Att vara mätare ställer stora krav på noggrannhet. Alla vinklar och vrår ska mätas. Johan Eurenius använder laser för att få exakt information.

Johan Eurenius, mätare på Målerifakta, sätter på datorn och noterar att han fått en beställning. Han ska mäta ett renoveringsprojekt på Lasarettsboulevarden i centrala Kristianstad.

– Jag har tio dagar på mej att leverera en ackordsräkning efter att målarnas timmar i projektet har registrerats. Men eftersom jag visste att det här projektet var på gång, åkte jag ut och gjorde jag en mätning i förväg i våras. Så det ska nog inte bli några problem, säger han. 

Planering är A och O i hans arbete. Därför uppskattar han att målarna kontaktar honom i god tid när de vill ha ett arbete mätt.

Ibland när jag kommer ut och ser målarna arbeta kliar det i fingrarna.

Johan Eurenius, mätare på Målerifakta

Johan Eurenius har jobbat som målare i många år. Först på BPA, sedan inom Kumlins och därefter Sandåkoncernen. Men efter 24 år i branschen började hans nacke, axlar och knän ta stryk.

Häng med: Såhär går en mätning till

Insänt

Då funderade han på att göra något annat. Så när han fick syn på en annons från Målerifakta skickade han in en ansökan och blev kallad till anställningsintervju.

Utbildningen består av självstudier samt att man får gå tillsammans med en erfaren mätare under en tid. Sedan får man avlägga ett prov för att få ett certifikat. Nu har Johan arbetat som mätare sedan 2017 och trivs bra med sitt nya jobb.

– Men visst saknar jag det praktiska arbetet och den sociala gemenskapen många gånger. Ibland när jag kommer ut och ser målarna arbeta kliar det i fingrarna, medger han med ett skratt.

För att underlätta arbetet försöker Johan Eurenius påbörja mätningen så tidigt som möjligt. Här har han fått in en ritning på ett projekt.

– Det är viktigt att målarna hör av sig i god tid så jag kan planera mätningen, säger Johan Eurenius.

Numera jobbar han på ett kontor i Kristianstad och åker ut på mätningsuppdrag några gånger per dag. De största kunderna är Kristianstadsbyggen och Sture Perssons Måleri i Knislinge.

Foto: Tomas Nyberg

Delmätning? Så här funkar det

Så funkar det

Ibland kan det bli långa resor och arbetsdagar. En del objekt är lätta och går fort att mäta. Exempelvis lägenheter som liknar varandra.

Andra större och speciella objekt är mer tidsödande.

– Jag kör i genomsnitt 400 mil i månaden. Eftersom jag bor i Karlshamn blir det ju en del resor till och från jobbet också, säger Johan.

Att mäta lägenhetsunderhåll är enklast. Då finns det mallar att gå efter och beställningarna rullar på av sig själv, menar Johan.

– Datorn är viktig för att arbetet ska fungera. I den ligger det 12 000 mallar.

Det är viktigt att målarna hör av sig i god tid så jag kan planera mätningen.

Johan Eurenius, mätare på Målerifakta

Idag ska han åka till Yngsjö, några mil söder om Kristianstad. Det är Fredrik Andersson på Sture Perssons Måleri som bett honom att komma ut för att göra en mätning.

Efter en halvtimmas körning möts de utanför den nybyggda villan vid havet där Fredrik håller på att grundmåla fasaderna. De har träffats förut.

Johan plockar fram block och penna och ställer några frågor:

– Ska du behandla grunden och trädäcken? Undrar han.

Han vill även ha reda på hur många strykningar Fredrik ska göra av fasaden. 

Fredrik Andersson på Sture Perssons Måleri i Knislinge har ringt Johan Eurenius och bett honom komma ut och mäta ett målerijobb.

Sedan återgår Fredrik till sitt måleriarbete och Johan tar fram sin lasermätare. Han börjar med att mäta fönster och dörrar på husets baksida. Sedan går han över till fasaderna.

Det är många vinklar och vrår. Nio olika väggar bara på baksidan av huset.

