– Det känns fantastiskt spännande och roligt att äntligen börja på Riksbyggen. Under hösten har jag hunnit bekanta mig med Riksbyggen och det är ett välskött och stabilt företag med ett viktigt samhällsuppdrag som jag har den stora förmånen att få leda in i framtiden, säger Johanna Frelin i ett pressmeddelande.

Johanna Frelin har tidigare bland annat varit vd för Tengbom arkitekter. Hon har även varit vd för Hyper Island samt haft flera chefspositioner inom ledningen för SVT-koncernen.

Andelen kvinnor som är chefer har stadigt ökat på Riksbyggen under många år. Sedan 2008 har andelen ökat från 24 procent till 42 procent för 2019.

Vår målsättning är att hälften av alla som sommarjobbar hos oss ska vara tjejer.

Karin Goddard, HR-chef hos Riksbyggen

Arbetet med en jämn fördelning mellan kvinnor och män bland cheferna börjar redan på den första rekryteringsnivån bland de anställda.

– Vår målsättning är att hälften av alla som sommarjobbar hos oss ska vara tjejer. De som har varit sommarjobbare eller haft ett vikariat har en kortare startsträcka till en fast tjänst. Med fler tjejer som sommarjobbare blir det en bättre balans i den interna rekryteringsbasen för framtida chefer, säger Riksbyggens HR-chef Karin Goddard.

Framgångsreceptet enligt Riksbyggen är att tydliga mål har satts upp under resans gång.

Perspektivet att få fler kvinnor som är chefer har funnits med vid alla chefstillsättningar, och företaget har tydligt lyft fram kvinnor som är chefer i marknadsföringen av Riksbyggen som arbetsgivare.

Riksbyggen

Riksbyggen är ett kooperativt företag där Målarna är en av delägarna.

Företaget bygger bostads- och hyresrätter, men är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder.

Företagsidén är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.