Jani Lokka

”Kamraterna behöver en röst, de blir inte hörda – och jag kan bli den rösten”, säger Jani Lokka.

I avdelning 6 som omfattar Västmanland, Örebro län och Värmland har det en tid varit lite rörelse bland ombudsmännen.

Jani Lokka

Jani ska förändra världen

Porträtt

Senaste året har Jani Lokka tillsammans med några andra alternerat som tillförordnad ombudsman i Västerås. Men sedan februari har Målareförbundet anställt Jani Lokka. 

På kontoret i Västerås jobbar delvis också Markku Rantamäki som är förtroendevald sektionsordförande, regionalt skyddsombud och rekryterarare.

– Markku är duktig på arbetsmiljö och att vara ute bland medlemmarna. Jag tar mer av den arbetsrättsliga biten. Vi jobbar bra tillsammans, säger Jani Lokka.

Jani Lokka

Jag är sån som person att när någon mår dåligt eller något inte funkar bra så tänker jag: Det kan inte behöva vara så här.

De fackliga ombuden på arbetsplatserna har en viktig funktion och de behöver stöttning enligt Jani Lokka som själv vet sedan sin tid som förtroendevald hur viktigt det är att ha någon att vända sig till.

– Vi har medbestämmandeombud och skyddsombud på många större firmor. Nu behövs en struktur och kunskapshöjning bland både förtroendevalda och arbetsgivare så det kan lösa frågor själva, säger Jani Lokka.

Jani Lokkas resa inom fackligt arbete startade med en värdegrundsutbildning, och som MB ombud på en arbetsplats där allt inte fungerade så bra hade han att göra.

– Jag är sån som person att när någon mår dåligt eller något inte funkar bra så tänker jag: Det kan inte behöva vara så här, säger Jani Lokka.

– Jag sökte svaren på alla frågor som dök upp.

Han började också söka och gå alla fackliga utbildningar han kunde som arbetsrätt, förhandlingsteknik och informera, agitera.

Jag har ett intresse av att lära mig mer om arbetsrätt och arbetsmiljö för att våra medlemmar ska få det bättre.

Under åren 2015-2016 gick han ett tiotal olika utbildningar – och hos arbetsgivaren fanns en irritation.

Men Jani kunde studieledighetslagen och sökte ledigt i god tid. 

– Jag har ett intresse av att lära mig mer om arbetsrätt och arbetsmiljö för att våra medlemmar ska få det bättre.

Jani Lokka har tidigare i Målarnas facktidning berättat om sin uppväxt som mobbad, och hur han trycktes ner till att inte känna sig värd något alls.

Hans storebror hade en viktig roll i att det vände för Jani och hur han kunde slå tillbaks mot plågoandarna och hitta sitt värde. Bakgrunden har format honom till en person som inte är tyst när någon far illa.

I den artikeln från 2015 avslutar jag med: ”Kanske är han en framtida ombudsman?”

Jani Lokka

Kamraterna behöver en röst, de blir inte hörda – och jag kan bli den rösten.

– Ju mer jag lärde mig desto mer förstod jag att kamraterna behöver en röst, de blir inte hörda – och jag kan bli den rösten.

I avdelning 6 finns två ombudsmän: Jani Lokka placerad i Västerås och Håkan Sjödin i Karlstad.

Ansvaret för resten av avdelningen delar de.

– Vi har ett väldigt bra samarbete alla ombudsmän runt om i Sverige. Det går alltid att ringa för att få råd eller lyfta idéer. Jag brukar variera vem jag ringer till ju mer vi pratar desto mer blir vi en enhet som samarbetar bra, säger Jani Lokka.

Jani Lokka

Ålder: 40 år

Bor: Forshaga och Västerås

Aktuell: som ny ombudsman i Västerås

Familj: Fru och två tonårsbarn

Hobby: Spelar box lacrosse i Karlstad och i landslaget (som 2019 var med i VM för första gången), fiska och familjen.

Kör: Toyota

Äter: Sushi

Dricker: Vatten, nån öl ibland.

Förebild: Min storebror Leo. Han har alltid varit en sån som står upp för vad han tycker och finns där för den lilla människan. Det är mitt mål, att man ska tänka om mig också att jag är en rättvis och trygg person som slåss mot orättvisor.