De yrken som det delades ut till var: bagare, barberare, bilsadelmakare, bokbindare, byggnadsplåtslagare, båtbyggare, damfrisörer, damskräddare, florister, modister, möbelsnickare, perukmakare, skorstenfejare, sticknings/handsticknings yrket, tapetserare, tatuerare, urmakare, fotografer, frisörer, hudterapeuter, sadelmakare, garvare, kakelugnsmakare, klänningsskräddare, konstbroderi, konst-inramare, konstsmidare, krukmakare, låssmeder, gitarrbyggare, glasyrket, guldsmeder, handvävare, herrfrisörer, herrskräddare – och naturligtvis målare, ett 20 tal.

Det gör mig och oss på Målarna förvånade, att så få lärlingar tar den här chansen med gesällprov som är det yttersta beviset på ett yrkeskunnande.

En ryggtavla med en stor tatuering föreställande en naken man som spelar fiol i ett vattendrag.

Många olika yrkesgrupper har gesäll- och mästarbrev. Bland annat tatuerare.

Lasse Wimnell och Mats Berenfeldt under utdelningen

Lasse Wimnell och Mats Berenfeldt, Målarettans två utav fyra gesällprovsgranskare.

Vi vet att många lärlingar vill men att arbetsgivaren inte har något lämpligt objekt, heter det.

I Stockholmsområdet finns det faktiskt många bra firmor som sätter yrkeskunnandet högt och samarbetar om objekt för lärlingar. Tyvärr är det oftast samma firmor som anser att kvalitet är en ledstjärna.

Men är du i slutet på din lärlingstid så ring facket och fråga om lite hjälp.

I Stadshuset var stämningen hög och riktigt pampigt när alla gesäller knallade ner för trappan för att mottaga sina diplom med familjerna på sittplatserna.

God Jul!