Svensk trälackering har kollektivavtal med Målarna och de anställda jobbar på lackavtalet. På bilden Remigijus Pocius.

Vi åker långt in i djupaste Värmland, passerar Arvika med 3 mil och när vi kommer fram till Koppom är det inte långt kvar till norska gränsen.

Koppom med cirka 600 invånare ligger i Eda kommun, de större tätorterna i kommunen är Charlottenberg och Åmotfors. 

Här verkar Svensk trälackering som ytbehandlar utomhuspanel, inomhuspanel och listverk. De båda ägarna Hans Dahlbeck och Per Höglund berättar om en otrolig utveckling där företaget på åtta år ökat omsättningen från 5 miljoner till 40 miljoner.

Som för många andra i Värmland är det egen finansiering och mycket slit som krävs, en annan svårighet är att få tag på arbetskraft.

– Vi är omgivna av orter som suger upp arbetskraft och med en och en halv timme till Oslo är det många som pendlar, säger Hans Dahlbäck.

Remigijus Pocius och hans fru Vaiva Pociene lämnade Litauen och skapade ett nytt liv i Värmland.

– Vissa kunder har special önskemål men det mesta går på rutin, säger Marie Adamsson som bryter kulör.

I Säffle finns byggprogrammet, men ungdomarna vill ut på byggen. Svensk trälackering i Koppom är inget förstahandsval.

Företaget har 30 anställda varav 11 kommer från Litauen. De har flyttat till trakten och byggt upp sina nya liv. 

Remigijus Pocius är tidigare landslagskapten i det Litauiska fotbollslandslaget och det var fotbollen som förde honom till Sverige.

– En kompis från fotbollen bjöd hit mig. 2006 kom jag tillbaks för att jobba och blev kvar.

Hans fru Vaiva Pociene flyttade efter och nu jobbar de tillsammans och berättar att de trivs med sina liv här i Sverige. 

Svensk trälackering hjälper arkitekter, sågverk och byggherrar med målning av träprodukter. Även när mindre privata kunder hos Beijer vill ha målat i en viss kulör så gör bygghandelskedjan sin beställning hos Svensk trälackering.

– Det är ungefär 50-50 mellan interiört och exteriört och ganska jämnt med jobb över året, säger Hans Dahlbeck.

Vi är mittemellan två branscher. Våra leverantörer i skogsbranschen kör dygnet runt medan lackavtalet främst för billackeringar inte har nattjobb.

Per Höglund

Han berättar om projekt där deras produkter har använts vid Harrods och även i Dubai. De var även med vid Friends och Tele2 Arena.

Vid en av linerna håller Jocke Fjällström på att lyfta av nymålade paneler och lägger dem på vagnar för tork. Han bor i Koppom och tycker det är bra att det finns ett företag hemmavid.

Innan han började inom industrin arbetade han inom handeln.

– Det här är lugnare och bättre betalt. Jag jobbar två-skift så antingen förmiddag eller eftermiddag.

Sara Högfeldt jobbar på kontoret som orderadministratör men vi möter henne vid en av linerna.

– Det är mycket nu så jag hjälper till. Det bästa med det här jobbet är att man kan vara lite överallt.

Ägarna berättar att de producerar på max vid fem liner, en sjätte är inköpt och klar att använda. Svensk trälackering har kollektivavtal med Målarna och de anställda jobbar på lackavtalet.

Jocke Fjällström fick bättre lön och lugnare jobb när han började jobba på lackindustrin i sin hemort.

Att Sara Högfeldt är orderadministratör hindrar inte att hon går ut och hjälper till i fabriken.

Avtalet tillåter inte nattarbete men när tidningen är på besök finns en tillfällig dispens för att hinna köra undan inför semestern.

– Vi är mittemellan två branscher. Våra leverantörer i skogsbranschen kör dygnet runt medan lackavtalet främst för billackeringar inte har nattjobb, säger Per Höglund.

Det kommer fyra trailers om dagen med virke och 4 000 liter färg i veckan går åt.

Hans Dahlbeck visar runt på området och det senaste nybygget – en lagerhall där virket ligger skyddat i väntan på att målas. Vi går in i en av hallarna där produktionen är i full gång.

Det matas, putsas och målas och målarna byter arbetsuppgifter för variation. Eftersom det är maskiner som gör mycket av jobbet är det bra med lite tekniskt kunnande men det är också ett hantverk som kräver kunnande om trä och virke.

Hans Dahlbeck berättar att tjäran som ger ett fantastiskt rötskydd är på väg tillbaks och vid djurhållning är Falu rödfärg populärt. De kör också brandskyddslack som är populärt i allmänna byggnader som skolor. 

Det är fem minuters städning mellan ljusa kulörer men efter en mörk tar det en och en halv timme.

Hans Dahlbeck

Produktionschefen planerar dagens jobb där de ljusa färgerna går först.

– Vi målar 15 kulörer per dag. Det är fem minuters städning mellan ljusa kulörer men efter en mörk tar det en och en halv timme, säger Hans Dahlbeck.

I ena änden av lokalen träffar vi Marie Adamsson som bryter kulör utifrån provbitar.

– Vissa kunder har special önskemål men det mesta går på rutin. Jag bryter för dagen och förbereder för nästa dag. Det gäller att ligga steget före.

Det är en del tunga lyft som Marie Adamsson var ovan med till en början men hon har lärt sig att det är viktigt att sträcka på sig och så hjälps hon och arbetskamraterna åt.  

Koppom

  • Ligger i Eda kommun, Värmland. 15 kilometer till norska gränsen och 30 kilometer till Arvika.
  • 600 invånare
  • Vid Kölaälven ligger Koppoms bruk med anor från 1800-talet. Där tillverkades spadar och senare blev det ett pappersbruk som lades ner på 60-talet. Bredvid bruket ligger Svensk trälackering som nu är ortens enda industri och en stor arbetsgivare.
  • Mitt i samhället finns ett rosarium med 220 olika sorters rosor.
  • Jonas Gardells bokserie Torka aldrig tårar utan handskar, som även blev dramaserie i Svt, utspelar sig bland annat i Koppom, där författarens pappa Bertil Gardell föddes.