Isabelle har nyligen gått ut gymnasiet, men Sandra har inte heller varit målare så länge. Familjen flyttade från en liten ort till Karlstad. Sandra trodde det skulle bli lätt att hitta jobb i en större ort. Men det var svårare än hon trott, sambon som är arbetsledare frågade om hon kunde tänka sig att bli målare.

– JA! Jag har alltid gillat att renovera och måla så jag började som traditionell lärling för fyra år sedan, berättar Sandra.

– Livet kom emellan så det har tagit lite tid att få ihop timmarna.

Isabelle Nilsson framför firmabilen.
– Vi funkar oftast bra tillsammans, men det finns stunder då jag önskat att manna inte var på jobbet, säger Isabelle Nilsson.

Hon har tidigare jobbat i vården men hemtjänsten förändrades och det var inte längre brukaren i fokus, allt skulle bara gå fort.

– Jag kunde inte stå för det, säger Sandra.

Båda Sandras döttrar är i mansdominerande branscher. Isabelles syster är plattsättare.

– Jag som mamma, tycker det är kul och pushar att om du vill det ska du göra det. Man behöver inte heller ha samma yrke till pension.

Isabelle berättar att hon alltid älskat inredning och eftersom måleri ligger nära tänkte hon att det kunde vara roligt.

Om du vill det ska du göra det.

Sandra Nilsson

– Från början tänkte jag plugga vidare mot inredning men det är inte så stort i Sverige så det får jag hålla på med på fritiden.

Företaget de jobbar på heter Lärkängens bygg och entreprenad. På firman finns förutom målare även snickare, elektriker och grävmaskinister.

– Vi renoverar lägenheter och villor. Vi har en hel del privatkunder och mycket jobb med Icas utbyggnad, säger Sandra. 

Sandra och Isabelle är två av allt fler tjejer inom måleriet och de bemöts för det mesta positivt. Många tycker det är kul med fler tjejer.

Sandra Nilsson målar en dörrkarm.
– Vi försöker tänka att vi är kollegor på jobbet, säger Sandra Nilsson.

– Ibland är det någon som poängterar att det är för tungt för tjejer. Men jag har blivit starkare och det handlar också om hur envis man är, säger Isabelle.

– Människan vill gärna slippa gå flera gånger, men ska man orka ett helt yrkesliv måste man gå fler gånger istället för att bära allt samtidigt, säger Sandra.

Mor och dotter säger att som kollegor kompletterar de varandra.

– Isabelle tycker det är tungt mer giraffen men hon är asgrym på det pillriga och noggrann när hon sätter tapeter, säger Sandra som istället gör slipjobbet när de arbetar tillsammans.