Målarna kommer på 1 maj att lansera en kampanj och en namninsamling om offentliga investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur.

– Vi är positiva till de krispaket som lagts men jämte dessa måste man titta mer långsiktigt, säger Anders Andersson, ombudsman på Målarnas förbundskontor.

Målarnas linje är att offentliga investeringar i bostadsbyggande behövs, då 240 kommuner uppger att de inte kan erbjuda bostäder till de som behöver det.

Samtidigt ger det arbete och stimulerar ekonomin.

– Det är en klassisk konjunktur-dämpande modell. I ett läge där ekonomin svalnar är det dags för staten att investera, säger Anders Andersson.

(Texten fortsätter nedanför filmklippet)

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Namninsamlingen på förbundets hemsida och Facebook kommer att riktas till finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Målarnas ordförande Mikael Johanssons 1 maj-tal kommer att läggas ut på Facebook och förbundets hemsida. 

Socialdemokraterna och LO har ett gemensamt digitalt program som sänds i LO Play, på organisationernas Facebooksidor och på Socialdemokraternas Youtubekanal.

Partiordförande Stefan Löfvén och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer att hålla tal. Det kommer att höras röster från landet och bjudas på musikunderhållning och filmvisning.

På LO:s hemsida uppmanas arbetare och partikamrater att följa sändningen och delta i kommentarsfälten. Också att hänga ut något rött, ta en bild och ladda upp på sociala medier under hashtagen #förstamaj.

Under dagen kommer jag lyfta hur tydligt det är att svaret på coronapandemin inte är skattesänkningar för de rika.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att de tror att årets firande kan bli det största i historien.

– Under dagen kommer jag lyfta hur tydligt det är att svaret på coronapandemin inte är skattesänkningar för de rika, utan en politik som är bra för vanligt folk, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets tema för dagen är ”Trygga jobb, råd att bo”.

Programmet, som kommer att sändas på Facebook, är två timmar långt.

Jonas Sjöstedt kommer bland annat att leda sin egen talkshow ”Snack med Sjöstedt” med gästerna Roya Hakimnia, socialistiska läkare, Sanna Tefke, ombud Kommunal, artisten och författaren Stefan Sundström och skådespelaren Ann Petrén.

Programtider:

  • Socialdemokraternas och LO:s program startar kl 11.
  • Vänsterpartiets program startar kl 12.

Talen kommer också att sändas i Svt.