(RedsanmDenna insändare skickades in till tidningen inför det senaste pappersnumret, och reflekterar därför inte den senaste tidens händelseförlopp med bland annat det nya coronaviruset.)


Promenerar Karlbergsvägen ner för ett exklusivt möte på Målarnas huvudkontor vid Odenplan i Stockholm.

Kallt och blåsigt denna februaridag och tar tacksamt emot en kopp kaffe inför vårt möte.  

Mötet är tre målare som gör en del av ombudsmannautbildningen inne på Målarnas förbundskontor.

Dom tre deltagarna är Sofia Edström från avdelning 5 Norrbotten/Västerbotten. Jakob Nilsson från avdelning 4 Halmstad och från avdelning 1 Stockholm: Jamal El Mourabit.

Den utbildningen är bland det vassaste vi målare kan gå.

Robert Ask

Alla tre har blivit uttagna till LO:s ombudsmannautbildning ifrån Målareförbundet.

Den utbildningen är bland det vassaste vi målare kan gå.

Utbildningen går mellan 15 januari till den 15 maj. Förutom avancerade kurser ute på Runö folkhögskola tillsammans med 16 personer ifrån andra LO förbund, varvas det med mycket eget arbete på våra avdelningar runt om i Sverige.

Alla tre är väldigt motiverade till utbildningen som kräver att du i alla fall är hemifrån i veckorna.

Vilka är då våra spjutspetsar i år?

Sofia Edström, som i Umeå är regionalt skyddsombud och skolinformatör i avdelningen, är drivande i vårt kvinnliga nätverk MIRA. Hon träffar medlemmarna omkring Umeå på skolinformationer och olika arbetsplatsbesök ifrån avdelningen. 

Denna nästan ett halvår långa utbildning handlar inte om att bli traditionell ombudsman, utan är helt ny i sitt slag.

Robert Ask

Jakob Nilsson ifrån Halmstad är MB ombud och har flera uppdrag åt avdelningen. Jakob anser att sektionen var starten till ett bra engagemang för honom. 

Jamal El Mourabit kommer ifrån Stockholm. Jamal, som är vice ordförande i Målarettan, har kämpat länge med olika projekt och utbildningar för våra medlemmar. Han ser fram emot att åka runt bland våra avdelningar och träffa målare ute på våra arbetsplatser.

Utbildningen är intressant med studiebesök ute på förbundens medlemsrekryterings-centra för att lära om hur andra förbund jobbar med rekrytering och organisering.

Denna nästan ett halvår långa utbildning handlar inte om att bli traditionell ombudsman, utan är helt ny i sitt slag. Framtidens ombudsman kan man säga.

Nu är fokus på arbetsplatserna och att organisera. Skapa bra fackliga ledare, skriva rapporter och artiklar, kunna agitera.

I många länder är det oerhört besvärligt att vara fackligt aktiv.

Robert Ask

Alldeles lysande tycker jag som får en stund med dessa tre målare.

I arbetet ingår internationellt arbete där våra tre elever reser iväg till BTI (Iternationella Byggnads och Träunionens) kontor i Geneve för att delta i en stor videkonferens med arbetare ifrån hela världen.

I många länder är det oerhört besvärligt att vara fackligt aktiv. Det kommer att bli väldigt spännande och intressant för våra tre att vara med på denna konferens.

Här hemma ser alla tre fram mot att resa runt i landet och kanske besöka just dig på din arbetsplats.

Robert Ask, förtroendevald Målarettan


(RedsanmDenna insändare skickades in till tidningen inför det senaste pappersnumret, och reflekterar därför inte den senaste tidens händelseförlopp med bland annat det nya coronaviruset.)