• Michel Fjäll på Mästermålarna i Göteborg sneglar gärna mot USA för att hitta nya prylar, material och verktyg. Vissa grejor borde hitta till den svenska marknaden fortare, menar Michel som besökte ett av Graco Service Demo Tours stopp runt om i Sverige.    Foto: Jan-Erik Johansson

  • Knivskarpa kanter utlovar Tesa som nu släpper en variant av sin Easycover täckplast med en mer påkostad tejp av japanskt rispapper. Ingen genomblödning eller limrester, finns i olika storlekar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Graco har uppdaterat flera färgsprutor till 2019. Pumpdelen har förbättrats med vad man döpt till MaxiLife-pump med rejält förlängd hållbarhet och flera av de nyare maskinerna kan nu kopplas upp mot nätet; Via appen BlueLink kan du få information om målad färgmängd, timmar i drift, var maskinen är och när det är dags för service och så vidare. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Michel Fjäll på Mästermålarna i Göteborg. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Michel Fjäll på Mästermålarna i Göteborg. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Deos heter den här hörnslipen från Mirka som är så ny att den knappt kallnat. Oscillerande slipning (oregelbundet kring sin egna axel) i 3 mm:s rörelse. Passar med Abranetpapper, ett slipnät, vilket ger maximalt utsug via underlagsplattans många hål. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Deos heter den här hörnslipen från Mirka som är så ny att den knappt kallnat. Oscillerande slipning (oregelbundet kring sin egna axel) i 3 mm:s rörelse. Passar med Abranetpapper, ett slipnät, vilket ger maximalt utsug via underlagsplattans många hål. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Helt nya rollers från Mäster. Warpat, eller lite försvenskat vävt, material i rullen för minimalt luddsläpp.  Tre olika utföranden från lågstruktur till maximalt färgupptag. Foto: Jan-Erik Johansson

En ny hörnslip, förbättrad tejp och en ny serie med rollers. Under vårkanten har ett tiotal leverantörer turnerat landet runt och visat det här med flera nyheter på material- och verktygssidan.

– Drömmen vore ju ett lättslipat spackel som bara behöver spacklas ut en gång, sedan klart.

Det säger Michel Fjäll, målare på Mästermålarna i Göteborg. Han var en av många besökare på Pro Center i Slakthuset Göteborg när den årliga Graco Service Demo Tour gjorde stopp där.

Något ”drömspackel” fanns inte den här gången heller, men väl en del annat såväl som chansen att diskutera lite med de olika säljarna.

– Jag har gett lite feedback till Mirka på ett par grejor jag inte tycker är bra. Slangen till giraffen får exempelvis inte plats i väskan så du måste ta med den vid sidan av. Onödigt, säger Michel Fjäll.

Han har ett stort intresse för nya prylar och allt som kan göra jobbet och arbetsmiljön lättare och bättre.

– Jo, men det är väl klart. Du vill åt ett färdigt resultat så snabbt och smidigt som möjligt utan att kroppen tar för mycket stryk.

Det finns en del intressanta uppslag vad gäller material och verktyg att hitta på nätet, menar han.

– Jag har flera exempel. Det finns ett spackel i USA där du blandar pulver och fiber till ett starkt spackel som gör att du i vissa fall kan slippa använda remsa vid skivskarvar. Sådant är spännande, säger Michel Fjäll.

Och både Mirkas nya slipar och Gracos batteridrivna handsprutor hittade han på nätet innan de hamnade på svenska marknaden.

”Styltor” används i USA men gillas inte här, kanske av bra anledningar, men är en av flera idéer, menar han.

– Jag tror marknaden är större och hårdare där vilket gör att produkterna tas fram, säger Michel Fjäll.

Något nytt den här mässdagen då? Jo, Ardex är på plats och puffar för sitt spackel W820 i pulverform. Du blandar själv och kan göra rull-, bygg-, fyllnads-, bred- eller sprutspackel beroende på hur mycket vatten du använder.

Spacklas vått i vått så fort du kan lägga fingrarna på utan märke. Lite längre torktid, men å andra sidan ”öppet” i två-tre timmar. Inga konserveringsmedel och ingen frysrisk, går bra att ”glömma” i bilen en kall natt.

Å andra sidan har du blandningstid och dammproblematik.

Tejptillverkaren Tesa har förbättrat sitt Easycover, täckplast på rulle; Nu finns en variant med precisionstejp av japanskt rispapper för skarpa kanter som inte blöder i genom. Kan sitta i solljus 26 veckor utan att lämna limrester hävdar Tesa. Finns i bredder 550 mm upp till 2600 mm.

Mäster visade en ny serie rullar som man menar är i princip luddfria och som man hoppas mycket på till proffsmarknaden: Tre olika varianter där en teknik med vävt material i själva rullen använts för ökad kvalité.

Det är dels en ”basrulle” med hög slitstyrka och täckförmåga, en ”lågstrukturrulle” för fondväg, efterrullning/ grängning och så en biffigare variant för extremt hög färgupptagningför fasad/ silikatfärg. Helt nytt som säljs via Alfort.


LÄS ÄVEN:

Contractor PC: En ny pistol med nyheter

Målarnytt: Så målar du i bättre ställning

Spackel: Ny special för gipsskarvar – och lite kuriosa

Ergonomisk spackel för två händer spar på kraften