Jan Pettersson i Herrljunga började arbeta som målare 1969. Han började så småningom känna att han blev påverkad av den lösningsmedelsbaserade färgen. Han provade andra jobb och läste till yrkeslärare.

– Men det funkade ju inte så bra, det var ju fortfarande inom måleriet, säger Jan Pettersson.

Andra jobb han provade funkade inte heller, hans skador från lösningsmedel hindrade honom. Han berättar om dåligt minne, dålig koncentration och ledbesvär.

Det är frustrerande. Jag kan ringa med telefonen men inte så mycket mer. Jag kan inte använda mejl och datorer, hjärnan klarar inte det.

Jan Pettersson

– Det är frustrerande. Jag kan ringa med telefonen men inte så mycket mer. Jag kan inte använda mejl och datorer, hjärnan klarar inte det. Bara det här med dagens bilar som har en massa finesser. Jag vill bara ha en ratt och en växelspak, säger Jan Pettersson.

Hans arbetsskada blev godkänd 1991 och han fick livränta. Från AFA som då hette AMF fick han ett engångsbelopp på 25 000 kronor från försäkringen för lyte, men och olägenhet.

– När jag fyllde 65 år fick jag så lite pension, 14 000 kronor minus skatt.

Jan Pettersson kontaktade facket för att få en inkomstuppgift på vad målare tjänade. Douglas Strömberg, ombudsman i avdelning 4, var den som tog emot samtalet.

– När jag hörde att han hade en arbetsskada gick min hjärna igång. Jag frågade om han fick något från AFA och det fick han inte. Inte mer än de 25 000 kronor han fått som engångsbelopp.

Vi gjorde en anmälan till AFA. Det är ett långskott sa jag till honom, men vi testar.

Douglas Strömberg, ombudsman i avdelning 4

Douglas Strömberg åkte hem till medlemmen och gick igenom hans papper som han hade bra ordning på.

– Vi gjorde en anmälan till AFA. Det är ett långskott sa jag till honom, men vi testar.

Hos AFA är det lång handläggningstid på dessa ärenden, men då och då ringde Douglas och kollade om Jan hört något. Efter ett och ett halvt års väntan fick Jan Petterson i slutet av november glädjande besked.

AFA betalar ut från försäkringen TFA retroaktivt från 1997 fram till november 2019. När man blivit pensionär får man välja halva beloppet livet ut eller ett engångsbelopp.

Jan Pettersson valde engångsbeloppet, och tillsammans med den retroaktiva ersättningen fick han totalt 1,4 miljoner kronor när skatten var dragen.

Douglas Strömberg har hopp om att han kommer få en slant till då man hos Skattemyndigheten kan begära så kallad ackumulerad inkomst för att få lindring av den statliga inkomstskatten när utbetalning gäller ersättning för så många år.

Det har alltid varit en självklarhet för mig att vara med i facket. Det är en tillhörighet.

Jan Pettersson

Livräntan från Försäkringskassan baseras på vad man haft i lön, men där finns ett tak.

– I våra yrken tjänar man mer än taket i Försäkringskassan och det är där TFA fyller upp, förklarar Douglas Strömberg.

Jan Pettersson är mångårig medlem i Målareförbundet och även sedan han tvingades sluta i yrket har han stannat kvar som medlem.

– Det har alltid varit en självklarhet för mig att vara med i facket. Det är en tillhörighet.