Mats Berenfeldt och Robert Ask gav sig efter morgongenomgången iväg mot Skarpnäck och Farsta söder om Stockholm. 

Lärlingen Ellinor Huschmer tycker jobbet är kul men har långa resor ifrån Nynäshamn med pendel.

Hennes handledare Jan Buran som jobbat länge i branschen tycker det är okej med lite småjobb av olika karaktär på firman Hagman och Hubinette. 

Tre personer står i en verkstad invid en bil.

På Bege lackering i Oskarshamn träffade fackets Ulf Sundin från vänster: Ronnie Rydh. Anders Magnusson och Isak Karlsson.

Gruppbild i en verkstad

På Pierre billackering AB i Kalmar jobbar Anders Åkesson, Dobre Velyanouski, Jan Rydberg, Ersan Skenderi ovh Mosa Heydari.

– Flera målare passade på att anmäla sig till kursen, Ditt avtal din lön som går under ett par betalda dagar. Anmäl du också, uppmanar Robert Ask er läsare.

Han berättar också om en annan arbetsplats där medlemmarna mådde väldigt dåligt.

– Målarna brottades om lön skulle utbetalas över huvud taget och arbetstidsförkortningen var något som inte gällde dom?! Vilket den så klart gör, säger Robert Ask och berättar vidare:

Arbetsplatsen var en katastrof, många underentreprenörer och en toa. Avloppsrör som läckte ifrån taket när dom skulle käka matlåda i det så kallade lunchrummet.

Robert Ask

– Arbetsplatsen var en katastrof, många underentreprenörer och en toa. Avloppsrör som läckte ifrån taket när dom skulle käka matlåda i det så kallade lunchrummet. Matrialtransport flera våningar för att man inte fick använda hissen, (bygghissen hade ingen ström) och så vidare.

De förtroendevalda lämnade över ärendet till ombudsmän. 

– Jag hoppas av mitt hjärta att skutten betalar ut till jul åt målarna. 

I avdelning 2 södra var hela avdelningsstyrelsen och ombudsmän ute på uppsökeri. Joakim Nexbo berättar att de träffade 300 målare och lackerare under veckan. Många mindre orter och arbetsplatser runt om i södra Sverige besöktes då medlemmarna i Malmö får besök vid andra tillfällen.

Mikael Boström målare på Nymålat AB i Skellefteå till vänster. Ida Åström, till höger, sektionsordförande i Luleå, välkomnar nyblivna medlemmarna Sabina Nygård och Patrik Jonsson som är skolelever på Hermods vuxenutbildning.

– Resor kom ofta upp i samtalen. Målarna är irriterade över att dålig planering gör att de får åka långt kors och tvärs för att göra jobb, säger Joakim Nexbo. 

Att mer av löneutrymmet ska avsättas till pensioner finns det starkt stöd för framför allt bland yngre eller kanske medelålders målare. 

– De yngre vill hellre ha mer pension än fler timmar till arbetstidsförkortning. De äldre som inte hinner tjäna in så mycket mer till pension vill hellre ha fler timmar ledighet, säger Joakim Nexbo.

Bland medlemmarna finns också ett starkt stöd för ersättning för glasögon, en avtalsmotion som under många år kommit in till facket.

Flera personer runt ett långt bord.
Uppstart innan uppsökeri.
Ellinor och Janne på Hagman och Hubinette.

Ellinor och Janne på Hagman och Hubinette.

Steffen och Jim på LP Måleri sitter vid ett bord

Steffen och Jim på LP Måleri Ängelholm vill ha högre lön, reseersättning samt ändrade permissionsregler.

Mats och Pontus på LP Måleri står framför en lila vägg.

Mats och Pontus på LP Måleri i Ängelholm vill att prislistan höjs, ha höjdtillägg från lägre höjd än fem meter och att fria glasögon införs efter kommande avtalsförhandlingar.

Fyra person sitter vid ett borg.

Från vänster: Leo Eliasson, Lars Mossberg, Linnea Andersson och David Didio.

Två personer står framför en dörr.

LP Måleris Mathias, Håkan och Ted på ett nybygge i Helsingborg.

Jan Gustavsson framför ett fönster
Jan Gustavsson jobbar på Kurt Lundströms måleri.