En samling personer i reflexvästar arbetar

Till vardags är Cristian Salinas målare och förtroendevald i facket men som hemvärnssoldat har han hjälpt till att bygga upp fältsjukhuset.

Med 30 lastbilar har materialet transporterats från Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg till Stockholmsmässan i Älvsjö. Sedan har hemvärnsbataljonerna avlöst varandra för att lasta av de 80 containrarna.

Covid-19

Niclas Helander: ”Krisens samhälle: Staten är ingenting utan dig”

Debatt

– Jag var där från onsdag till söndag. Det började med att vi skulle hjälpa till att packa ur containrarna men sen växte det med fler uppgifter, säger Cristian Salinas.

Inne i mässans största utställningshall har sjukhussalar byggts upp. I ett första skede 10 intensivvårdsplatser och 140 vanliga vårdplatser. Men bygget fortsätter och förbereds för totalt 600 vårdplatser.

Det är lika många platser som Karolinska sjukhuset har i Solna och Huddinge gemensamt. 

En person i kamouflakeuniform hänger upp en droppåse på en ställning.
Försvarsmakten hjälper den civila vården med medicinsk utrustning.

– Hemvärnet har gjort uppgifter som inte kräver spetskompetens men ändå tar tid att göra, säger Cristian Salinas som tycker det är bra att kunna avlasta med det så yrkesfolket kunnat koncentrera sig på det som ingen annan än de kan.

Han beskriver till exempel hur han och en kamrat kapade kopparrör och tejpade ändarna medan yrkesmannen istället kunde lägga tiden på att löda.

En annan sak Cristian Salinas och hemvärnsbataljonen gjorde var att montera och hissa upp trossarna.

Metallkonstruktioner där sedan slangar, rör, skynken och så vidare kan hängas. 600 sängar byggdes ihop och bäddades. 

Cristian Salinas
Cristian Salinas är beredd för att det kan komma fler uppdrag där hemvärnet behöver hjälpa civilsamhället.

– När vi var klara med en uppgift letade vi en ny, säger Cristian Salinas och fortsätter:

– Militären i sig vill ju att det ska hända något. Så kastar man in 30 man som inte vill något annat än att hjälpa till, då går det fort.

Respiratorer står på rad redo att användas. Alla vårdplatser har syrgas och salarna som är byggda i moduler har toalett i ena endan och personalutrymmen i den andra för att minska smittspridning Inom en vecka ska de första patienterna kunna tas emot. 

Ett sjukhuskompani kommer ta hand om driften medan Karolinska universitetssjukhuset kommer stå som vårdgivare.

Två personer i kamouflagekläder bär stora lådor
Containrar med byggmaterial och medicinsk utrustning har körts med lastbilar från Försvarsmedicinskt centrum i Göteborg till Stockholmsmässan där det provisoriska sjukhuset byggs upp.

6 000 ansökningar har kommit in sedan sjukhuset efterlyste sjukvårdsutbildad personal. 

Det är inte bara i Älvsjö som Försvarsmakten stödjer det civila samhället: även i Göteborg har ett fältsjukhus byggts upp, runt om i landet sätter myndighetens personal och frivilliga upp tält utanför sjukhus och i förband och staber inventeras resurser för fullt.

– Det kan bli fler uppdrag för mig och kamraterna, säger Cristian Salinas som till vardags är målare på Bruske men fick tjänstledigt när plikten kallade.

– Jag fick tjänstledigt från en dag till en annan. Jag är jätteglad att arbetsgivaren tycker det här är lika viktigt som jag gör.  

En samling personer som bär in sängar i en byggnad
600 sängar har monterats och bäddats.

Länk: Här hittar du alla artiklar om det nya coronaviruset