hus är målat före 1970-talet finns en risk att färgerna innehåller bly.
– Blyprov …

...

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Målareförbundet och de övriga förbunden i 6F.
Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

...

Lönebildning: Sju skäl att skrota märket

Den nuvarande lönemodellen har lett till för låga löneökningar som missgynnar arbetare och är dåliga för samhällsekonomin. I dag, tisdag, väntas facken inom 6F presentera sitt alternativ. I ryggen har de sju rapporter från namnkunniga utredare.
Arbetsgivarsidan vill gärna hålla nere lönerna – facken och medlemmarna vill höja dem. Argumenten …

...

Så avgörs din lön – allt du behöver veta om ”märket”

Hur mycket du får i löneförhöjning utgår från Industriavtalet och det så kallade märket. Det här vill facken i 6F ändra på. Men varför bestämmer industrin din lön och hur fungerar det? Här får du hela bakgrunden.
Vad är märket?
Sedan 1998 har exportindustrin angett takten för löneförhöjningarna i alla branscher …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o LO Mediehus - Box 826 - 101 36 Stockholm

Om Kakor