Regeringen har presenterat olika krispaket för att rädda företag och arbetstillfällen som annars försvinner i spåren av coranaviruset.

En samling personer i reflexvästar arbetar

Covid-19

Målaren Cristian Salinas bygger upp fält­sjuk­huset

Reportage

Fackförbundet Byggnads uppmanar det offentliga att fortsätta bygga för att hålla byggbranschen igång.

– Nu är inte läge att senarelägga byggnationer och upphandlingar, tvärtom. Och vi får inte glömma av att byggsektorn är en motor för ekonomin, en byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

Alla kan förstå hur viktigt det är med stabila företag och kunniga och trygga löntagare som snabbt kan komma tillbaka till jobb när krisen är över.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Covid-19

Mikael Johansson: "Starka samhällen finns där när krisen kommer"

Ledare

Den offentliga sektorn med stat, regioner och kommuner är stora upphandlare av byggtjänster och Byggnads ordförande vill se att offentliga aktörer genomför de jobb som planerats men också tidigarelägger upphandlingar av byggnationer och underhåll. 

Han poänterar också hur viktigt det är att den offenliga sektorn tar ett större ansvar för schyssta och trygga arbetsvillkor.

– Alla kan förstå hur viktigt det är med stabila företag och kunniga och trygga löntagare som snabbt kan komma tillbaka till jobb när krisen är över. Kollektivavtal för att motverka social dumping måste vara en självklarhet, säger Johan Lindholm.


Länk: Här hittar du alla artiklar om det nya coronaviruset