Tomas målar i ökända området: ”De är inte farliga”
Rån mot matbutiken, bilbränder och stenkastning. Bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge är en av de platser i Sverige som polisen kallar "utsatta områden". Målaren Tomas Svensson uttrycker dock ingen oro över att jobba där.
– De som ställer till det är ett begränsat antal, säger han.

– Tunabyggen är ganska duktiga att lägga pengar på sina lägenheter, säger Tomas Svensson som har mycket jobb i den hårt slitna lägenheten.
”Blir du klar idag?”
Det är en fråga Tomas Svensson ofta får av hyresgästen när han ska göra en fullständig målning av lägenheten.
Vi möter målaren som med varm röst berättar om kulturkrockar på det ökända Tjärna ängar i Borlänge, om tjusningen med att vara målare och vad lärlingarna behöver lära sig.
Bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge är ett av de områden i Sverige som polisen kallar ”utsatta områden”. Dessa karaktäriseras av låg socioekonomisk status och att kriminella har inverkan på lokalsamhället.
De som ställer till det är ett begränsat antal. Det finns personer med psykiska problem, personer som sticker ut och beter sig annorlunda men de är inte farliga.
Enligt officiell statistik för några år sedan bodde det 3000 personer i detta mångkulturella området, men områdespolis bedömde att den verkliga siffran var 10 000 personer.
Det kommunala bostadsbolaget Tuna Byggen äger nästan alla husen i det slitna miljonprogrammet från 1970-talet.
Media har rapporterat om rån mot matbutiken, bilbränder och stenkastning, men Tomas Svensson uttrycker ingen oro över att jobba i området.
– Vi som jobbar i området hör hit och folk hejar, säger Tomas Svensson på Hans Isbergs Måleri AB.
– De som ställer till det är ett begränsat antal. Det finns personer med psykiska problem, personer som sticker ut och beter sig annorlunda men de är inte farliga.
Tunabyggen håller på med en omfattande renovering av bostadshusen. De förbättrar också utemiljön med gröna gårdar, säkra gator, lek, aktiviteter och bättre arkitektur.

Ibland är det inte kul att vara målare, som när man ska måla ett pannrum men en annan gång har man en fin utvändig och blir bjuden på saft och bulle.
Tomas Svensson tar emot oss i en tvårumslägenhet. Renoveringen ska ske medan hyresgästen bor kvar, men många väljer att flytta ur efter ett tag när de märker omfattningen.
När Tomas började riva tapeter såg han spår av löss, så nu har lägenheten sanerats och han är tillbaks för att göra klart jobbet.
– Man får kolla efter svarta prickar när man lyfter på tapetkanten, säger Tomas Svensson och fortsätter:
– De är nattaktiva så oron att få med dem hem är överdriven. Då tycker jag kackerlackorna är värre.
Bostadsbolaget ska informera hyresgästen om att plocka ihop, städa, att lampor ska vara nedtagna och vad en fullständig målning innebär. Men det brister ofta i kommunikationen.
– Det blir ju jag som får ta den här dialogen med hyresgästen, säger Tomas Svensson och poängterar att målare behöver ha en kommunikativ förmåga.

Miljonprogrammet Tjärna ängar i Borlänge ska få en ansiktslyftning. Husen renoveras och utemiljön förbättras.

– Ta med det du behöver så du inte behöver slösa tid på att hämta material, säger målaren Tomas Svensson.
Han berättar om kulturskillnader och att i till exempel Kurdistan målar man väggar och tak med vit kalkfärg.
– Då är det kanske inte så konstigt att de frågar blir du klar idag? Så kommer vi med alla våra olika hinkar.
Framkomligheten blir det också ofta problem med. Hyresgästen drar bort möblerna från väggarna och tror det räcker. De förstår inte att målaren behöver utrymme.
Tomas har också förståelse för att det är svårt i lägenheter med begränsad yta, det är enklare i en villa.
– Men det påverkar min arbetsmiljö och min lön.
Förr satte målaren mycket tapeter men nu går hyresbolagen mer mot målat, framförallt hall och kök. Generellt flyttar vi oftare och det blir slitage och hål efter tavelkrokar. En målad yta kan bättras betydligt enklare.
Tomas Svenssons blev målare som vuxen efter flera andra jobb. Han väg in i yrket var när han jobbade på ett vaktmästeri och det skulle målas om. Han tog på sig att göra det och upptäckte ett skapande och självständigt jobb.

Vi som jobbar i området hör hit och folk hejar.
– Vårt jobb syns och de flesta uppskattar det vi gör.
Han gick ett år i skola och sen som lärling. Som färdig målare har han sedan själv haft lärlingar med sig.
Han ger inte mycket för inslagen som varit påtagliga sen 90-talet att man ska växa som person och jobbet ska vara roligt och utvecklande.
– Ett arbete är ibland just bara ett arbete. Ibland är det inte kul att vara målare, som när man ska måla ett pannrum men en annan gång har man en fin utvändig och blir bjuden på saft och bulle.
För den som funderar på målare som yrkesval poängterar han att det inte är som på tv i alla dessa inredningsprogram. Grunden är viktigast och det är ett hårt jobb innan den fina ytan blir resultatet.
Det är slitigt att gå på lägenhetsrenoveringar, målaren har med sig allt. Vissa trivs med att gå på stora byggen då körs allt material dit.
Olika jobb passar olika personer.
Vårt jobb syns och de flesta uppskattar det vi gör.
På ett bygge finns en byggbas som bestämmer vad du ska göra, det ställs kanske inte samma krav på egen planering som vid renoveringsjobb.
– Jag har ett antal arbetsordrar och kollar samordningsvinster om jag gör fler lägenheter i närheten.
Målaren kan påverka och styra sin inkomst genom ackordslönesystemet, mäta jobben.
Tomas Svensson ger sina tips för en bra ackordslön:
– Tidshållning, ha med det du ska och planera jobben.
Tomas Svensson
Ålder: 57 år.
Bor: Ornäs.
Familj: Särbo.
Fritidsintressen: Kajakpaddling, biljard, friluftsliv, havsfiske.
Kör: VW Caddy i jobbet och en Mazda privat.
Äter: Husmanskost. Lite för mycket kött kan jag tycka.
Dricker: Vatten, kaffe, alkoholfri öl och juice.
Lyssnar på: Det är lite blandat. Mest gammalt. Allt från blues till progg. Åker på en hel del konserter också.
Tittar på: En hel del film. Netflix. Även någon serie. Följer Homeland på Svt.
Läser: Just nu en bok som heter Sapiens av en israelisk författare. Den har jag tragglat länge med. Läser även en bok av en svensk författarinna med tyskt ursprung som har släktforskat om sina nazistiska morföräldrar. Nyheterna på nätet. Naturskyddsföreningens tidning, några friluftstidningar och Målarnas facktidning.
Reportage: Helena Forsberg
Foto: Tomas Nyberg