Så fyndigt formulerar Camilla Britsmar, butikschef Colorama Mullsjö, den trend som vaknat under 2019 och som tros öka fort under 2020. 

– Känslan är att det gått fort; De vita och sedan de grå nyanserna har hängt i länge men under året har vi sålt mycket mer av kulörta färger. Det är förstås fortfarande mycket vitt och grått men det är allt fler som vågar prova något annat, säger hon.

Lite av 70-talets ’murr’ fast i moderniserad form vad gäller kulörtonerna.

Elsa Bromander, inredningsexpert på Colorama Mullsjö

Kollegan och inredningsexperten Elsa Bromander håller med.

– Ja, mycket mer färger i alla kulörer faktiskt. Gemensamt är väl att det är ”jordiga” och lite murriga toner, inte pastell och inte glans. Det är den dämpade, ombonade känslan som ska fram.

Flera av färgerna i grönt och brunt för tankarna till 70-talet och det håller Elsa Bromander med om.

Sommarstugan där inget hänt de senaste 50 åren eller en hipsterkvart på Söder?

Blommor i olika former har alltid varit populära på tapeter. Gula och brunaktiga toner spås bli helrätt under 2020.

– Ja, lite av 70-talets ”murr” fast i moderniserad form vad gäller kulörtonerna. Sedan är det färre fondväggar. I stället så får det gärna vara mönstrat runt om när vi pratar tapeter. Även här händer det mycket med mönster som för tankarna till 70-tal; Mycket former men samtidigt mjukt grafiska former, säger hon och visar upp några tapeter som definitivt känns barndom för en som växte upp när jeansen var som mest utsvängda.

– Det är väl som alla trender; De går i vågor och kommer tillbaka med jämna mellanrum. 

De menar båda att känslan är att det den här gången vände det snabbt trendmässigt när det väl kom i gång. 

Det är väl som samhället i stort där sociala medier kan starta snabba trender i dag.

Elsa Bromander, inredningsexpert på Colorama Mullsjö

– Det är väl som samhället i stort där sociala medier kan starta snabba trender i dag. Det finns så många ställen att gå in och kolla på och se hur andra har gjort. ”Jag är inte först ut och då vågar jag”, säger Elsa Bromander.

– Förr kunde en trend både komma och försvinna i ”storstan” innan det landade här i Mullsjö, skrattar Camilla Britsmar. 

Men samtidigt som det händer mycket trendmässigt är ändå verkligheten i vardagen som regel något trögare.

Vitt och grått lär sälja ett tag till.

– Ofta gör ju inte folk om hela huset invändigt utan man tar ett rum i taget. Då ska det ju passa ihop någorlunda med det övriga. Men det är kul att det händer lite mer än vanligt.

Trender återkommer med jämna mellanrum, men ofta, med en dagsuppdaterad touch för att passa nutid, menar Camilla Britsmar.

Mjukt grafiska former trendar allt mer bland tapeter. Det ”mjuka” hänger ihop med det ombonade och lugna bland kulörerna.

Tranquil Dawn heter Årets kulör 2020 från Nordsjös expertpanel som tycker att det är ungefär ”En mjuk, dämpad gröngrå kulör inspirerad av gryningshimlens flyktiga skönhet och en stark längtan efter det mänskliga.”
Matta färger i mjuka och ”lugna” toner. Kanske en konsekvens av en allt stressigare värld? Jo, den teorin syns i alla fall allt oftare när du läser trender kring inredning och färg.