I bostadsrättsföreningen som ligger på södra Guldheden vid Chalmers i Göteborg står begreppet hållbarhet i fokus. Solcellsanläggning, energilagring, återvunnen ventilation, gemensamhetskontor samt resurssnålt byggande i klimatoptimerad betong är några av de innovationer som präglar projektet. 

De boende har tillgång mobilitetstjänster som ingår i deras boende, inledningsvis cykelpool och bilpool, samt möjlighet att köpa biljetter till kollektivtrafiken.

Projektet har ett antal ettor som sålts som ungdomslägenheter, de är fullvärdiga bostadsrätter och har sålts för 95 000 kronor, till personer 18-30 år.  

De har en mycket låg insats men får en högre månadsavgift per kvadratmeter jämfört med de som köpt en traditionell bostadsrätt i föreningen.

Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Orangeriet är en av föreningens gemensamma ytor för socialt umgänge.

Bostadsrättsföreningens odlingsgrupp odling både i växthus och i odlingsbäddar på gården.

– Det som verkligen skiljer Brf Viva från många andra framtidsprojekt är att all den forskning som lagts ner omsatts till verklig handling, säger Michael Ekberg, regionchef för Riksbyggen i Göteborg.

Fakta

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE – Research Institutes of Sweden.

Riksbyggen

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter.

Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder.

Målareförbundet är en av delägarna i Riksbyggen.