Oron bland medlemmar och företag finns runt om i hela landet men är störst i Stockholm bedömer Tony Öberg.

Han berättar att många av de företag han förhandlat med inte har arbetsbrist nu men med 3-4 månaders uppsägningstid så väljer de att varsla för att vara förberedda.

– De säger upp nu i första läget men när parterna fått ett avtal om korttidspermitteringar så har de för avsikt att dra tillbaks varsel och ansöka om permitteringspengar istället, säger Tony Öberg.

Tony Öberg
Tony Öberg, ombudsman i avdelning 1

Tomas Wagenius är MB och SO på Målerimetoder i Stockholm. Företaget har 65-70 målare anställda och har nästan bara lägenheter i allmännyttan.

Benen och fötterna på en målare som står vid en vägg med sina verktyg

Covid-19

Korttidsarbete möjligt även för målarna

Nyheter

– Företaget har gått ut med att är vi minsta dåliga ska vi vara hemma och när vi kontaktar lägenhetsinnehavaren ska vi ställa frågan om alla i hushållet är friska. Om inte så får de återkomma när de blivit friska.

Enligt Tomas Wagenius funkar det ganska bra än så länge. På Målerimetoder har det inte diskuterats varsel eller permitteringar.

– Vi har kontrakt som löper på flera år, säger Tomas Wagenius och berättar att de inte fick några varsel inför vintern heller.

Tomas Wagenius
Tomas Wagenius, MB och SO på Målerimetoder i Stockholm

Johan Ryttare, MB och SO på Miljönären i Falun, har inte märkt av problemen i spåret av coronaviruset så jättemycket.

En lackerare som arbetar i skyddskläder

Lackbranschen

Klart med kort­tids­arbete för lack­erare

Nyheter

– Vi har då fullt med jobb än så länge. På ålderdomshemmen kommer vi inte in, men det finns andra jobb, säger Johan Ryttare.

Han berättar vidare att de kollegor som är på lasarettet inte får jobba på avdelningarna men regionen styr om dem till kulvertar och andra lokaler där det inte finns folk.

Det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden har sagt att det finns källarlokaler att måla om de inte kommer in i lägenheter. Men än så länge släpper de hyresgäster som är friska in målarna.

Miljönären har verksamhet i flera kommuner i Dalarna men även i Karlstad, Örebro och Hofors. 

Johan Ryttare
Johan Ryttare, MB och SO på Miljönären i Falun

Göran Burenstam Linder är vd på Sveriges i särklass största koncern inom måleribranschen,  Sandå Sverige AB med cirka 1000 målare. 

– Vi får inte komma in i en del lägenheter som är bebodda. Det finns oroande signaler om att beställarna kommer att dra ned på beställningarna på grund av virusets påverkningar.

En samling personer i reflexvästar arbetar

Covid-19

Målaren Cristian Salinas bygger upp fält­sjuk­huset

Reportage

När Göran Burenstam Linder svarade på mina frågor var avtalet om korttidspermitteringar inte färdigt än och det var något Sandå väntade på.

– Vi följer löpande hur vår beläggningssituation ser ut. Vi kommer att överväga att korttidspermittera om så krävs. Viktigt att reglerna blir smidiga så att de verkligen hjälper företagen att överleva i dessa bistra tider som ser ut att komma, säger Sandås vd.

Han tycker det är skandal att regeringen inte har kommit med mer fördelaktiga permitteringsregler såsom i Norge och Danmark. 

– Jag har svårt att se varför inte Sverige skulle ha råd med motsvarande villkor som dessa länder. Det är en mycket mer attraktiv modell än en massa olika lån, som många tjänsteföretag kommer att tveka till eftersom det är oklart vad som händer i framtiden och om till exempel uppskjutna skatter kan återbetalas. Vem vill sitta med obetalda skatter? säger Göran Burenstam Linder.

Göran Burenstam
Göran Burenstam Linder, vd Sandå Sverige AB

Stefan Olsson som är vd på Stoby måleri berättar att de har börjat korttidspermittera.

– Vi ser att det stannar upp hos vissa beställare. Det kommer hela branschen att märka.

Covid-19

Niclas Helander: ”Krisens samhälle: Staten är ingenting utan dig”

Debatt

Företaget, som är verksamt i Skåne, Halland och Småland, har cirka 225 målare anställda. Vilken nivå på korttidspermitteringarna och vilken omfattning avgör respektive platschef som vet hur det ser ut med jobb på just deras område.

– Jag är givetvis bekymrad, man vet inte vad som händer framöver, men det här går ju också över, säger Stefan Olsson.

Han påpekar att den starka konjunktur vi haft kommer hjälpa till när land och företag ska komma på fötter igen. 

Stefan Olsson
Stefan Olsson, vd Stoby måleri

– Jag tycker politikerna överlag, både regering och andra partier, gör det fantastiskt bra. De tar kloka beslut och är överens över partigränser, det blir en trygghet för Sverige, säger Stefan Olsson

Men det finns ett beslut han saknar och hoppas kommer:

– Ett beslut om ROT skulle vara enkelt att snabbt klubba igenom då det är beprövat.


(Uppgifterna i artikeln var aktuella vid intervjutillfället men situationen förändras från dag till dag.)

Länk: Här hittar du alla artiklar om det nya coronaviruset