– Att mäta med laser underlättar arbetet, men när det är starkt solljus kan det vara svårt att se den röda pricken och mörka ytor är också ett problem att skjuta mot, säger Johan och siktar in sig mot en av väggarna.

Man behöver inte vara ett supergeni i matte, men det är viktigt att man är konsekvent och går strukturerat tillväga.

Johan Eurenius, mätare på Målerifakta

Han noterar höjd och bredd i sitt block. När han kommer tillbaka till kontoret ska all information matas in i datorn som underlag för beräkning av vilket pris som ska gälla.

Att vara mätare kräver mycket tankearbete.

– Man behöver inte vara ett supergeni i matte, men det är viktigt att man är konsekvent och går strukturerat tillväga. Om man börjar ändra på upplägget, blir det lätt rörigt med alla siffror, säger han. 

Det mesta måleriarbetet finns i prislistan och går att mäta. Det är bara vissa saker som exempelvis hel färgborttagning, tätfogning och montering av hörnremsor som inte är prissatta. Det tillkommer ständigt nya moment, men prislistan justeras hela tiden.

– Många yngre är tveksamma att arbeta på ackord. Det är viktigt de får reda på vilka fördelar det är att mäta jobben, säger Fredrik Andersson, målare på Sture Perssons Måleri i Knislinge.

Fredrik Andersson är van vid att anlita mätare för att få rätt beräkning av sitt målarjobb. Att arbeta på ackord är en självklarhet för honom.

– Det finns många fördelar med att arbeta på ackord. I synnerhet om man jobbar på stora byggen där det är bra framkomlighet. Då kan det bli stor skillnad på lönen, säger han.

Men yngre målare är ofta tveksamma till att arbeta på ackord, menar han. De tror att det inte lönar sig. Därför anser han att det är viktigt att mätarna stöttar dem och förklarar hur de ska arbeta.

– Många tror att man måste stressa, men det handlar om att planera arbetet så att det blir så effektivt som möjligt. Det lär man sig när man blir lite äldre. Och då kan vi påverka vår lön uppåt, säger Fredrik.

Många tror att man måste stressa, men det handlar om att planera arbetet så att det blir så effektivt som möjligt.

Fredrik Andersson, Sture Perssons Måleri

Det handlar om stora summor uppger Robert Falck, vd på Målerifakta.

– Enligt SCB så är snittlönen för en målare 32 000 kronor i månaden, men det är inte orimligt att man kan tjäna 40 000 kronor i månaden om man arbetar på ackord, säger han.  

Endast 23 % av måleriarbetena mäts

– Men det är bara 23 procent av allt måleriarbete som mäts idag. Det har ökat något de senaste åren, men det skulle kunna vara mycket mer, framhåller han.

Målerifakta har 50 mätare anställda på 25 olika kontor över hela Sverige. Nu håller man på att införa ny teknik.

– Vi räknar med att bli 20 procent effektivare genom att vi satsar på två stora förändringar i vårt arbetssätt, berättar Robert Falck.

– Ska du måla trädäcken också? Undrar Johan Eurenius. Innan han börjar mäta ytorna frågar han Fredrik Andersson vad som ingår i arbetet.

Från och med den sista september i år kommer det att finnas mallar på alla lägenheter i hela Sverige tillgängliga i Målerifaktas datasystem.

Det innebär att mätarna inte längre behöver åka ut för att vara på plats utan kan göra mätningarna på kontoret istället.

– Dessutom håller vi på att införa fotomätning. Målarna fotograferar objekten och skickar sedan in fotona till mätaren som kan göra beräkningarna på kontoret. 

Det har ökat något de senaste åren, men det skulle kunna vara mycket mer.

Robert Falck, vd på Målerifakta

– Genom de här åtgärderna behöver mätarna inte längre åka ut till målarna för att göra samla in information. Det blir mindre bilkörning. Det sparar både tid och pengar, konstaterar Robert Falck.

Men tappar inte mätarna kontakten med målarna med det nya arbetssättet? Hur ska det då blir fler som väljer att arbeta på ackord?

– Vi har bestämt att varje mätare ska göra minst 40 företagsbesök per år då de kommer ut och informerar och pratar med målarna om fördelarna med att mäta, förklarar han.