Samtliga avtal inom Målarnas område förlängs i spåren av krisen som coronapandemin orsakar.

Vi lever med rädsla att bli sjuka, att inte kunna resa och jobba som vanligt och krisen påverkar också ekonomin och antalet varsel ökar stadigt på svensk arbetsmarknad.

– Att i ett sådant osäkert läge förhandla om nya kollektivavtal är olämpligt, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Det var tänkt att parterna inom industrin senast 31 mars skulle teckna avtal som skulle sätta normen för resterande avtalsområden.

Industrin har gått ut med att de skjuter förhandlingarna till oktober. LO rekommenderar sina förbund att göra på samma sätt.

Det finns ett antal förbund som har medlemmar som drabbas väldigt hårt. Det är stora varsel som rullar och i en sån situation måste man fokusera på det som är närmast.

Peter Sjöstrand, Målarnas förhandlingschef

Det handlar om 3 miljoner löntagare som skulle få nya kollektivavtal.

– Det finns ett antal förbund som har medlemmar som drabbas väldigt hårt. Det är stora varsel som rullar och i en sån situation måste man fokusera på det som är närmast. Att då köra en avtalsrörelse blir omöjligt, säger Peter Sjöstrand.

En person i läkarrock, med ett stetoskop runt halsen och pennor i bröstfickan.

Covid-19

Här är de nya reglerna för sjuka under coronakrisen

Nyheter

Någon stor varselvåg har ännu inte drabbat Målarnas avtalsområden men Peter Sjöstrand vet att arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen i Sverige AB får många samtal från sina medlemmar där företag undrar vad som händer och vad som gäller.

– Men det har inte omsatts till varsel, kanske enstaka ställen men inget mönster vi ser, säger Peter Sjöstrand.

– Någonstans kommer verkligheten ikapp när hela ekonomin står och svajar. Samtidigt för måleriet går vi mot vår och sommar då i normalfallet utvändigt måleri sätter igång, det kan innebära att man klarar sig bättre.

För lackbranschen kan de medlemmar som är industrilackerare väntas drabbas tidigare än fordonslackerarna.

– Jag är orolig på riktigt för vår situation och våra medlemmar.

Någonstans kommer verkligheten ikapp när hela ekonomin står och svajar.

Peter Sjöstrand, Målarnas förhandlingschef

Målarna har ännu inte tecknat någon överenskommelse om korttidsarbete med sina motparter. Men frågan har aktualiserats.

Ett stetoskop

Covid-19

Karensdagen slopas – regeringen betalar

Nyheter

– Vi är öppna för det och att prata för att hitta lösningar men den lansen måste arbetsgivaren dra, säger Peter Sjöstrand.

Regeringen har öppnat för möjligheten med korttidsarbete. Det är samma regler för hela arbetsmarknaden, men det kräver en lokal överenskommelse mellan fack och arbetsgivare.

Korttidsarbete innebär att arbetsgivaren kan reducera arbetstiden med 20, 40 eller 60 procent.

För de anställda innebär det en lönereducering med 4, 6 eller 7,5 procent. Arbetsgivaren betalar en liten del, staten står för resten.

– Vi ligger i slutet på den svansen. Hotell och restaurang tecknade avtal i princip när presskonferensen hölls eftersom den branschen har drabbats hårt och tidigt, säger Peter Sjöstrand.

Länk: Här hittar du alla artiklar om det nya coronaviruset