Joakim Olsson, säljtekniker BASF Coatings, visade flera olika nyheter vid en och samma monter på Automässan i Göteborg nyligen. 

Tekniken för lagning av mindre lackskador går framåt fort just nu.

Snabblack och torkning med UV-lampor utvecklas och på mässan visade han en ny svensktillverkad LED-lampa med UVA-ljus som gör torktiden minimal.

SmartCure heter den nya handhållna lampan från Hedson (IRT system) med den senaste LED-tekniken.

– Innan har du fått lysa en hel minut, men med den här härdar färgen på tio sekunder, säger Joakim Olsson och visar på en framskärm han arbetar på.

Så här kan det se ut när man arbetar med lampan.

Närbild på produkten

Glasürit lanserar ett nytt finspackel som med den nya LED-lampan torkar på en minut. Ett finspackel som håller sig öppet upp till sju minuter.

Lampan drivs av ett laddbart 18V litiumjonbatteri, har ett ergonomiskt handtag och väger dryga kilot.

LED-ljuset är optimerat för härdning och dammtät för tuffa förhållanden med bibehållen prestanda.

Den har repfritt glas och överhettningsskydd för både elektronik och LED-lampor.

En annan fördel med den nya LED-tekniken är att plåten inte blir varm av LED-ljuset, menar Joakim Olsson; Med de traditionella IR-lamporna kan plåten bli uppåt 80 grader celsius som måste svalna mellan varven. 

– Nu kan du gå på med nästa moment direkt.

Färghärdning på tio sekunder alltså. Men innan det ska det spacklas och här släpper Glasürit ett helt nytt spackel som med samma lampa härdar på en minut.

Även det en rejäl uppsnabbning.

– Ett helt nytt finspackel i två grå nyanser, säger Joakim Olsson.

Lampan

SmartCure heter lampan som med optimerad LED-teknik härdar lacken sex gånger snabbare än sina föregångare. Lithiumjonbatteriet räcker till runt 80 spotrepairs.

En reva upp till en millimeters djup är inga problem på ett första lager, menar han. Spacklet är ”öppet” att jobba med i 5-7 minuter innan du går på med lampan.

Joakim Olsson visar lagningstekniken i en av svenska PIVAB:s mobila DENT-anläggningar med flyttbara skärmar med till- och frånluft som ventilerar din arbetsplats.

Anläggningen klarar sig på inomhusluft och en nyhet är att den nu kan kompletteras med ett aktivt kolfilter som filtrerar frånluften så att befintlig frånluftsanläggning inte behöver nyttjas; Du tar luft från lokalen och skickar ut den renad i samma lokal.

Kolfiltret är mobilt och PIVAB trycker på att du nu till en billig peng kan ställa upp din spot-repairanläggning i vilken lokal som helst och få en fullgod arbetsmiljö.

Bilskador och kostnader:

Både antalet skador såväl som kostnader har ökat rejält när det gäller bilar. Det visar statistik från försäkringsbolagen.

  • 2008 anmäldes totalt cirka 1,1 miljoner skadeärenden, tio år senare var samma siffra drygt 1,3 miljoner.
  • Kostnaderna för dessa skador har under samma tid ökat från cirka 10,7 miljarder till cirka 14,2 miljarder kronor.

Vilken typ av skador som anmälts i ovanstående framgår inte av statistiken, men åtgärdade skador innebär som regel någon form av ytskiktsåtgärd.

Källa: Svensk Försäkring