Matilda Ålund är målare från Laholm och deltar, precis som sin mentor Fanny Dymne, under kursdagarna på Ädelfors folkhögskola.

När Matilda tog klivet in i fackligt arbete var en första målsättning att komma ut och prata i skolor, att bli skolinformatör.

– För att jag önskade att jag hade fått mer information när jag själv gick utbildningen. Känner nu när jag jobbar att jag velat veta lite mer från början.

– Det är i skolan det är lättast att påverka också, säger hon.

Jag önskade att jag hade fått mer information när jag själv gick utbildningen.

Matilda Ålund

För ett drygt halvår sedan parades hon ihop med sin mentor Fanny Dymne och de båda har jobbat parallellt i skolor några gånger sedan dess.

– Min roll blir ju att ge Matilda förutsättningarna att klara det hon vill göra och engagera sig i. Första gången vi var ute var Matilda bara med och kollade och lyssnade, kom med något instick. Andra gången bad jag henne fylla på lite mer och så har vi fortsätt att bygga på, säger hon.

De har också övat och diskuterat framför varandra.

– Det blir ju ett personligt samspel där vi känner av tillsammans vilka steg vi kan ta framåt. Tanken nu är att du (Matilda, red.anm.) ska ta stora delar av passet nästa gång vi är ute, säger Fanny vänd mot Matilda.

– Jag kan nog vara självsäker som person, men i sådana här sammanhang känns det bra med Fannys stöd. För mig har det också ökat viljan att engagera mig, säger Matilda Ålund.

Det menar också Fanny Dymne som jobbat fackligt i två år och själv haft en mentor hela vägen.

Jag kan nog vara självsäker som person, men i sådana här sammanhang känns det bra med Fannys stöd.

Matilda Ålund

– Ja, det håller jag med om. Det känns som man blir mer sedd och får uppskattning för det man gör. Dessutom blir det lättare att föra egna idéer vidare så att det händer något; Det fastnar inte på vägen utan jag får hjälp att pratat med rätt personer direkt och bolla och kanske genomföra en ide’, säger Fanny Dymne.

Personkemin mellan dem funkar också klockrent vilket gör arbetet roligare och båda vill fortsätta som förtroendevalda.

– Jag vill verkligen påverka och förändra och det finns massor att göra; Machokultur och orättvisor och jag brinner för att det ska vara schysst på jobbet, säger Matilda Ålund.