Det brukar sägas att målare har en stark yrkesstolthet och jag har genom åren träffat många stolta målare. Den stoltheten tar ni även med er in i ert fackliga arbete.

Starka och raka i ryggen står ni upp för varandra, villkoren på arbetsmarknaden och solidariskt med de som har det sämre. 

Starka och raka i ryggen står ni upp för varandra, villkoren på arbetsmarknaden och solidariskt med de som har det sämre.

Helena Forsberg

Nästa år ska nya kollektivavtal förhandlas och förberedelserna har börjat. Målarna och de andra facken i 6F har gjort en utredning om lönebildningen som landat i förslaget att skrota industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna.

Redan till avtalsrörelsen 2020 ställer 6F krav att få ett större inflytande och insyn i lönebildningen och en låglönesatsningen för alla som tjänar under 28 000 kronor.

Under kongressen träffade jag flera av er stolta målare och följde debatten där många unga tog plats i talarstolen. Även här finns en stolthet.

Er ordförande talar gärna om att ni är det äldsta nu verkande fackförbundet men ni är också det yngsta med en medelålder på 30 år. Flera av de jag pratade med kände det tillåtande debattklimatet, ni var inte alltid eniga men efter diskussionerna var det klapp på axeln eller en kram från motdebattören.

Och som vice ordförande och kassör Jan-Olof Gustavsson sa: ”I det här förbundet behöver vi inte vara oroliga för återväxten bland förtroendevalda”.

Av alla stolta målare har jag aldrig träffat någon så stolt som Sandra Wahlin.

Helena Forsberg

Solidariteten sträcker sig även utanför landets gränser och när ombudsman Niklas Holmqvist skulle berätta om Målarnas internationella arbete hade han god hjälp av många utländska gäster.

Den fackliga verksamheten i Nepal har Svenska Målareförbundet varit med och byggt upp från början och arbetet fortsätter. Man förstod när Nepals representant talade vilken stor betydelse det har.

Av alla stolta målare har jag aldrig träffat någon så stolt som Sandra Wahlin. Hon utsågs till Årets Nordsjölärling och om du läser artikeln om henne så förstår du vad det betyder för henne.

Sandra Wahlin är en av många som lider av psykisk ohälsa och hon väljer att vara öppen med det. Ett klokt val som hon hoppas fler ska våga göra.

Efter en besvärlig skolgång där hon ofta känt sig misslyckad så utbildade sig Sandra till målare, en riktigt duktig målare.

”Känslan att jag är bra på något är fantastisk”, sade hon. Hennes och pappans stolthet gick att ta på i rummet när priset delades ut.