”Svenskt näringslivs kampanj – vilket klassförakt!”
"Vi var nog många som satte kaffet i vrångstrupen när vi såg Svenskt näringslivs kampanj. För hög lön är inte bra för företaget och då kanske du inte har något jobb framledes.
Va?! Vilket klassförakt de sänder ut", skriver tidningens redaktör Helena Forsberg.
Vi var nog många som satte kaffet i vrångstrupen när vi såg Svenskt näringslivs kampanj om först snus och sedan socker… för mycket av det goda är inte bra i förlängningen.
För hög lön är inte bra för företaget och då kanske du inte har något jobb framledes. Balansen är viktig enligt arbetsgivarna. Va?!
Vilket klassförakt de sänder ut. Ärligt talat tror jag inte kampanjen är så lyckad för dem. Kritiken kommer inte bara från fackligt håll – även företagare verkar fundera vad deras egen organisation håller på med.
Kanske dags för Målarna att plocka fram sin Hulkenbild från i våras som illustrerade ilskan när du fått fel lön för femtielfte gången.
Kanske dags för Målarna att plocka fram sin Hulkenbild från i våras som illustrerade ilskan när du fått fel lön för femtielfte gången.
Parterna har börjat positionera sig inför avtalsrörelsen. Givetvis lyfter arbetsgivarna fram den osäkra omvärlden, vad de ser som höga kostnader för företagare, risker, gemensamt ansvar för jobben och så vidare.
På den fackliga sidan har både Kommunal och Pappers hoppat av LO-samordningen. Kommunal vill ha tydliga satsningar på sina yrkesutbildade medlemmar. Pappers har redan gått ut med att de vill ha 4 procent i löneökning för sina medlemmar som de menar stått tillbaks trots flera goda år för branschen.
Målarna och övriga fack inom 6F mullrar, även om de än så länge håller samman med resterande LO förbund så har de varit tydliga med att de på sikt vill se en annan lönenorm än industrimärket.
Om man lyssnar på experter på samhällsekonomi ser de att högkonjunkturen stannar av, men vi står inte inför någon dramatisk lågkonjunktur.
En orolig omvärld med handelskonflikter och Brexit gör att konjunkturen mattas av men en stabil detaljhandel och låg arbetslöshet väger upp på den positiva sidan. Enligt vice riksbankchef Henry Ohlsson ser de en inbromsning till normal konjunktur – inte svår lågkonjunktur.
Lönerna skulle kunna öka med 3,5 procent utan att inflationen stiger över två procent.
Konjunkturinstitutet har presenterat en prognos där lönerna skulle kunna öka med 3 till 3,5 procent per år framöver utan att inflationen stiger över två procent. Men konjunkturinstitutet bedömer att lönerna kommer minska mindre än så.
De senaste tre åren har Sverige haft högkonjunktur och brist på arbetskraft under flera år. Ändå har löneökningarna stannat vid 2,5 procent per år.
Ja, matchen om lönen har börjat och här kan du läsa mer om det.
En annan match har Målarna tagit vidare till Arbetsdomstolen. Det är avgörandet om EU domen angående resor till och från jobbet ska gälla på Målarnas kollektivavtal.
Två dagars förhandlingar kan du läsa om här. Fortsätt att följa oss här på nätet för att få veta hur det gick när domen faller.