Art Arbsuwan

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

  • Foto: Helena Forsberg

Lugn, fokuserad och noggrann har Art Arbsuwans gymnasielärare sagt om honom. Att få upp farten utan att tappa i noggrannhet fanns behov av. Imponerande då att Art i EM utsågs till Europas snabbaste målare. Totalt kom han på en elfte plats och nu är siktet inställt på revansch i Yrkes-VM i Kazan, Ryssland.

– Jag vill vara med i matchen och känna mig trygg. Tyckte jag hade tränat mycket inför EM men det räckte inte. Jag vill inte stå på VM och önska jag hade tränat mer.

Förutom sitt heltidsarbete tränar han ytterligare 20 timmar i veckan. Varje eftermiddag direkt efter jobbet och på förmiddagarna under helgerna.

– Klart man tröttnar ibland. Men det gäller att ha rutiner och disciplin, säger han målmedvetet.

Han försöker träna på allt men fokuserar mest på bildöverföringar, underarbete och snickerier då det ger mest poäng.

– Jag jobbar bort sparvallar, det får inte synas penseldrag och linjerna ska vara skarpa.

Art Arbsuwan bor i Sundsvall och jobbar på BW Måleri. Här har han gjort sin praktik och är nu i slutet av sin lärlingstid. Inom kort räknar han med att göra sitt gesällprov.

Det är till gymnasieskolan han återvänder varje dag för att träna inför mästerskapet. Hans tidigare lärare Stefan Hallin som coachade honom till SM finns fortfarande med som stöd och hjälp. Dessutom har han landslagets coach Björn Nilsson som finns på Stockholms byggtekniska gymnasium.

Dit åker han för att träna en vecka innan landslagsträffarna med de andra yrkesgrupperna. Han berättar att Björn Nilsson är hård men han uppskattar hans ärlighet.

– På den här nivån måste det vara perfekt.

Målarnas facktidning träffar Art i Hudiksvall där Jakobs kyrka genomgår en totalrenovering. En renovering där målare, elektriker, snickare och konservatorer samarbetar. BW måleri gör gärna jobb som kräver kunskap om traditionellt måleri även om de också tar modernare uppdrag.

När kyrkan renoverades för 80 år sedan anpassades färgsättningen i vissa delar men nu återställs bänkar och paneler för att motsvara färgsättningen i slutet av 1800-talet.

Art visar alla bänkar som han gjort grundarbetet på och som hans kollega är i färd med att göra ekådringar på.

– Här har vi gjort några prover för att se vilket mönster som bäst liknar originalet.

Gamla foton och även en del som skrapats fram har gett vägledning. Art berättar att han är intresserad av historia.

Väggar och fönstersmygar har marmorerats i olika kulörer.

– Jag har precis spacklat klart altarbordet med linoljespackel, sen ska även det marmoreras.

I taket har övermålade stjärnmålningar hittats. De skrapas fram och återställs. Art förklarar hur de använt animaliskt benlim som får den nyare färgen att spricka upp medan de äldre stjärnorna blir kvar. Sen bättras färgen på i stjärnmålningarna.

Samtidigt som 1800-talet bevaras och återskapas tas kyrkan in i framtiden. All el byts ut, 3000 meter golvvärmeslang har lagts ner, det blir hiss och spiraltrappa till läktaren och en touchskärm som styr kyrkklockor och belysning.

Från början skulle inte Art Arbsuwan bli målare. Han hade valt natur på gymnasiet men kände att han ville har ett jobb där han fick röra på sig. När han bytte till byggprogrammet och fick prova på måleriet så upptäckte han att det var roligt.

– Extra kul blev det när jag upptäckte att det fanns mer än att bredspackla och måla väggar.

Han trivs på företaget med fem anställda och chefen. Han tycker det är lagom stort. Alla känner varandra och kommer bra överens. De har roliga jobb och det finns alltid nytt att lära sig.

I sin casting till Måleri-SM sa Art att han ville vara en förebild för unga målare. Han visste att många ville tävla men inte vågade.

– Jag tänkte om de på skolan ser att jag kan så vågar de också. Så tror jag det blev, fler blev intresserade, men nu blir de avskräckta när de ser hur mycket tid det går åt till träning, säger Art och fyrar av ett av sina många leenden.

Nu när han jobbar och tränar inför VM har det blivit mindre tid på gymmet där han tidigare tränade mycket. Han är medveten om att fysisk träning är viktig för att kroppen ska hålla för det hårda jobb som måleriet är.

Det svenska yrkeslandslaget har haft två träffar inför EM och tre träffar inför VM. Art berättar om fina lagkamrater och att de får kostråd, mental träning och medieträning.

– Jag har utvecklats inom måleriet men också som person. Man växer och vågar kliva utanför den bekväma zonen.

Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

TV: Följ med på Yrkes-SM 2018

Yrkes-EM 2018: Art Arbsuwan är Europas snabbaste målare

VM-arenorna i Ryssland byggs med livet som insats