Johanna och Jenny Söderström

Johanna Söderström (till höger) ställer ut sina arbetskläder på Bo & Byggmässan 6-8 mars i Jönköping. Hennes syster Jenny Söderström hjälper henne med lanseringen.

Desirée Johansson är målare i Sandå Lidköping och gravid i vecka 16.

Idag besöker hon Elmia i Jönköping tillsammans med sin man Marcus Magnusson för att titta på gravidbyxor. 

– Vi tjejer som är målare måste stå upp för vad vi tycker och se till att vi får det vi behöver i en mansdominerad bransch, säger Desirée och letar rätt på en utställare.

Företaget Operose, som startades av Johanna Söderström 2014, har specialiserat sig på arbetskläder för kvinnor.

Desirée får prova ett par gravidbyxor och blir nöjd:

Om branschen vill ha kvinnliga målare måste de se till att vi får rätt arbetskläder.

Målare

– Jag har nyligen kommit tillbaka till jobbet efter en sjukskrivningsperiod och håller på att renovera gamla lägenheter. Men mina arbetsbyxor passar inte längre, säger Desirée. 

– De här byxorna känns jättesköna i passformen över magen, säger hon och tar sig samtidigt en titt i spegeln under tiden hon provar.

Johanna Söderström visar hur man knäpper byxorna i sidan och hjälper sedan Desirée att fästa knäskydden utvändigt.

– Med avtagbara knäskydd behöver man inte tvätta hela byxan varje gång knäskydden blir smutsiga, förklarar hon.

Johanna Söderström hjälper Desirée Johansson att prova ut byxor

– Jag ser inga problem med att knäskydden sitter utvändigt på byxan säger Desirée Johansson.

Desirée Johansson speglar sig med de nya byxorna på

Desirée Johansson är nöjd med både passform och design.

– De här byxorna kan du dessutom använda även efter graviditeten, tillägger hon.

Bland målare i sociala medier har tidningen fångat upp att det dock finns synpunkter på just de avtagbara knäskydden, och önskemålet är att de istället satt i byxbenet som på andra arbetsbyxor.

Operose erbjuder sina kunder att sy upp byxorna vid behov, men de flesta unga tjejer föredrar att vika upp byxbenen när de är för långa.

– Jag brukade vika upp de andra byxorna jag hade också. De sitter tajt när de är uppvikta och är inget hinder i arbetet, säger Desirée Johansson.

Operose gravidbyxa utsågs till årets bästa produktnyhet och blev vinnare av Nordbyggs Guldmedalj 2018.

Johanna Söderström
– Mitt mål med att tillverka gravidbyxan är att öka jämlikheten i arbetslivet, säger Johanna Söderström.

– Jag har jobbat i modebranschen tidigare, men när jag skulle börja renovera och måla privat, hittade jag inga arbetskläder att köpa. Det gick inte att arbeta i herrstorlekar. Då bestämde jag mej för att satsa på tillverkning av arbetskläder för kvinnor och gravidbyxor, berättar Johanna Söderström.

– Mitt mål är att underlätta för kvinnor som jobbar i byggbranschen, säger hon.

Blåkläder har också gravidbyxor. Från och med i år har de lanserat två nya modeller: En svart servicebyxa i stretch och en varselbyxa i fyrvägsstretch. Byxorna finns i fem olika storlekar.

När jag skulle börja renovera och måla privat, hittade jag inga arbetskläder att köpa. Det gick inte att arbeta i herrstorlekar.

Johanna Söderström, grundare Operose

– Behovet av anpassade arbetskläder för gravida är stort. Vi har fått väldigt fin respons från både återförsäljare och kvinnliga hantverkare. Försäljningen har gått över förväntan, säger kommunikationschef Johanna Skans.

En person i brun tröja som sitter med händerna formade som ett hjärta över sin gravidmage

Målare och lackerare med barn – så får du ihop livspusslet

Information för gravida byggnads­arbetare

Nyheter

Enligt Michael Andersson, platschef på Sandå i Lidköping, har Sandå inarbetade rutiner när det gäller arbetskläder för kvinnor. 

– Av de 20 anställda vi har på Sandå i Lidköping är sex kvinnor. Två av dem är mammalediga just nu och så Desirée Johansson som är gravid, säger han.

– När jag får reda på att någon anställd väntar barn, ringer jag huvudkontoret och beställer gravidbyxor direkt. Det brukar inte ta mer än 1-2 veckor innan arbetskläderna kommer, fortsätter han.

Ulrika Eklund, som arbetar på Sandås huvudkontor, berättar att av Sandås 1100 anställda målare är 130 kvinnor. Sandå har Procurator som leverantör av arbetskläder.

Var och en kan själv beställa sina yrkeskläder i dam- eller herrstorlek på nätet genom ett individuellt orderkort. Det finns även unisexmodeller med stretchtyg som ett alternativ. 

När jag talade om för min arbetsgivare att jag var gravid för tre år sedan, blev jag uppmanad att fixa gravidbyxor på egen hand.

Målare

– När det gäller gravidbyxor har vi Operose som leverantör. De beställningarna görs genom mej, säger Ulrika Eklund.

Men så här smidigt fungerar det inte på alla håll. En kvinnlig målare, som vill vara anonym, berättar:

Gravidas skydd i arbetsmiljölagen

Nyheter

– När jag talade om för min arbetsgivare att jag var gravid för tre år sedan, blev jag uppmanad att fixa gravidbyxor på egen hand. Jag fick skaffa nya byxor tre gånger. Det var väldigt omständligt, minns hon.

– Nu när jag blivit gravid igen, ville arbetsgivaren att jag skulle fixa gravidbyxor på egen hand precis som förut. Jag körde till en butik i närheten, men det fanns inga storlekar som passade mej. Det gjorde ont när jag skulle knäppa byxorna. Det är ett problem att butikerna inte har rätt storlek hemma. 

– Om branschen vill ha kvinnliga målare måste de se till att vi får rätt arbetskläder. Ibland har jag fått jobba i herrstorlekar. De passar inte över höfterna och om man väljer bredare byxor så blir byxbenen för långa, berättar hon.

Detaljbild på knäppningen

Byxornas vidd kan justeras med en knapp och ett resårband i sidan.

Detaljbild på knäskydden

Med avtagbara knäskydd behöver man inte tvätta hela byxan när knäskydden blivit smutsiga.

Hösten 2019 samlades kvinnliga målare till två konferenser i Målareförbundets Avdelning 2. Då framkom det att det fanns problem med att få arbetskläder med rätt passform.

– Vi beslutade därför att delge informationen till vår arbetsmiljöansvarige, berättar Elin Swartz, regionalt skyddsombud.

– Män och kvinnor ser olika ut, men kvinnor tvingas många gånger arbeta i herrstorlekar när det fattas damstorlekar. Då blir kläderna ett hinder i arbetet och kan dessutom innebära olycksrisker. För en del har kläderna fastnat i dörrhandtag eller ställningar. Det kan leda till arbetsskador och ska rapporteras som tillbud, påtalar Elin Swartz.

På en del arbetsplatser tycker man att graviditetstiden är så kort att man kan hitta på tillfälliga lösningar. Men så ska det inte vara, menar hon.

Elin Swartz
– Arbetskläder för gravida är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivaren måste se till att gravida får rätt kläder, säger Elin Swartz, regionalt skyddsombud avdelning 2.

Det är inte så många kvinnliga målare som är medvetna om att det finns graviditetsbyxor att beställa eller vet vart de ska vända sig.

På många måleriföretag finns det dessutom bara ett företagsmärke att välja på. Om det saknas gravidbyxor i sortimentet tror man kanske att man måste klara sig med vanliga arbetsbyxor eller ordna gravidbyxor på egen hand. 

– Men det är arbetsgivaren som ska se till att vi får rätt skyddskläder. Vi ska inte behöva ställa krav att få gravidkläder. Varje företag måste se över sina rutiner och informera vart man ska vända sig när man har en gravid anställd. Det är kämpigt nog att vara gravid, påtalar Elin Swartz. 

Det är arbetsgivaren som ska se till att vi får rätt skyddskläder. Vi ska inte behöva ställa krav att få gravidkläder.

Elin Swartz, regionalt skyddsombud

– Det finns en Facebookgrupp för kvinnliga målare där vi informerar om var man får tag på bra arbetskläder, upplyser hon.

Målarnytt: Jackor för kvinnor

Materialnytt

– Om man blir gravid ska man informera arbetsgivaren tidigt. Man ska även vända sig till ett skyddsombud och säga till att man vill ha gravidbyxor. Om det inte finns något skyddsombud ska man vända sig till det regionala skyddsombudet. Vi kan hänvisa till den personliga skyddsutrustningen enligt avtalet, påtalar Elin Swartz.

Man kan även gå in och läsa ”Gravid eller ammande i Måleribranschen” på nätet – en sammanställning som getts ut av Svenska Målareförbundet och Måleriföretagen i Sverige.

Där man kan få bra tips om vad man ska tänka på som målare när man blivit gravid.  

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg